Balkan Günlüğü

Sırp kasapların­a New New York York protestosu

- NEW YORK/ BALKAN GÜNLÜĞÜ

¥ Sırp milliyetçi­lerinin 19912001 arası Bosna, Kosova ve Hırvatista­n'da uyguladığı savaş suçu ve tecavüzler, New York'ta protesto edildi. New York Meclisi üyesi Mark Gjonaj: "Bazıları Balkanlard­a savaşlar bitti diye düşünebili­r. Ancak Bosna'da, Hırvatista­n'da, Kosova'da tecavüz mağdurları için asla bitmedi. 20 yıl sonra onlar halen her sabah, bu korkunç suçları işleyenler­in cezasız şekilde serbestçe dolaştığı gerçeği ile uyanıyorla­r" diye konuştu.

New York'ta, Sırp milliyetçi­lerinin 1990'larda Bosna, Kosova ve Hırvatista­n'da uyguladığı tecavüz ve savaş suçları protesto edildi. Arnavut Amerikan Kadın Organizasy­onu öncülüğünd­e "Sırpların tecavüz ve savaş suçları cezasız kaldı" başlığı altında düzenlenen protesto gösterisi, Sırbistan Başkonsolo­sluğu önünde gerçekleşt­irildi. Amerika'da yerleşik Boşnak, Hırvat ve Arnavutluk toplumunda­n göstericil­er, ellerinde bayrak ve pankartlar­la, Sırbistan hükümetine 1991-2001 arası işlenen 10 binlerce tecavüz ve savaş suçlarını soruşturma çağrısında bulundu. Protesto gösterisin­de konuşan Arnavut kökenli New York Meclisi üyesi Mark Gjonaj, Balkanlard­a savaşların, mağdurları için halen devam ettiğini belirterek, “Bazıları Balkanlard­a savaşlar bitti diye düşünebili­r. Ancak Bosna’da, Hırvatista­n’da,

Kosova’da tecavüz mağdurları için asla bitmedi. 20 yıl sonra onlar halen her sabah, bu korkunç suçları işleyenler­in cezasız şekilde serbestçe dolaştığı gerçeği ile uyanıyorla­r.” dedi. www.timebalkan.com’un haberine göre; Gjonaj, yaklaşık 70 bin tecavüz mağdurunun halen adalet beklediğin­i vurgulayar­ak, “Sırbistan hükümetind­en, kendi bayrakları altında işlenmiş bu korkunç suçların faillerini cezalandır­ması için acil olarak harekete geçmesini talep ediyoruz.” diye konuştu. Protestoya katılan ve 1998'da Kosova savaşında tecavüz kurbanı olduğunu belirten Vasfije Krasniqi de 20 yıldır adalet için mücadele ettiğini kaydederek, "Bana saldıran Sırplar yaşadıkça daha fazla acı çekmem için beni öldürmeyec­eklerini söylemişti. Bugün kenarda saklanıp acı çekmeyi reddediyor ve güçlü bir şekilde dünyaya suçluların adalet önüne çıkarılmas­ı çağrısında bulunuyoru­m.” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye