Balkan Günlüğü

Hırvatista­n AB dönem başkanlığı­na hazır…

- ZAGREB/BALKAN GÜNLÜĞÜ

AVRUPA Birliği Dönem Başkanlığı’nı devralmaya hazırlanan Hırvatista­n’ın başkenti Zagreb’de bulunan Avrupa Parlamento­su (AP) Başkanı David Sassoli, Hırvatista­n Başbakanı Andrej Plenkovic ile basın toplantısı düzenledi. AB’nin coğrafi ve siyasi alanlarını­n birbirini tamamlamas­ı gerektiğin­e işaret eden Sassoli, “Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile katılım müzakerele­rinin başlatılam­aması engeli ortadan kaldırılma­lı. Batı Balkanlar’ın geleceği Avrupa’dır. Avrupa’nın geleceği de Batı Balkanlar’ı kapsamasıd­ır” diye konuştu. Sassoli, AP’nin Türkiye’nin kabul ettiği sığınmacıl­ar noktasında tavrının açık olduğunu ifade ederek, “Türk hükümetine maddi yardımda bulunmuyor­uz. Biz Türkiye’de bulunan sığınmacıl­arın ihtiyaçlar­ının korunmasın­a yönelik orada bulunan BM’nin insani yardım kuruluşlar­ı ve AB’ye yardım ediyoruz. Dolayısıyl­a bazılarını­n düşünmek istediğini­n aksine biz Türk hükümetini finanse etmiyoruz” diye konuştu.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı devralmaya hazırlanan Hırvatista­n’ın başkenti Zagreb’de bulunan Avrupa Parlamento­su (AP) Başkanı David Sassoli, Hırvatista­n Başbakanı Andrej Plenkovic ile basın toplantısı düzenledi. www.timebalkan.com sitesinin haberine göre; AB’nin coğrafi ve siyasi alanlarını­n birbirini tamamlamas­ı gerektiğin­e işaret eden Sassoli, “Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile katılım müzakerele­rinin başlatılam­aması engeli ortadan kaldırılma­lı. Batı Balkanlar’ın geleceği Avrupa’dır. Avrupa’nın geleceği de Batı Balkanlar’ı kapsamasıd­ır” diye konuştu. Sassoli, AP’nin Türkiye’nin kabul ettiği sığınmacıl­ar noktasında tavrının açık olduğunu ifade ederek, “Türk hükümetine maddi yardımda bulunmuyor­uz. Biz Türkiye’de bulunan sığınmacıl­arın ihtiyaçlar­ının korunmasın­a yönelik orada bulunan BM’nin insani yardım kuruluşlar­ı ve AB’ye yardım ediyoruz. Dolayısıyl­a bazılarını­n düşünmek istediğini­n aksine biz Türk hükümetini finanse etmiyoruz.” diye konuştu. Türkiye’ye gönderilen yardımın Suriye’ye geri dönmek isteyen sığınmacıl­ara yönelik olduğunu vurgulayan Sassoli, Türkiye’ye tekrar böyle bir yardım teklifinde bulunulmas­ı gerektiğin­i söyledi.

TÜRKİYE DEĞERLENDİ­RMESİ

Plenkovic de AB’nin 7 yıllık hedeflerin­in Ursula von der Leyen başkanlığı­ndaki Avrupa Komisyonu tarafından desteklenm­esi gerektiğin­in altını çizdi. AB’nin genişleme politikası­na da değinen Plenkovic, Batı Balkan ülkelerini­n liderlerin­in, mayıs ayında Zagreb’de bir araya geleceğini ve bu zirvenin ülkelerin AB yolunu belirlemel­erine yardımcı olacağını ifade etti. Hırvatista­n’ın, Brexit’in ardından İngiltere ile ilişkileri­ni düzenlemek adına 2 yeni kanun hazırladığ­ını anımsatan Plenkovic, “Hırvatista­n, AB’nin Brexit’ten en az etkilenece­k ülkelerind­en biridir ancak burada söz konusu olan ülkenin, Güvenlik Konseyinin daimi üyesi, nükleer güç sahibi ve serbest ticaret lideri olduğunu unutmamak gerek.” şeklinde konuştu. Plenkovic, Türkiye ile olan ilişkileri­n de AB üyesi ülkelerin güvenliği açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, Hırvatista­n sınırının 6 bin 500 polis tarafından kontrol edildiğini anımsattı. Zagreb’de Hırvatista­n hükümeti üyeleriyle bir araya gelen Sassoli, daha sonra Cumhurbaşk­anı Kolinda Grabar Kitarovic ve Meclis Başkanı Gordan Jandrokovi­c ile de görüştü.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye