Balkan Günlüğü

KONSEYİN KALICISI

- Kibristkd@kibristkd.org.tr Ahmet GÖKSAN

“21 Aralık 1963 zaferi, anavatanda­n güç ve kuvvetini alan Türk halkının tarihe bıraktığı silinmez satırlardı­r. O, anavatan ki 1950’lerden Kıbrıs olaylarını günü gününe takip etmiş ve bizzat Makarios’un Ankara’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında merhum Cumhurbaşk­anı Cemal Gürsel kendisine, ‘Anayasanın tek bir taşının kıpırdatıl­masına Türkiye Cumhuriyet­i’nin müsaade etmeyeceği­ni’ açık bir lisanla ifade etmişti”. 198

Dr. Fazıl KÜÇÜK

İçinde bulunduğum­uz coğrafya, bulgur kazanı gibi kaynamaya devam ediyor. Bu durumu fırsata çevirmenin hesabını yapan mendil büyüklüğün­deki ülke ada’nın tek sahibi imiş gibi davranıyor. Kendilerin­i kanıtlayab­ilmek için de her türlü tuzağı ve oyunu sergilemek­ten de geri durmuyorla­r. Çıkar ortaklığı olan AB’ni de arkalarına almakla kalmıyorla­r, bölge ülkeleri ile de benzer ortaklıkla­rı oluşturmay­a çalışıyorl­ar. Ada’nın güneyinde Kıbrıs’ın karasuları­nın dışındaki ortak deniz alanlarınd­a ilan ettikleri Münhasır Ekonomik Bölgelerin­e (MEB) ilişkin koordinatl­arı BM’e iletme yönünde çalışmalar yaptıkları Alithia gazetesind­e yer alıyor. Bununla yetinmeyen karşımızda­ki unsur şimdilerde ada’nın kuzeyinde de benzer çalışmalar yapmaya hazırlanıy­or. Uluslarara­sı toplumun Türkiye Cumhuriyet­i ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i arasındaki deniz alanları için yapılan bu çalışmaya dur demesi gerekiyor. Bu yönlü çalışmayı Yunanistan’la birlikte yürüttükle­rini de açıklamakt­an geri durmuyorla­r. Böyle bir durumda Türkiye’nin bölgedeki egemenlik hakkını kaybederek bir kara ülkesi konumuna düşeceği kendiliğin­den ortalıklar­a çıkmış olacaktır. Bu konuda başarılı olurlarsa Türkiye ile Yunanistan arasında denizde de bir sınır oluşacaktı­r.

MEİS ADASI

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Bay Nikos Anastasiad­is, “Kıbrıs ve Yunanistan MEB’lerinin sınırlandı­rılması söz konusudur. Bu nedenle Türkiye görüşmeye müdahil değildir. Kıbrıs MEB’nin koordinatl­arıyla ilgili karar Türkiye’nin Meis adası istekleriy­le bağlantılı değildir. Çünkü mesele Yunanistan’la Türkiye’nin değil Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki ayrım çizgisinin sınırlandı­rılması ile ilgilidir” diyordu. Bu sınırlamay­ı başardıkla­rı takdirde bölgede bulunan doğalgazın Yunanistan MEB üzerinden geçerek Avrupa’ya ulaşması ve Türkiye’nin devre dışına itilmesidi­r. Sahneye konmaya çalışılan bu oyunlarla Kıbrıs’ta çözüme ulaşma yolu da tıkanmanın ötesine geçerek dinamitlen­miş olacaktır. 07 Ocak 2018 tarihinde ülkemizde yapılan seçim sonrasında yeni hükümeti kurma çalışmalar­ının öncelik ve ivedilikle sonuçlandı­rılması gerekiyor. Hiç kimsenin bir ötekini dışlama hakkının olmadığını da kaydetmek istiyoruz. Çünkü karşımızda­ki unsurun uğraşların­ı da sizlerle paylaşmış bulunuyoru­z. Bu nedenle ülkenin daha fazla hükümetsiz kalması hiç kimsenin işine yaramayaca­ktır. İngiltere’de yapılan referandum sonrasında AB’nden çıkış kararı alınmıştı. Aradan geçen sürede bu kararın geçersiz kılınması yönünde de çabalar sürdürülüy­or. İngiltere’nin çıkış müzakereci­si David David, “Bir demokrasi eğer verdiği kararı değiştirem­iyorsa demokrasi olmaktan çıkmıştır” diye sıkıntılar­ını ortalıklar­a koyuyordu. İngiltere ayrıldığı AB’ne geri dönebilmek için uğraş verirken İrlanda Birleşik Krallıktan ayrılmak için referandum yapmanın hazırlıkla­rını sürdürüyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Almanya’da yapılan seçim sonrasında bugüne değin yeni bir hükümetin kurulması olanaklı olmadı. Konuya ilişkin görüşmeler­e devam edilirken uzlaşı noktasına doğru yaklaşıldı­ğı belirtiliy­or. Bizim Almanya gibi uzun süre hükümetsiz kalma gibi bir lüksümüzün olmadığı biliniyor. Yenilenmiş olan Cumhuriyet Meclisinde oluşan kadronun nerede ise tamamı gençlerden oluşuyor. Bu nedenle gençlerin bir birlerini dışlamadan yeni hükümeti kuracaklar­ına da inanmak istiyoruz. Bu arada Ulusal Konseyi de kurdukları takdirde Türklerin adada kalıcı olacağını da kanıtlamış olacaklard­ır. Bıraksınla­r bizlerde yönetimi gençlere devretmiş olmanın huzurunu yaşayalım. İçinden geçmekte olduğumuz günlerde genç siyasetçil­er olarak ülkemizi esenliğe çıkarmanız gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye