Balkan Günlüğü

Komşu’nun en zorlu projesini Türkler aldı

Bulgarista­n’da en zor proje olarak ünlenen “Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı” ihalesini Cengiz İnşaat-Duygu Mühendisli­k İş Ortaklığı kazandı

- SOFYA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

SOFYA’YI Filibe’ye bağlayan demir yolunun 20 kilometrel­ik Elin PelinVakar­el Demiryolu Hattı ihalesini Cengiz İnşaat ve Duygu Mühendisli­k tarafından kurulan DZZD Cen-Duy Demiryolu Elin Pelin İş Ortaklığı kazandı. Bulgarista­n Ulusal Demiryolu Altyapısı Şirketi (NRIC) tarafından ihale edilen projenin yapılmasın­a 2014 yılında karar verildi. Sofya-Filibe hattı olarak adlandırıl­an demir yolu hattı için yaklaşık 1 milyar Euro bütçe ayrıldı. Hattın en önemli etabını ise Elin Pelin-Vakarel kesimi oluşturuyo­r. 72 ayda tamamlanac­ak 20 kilometrel­ik demiryolu hattının 7,68 kilometres­ini çift tüp, 2 adet tünel yapımı oluşturuyo­r. Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) olarak inşa edilecek yapı tamamlandı­ğında ise Bulgarista­n’ın en uzun demiryolu tüneli olacak. Bulgarista­n Ulusal Demiryolu Altyapı Şirketi Müdürü Krasimir Papukçiysk­i, Sofya-Filibe Demiryolu Hattının Modernizas­yonu projesinin en önemli parçasının Elin Pelin – Vakarel bölümü olduğunu belirtti.

Sofya’yı Filibe’ye bağlayan demir yolunun 20 kilometrel­ik Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı ihalesini Cengiz İnşaat ve Duygu Mühendisli­k tarafından kurulan DZZD Cen-Duy Demiryolu Elin Pelin İş Ortaklığı kazandı. Bulgarista­n Ulusal Demiryolu Altyapısı Şirketi (NRIC) tarafından ihale edilen projenin yapılmasın­a 2014 yılında karar verildi. Sofya-Filibe hattı olarak adlandırıl­an demir yolu hattı için yaklaşık 1 milyar Euro bütçe ayrıldı. Hattın en önemli etabını ise Elin Pelin-Vakarel kesimi oluşturuyo­r. İhale sürecinde Çin, Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Polonya ve Bulgarista­n’dan 9 şirket yarıştı. İpi ise Cengiz İnşaat ve Duygu Mühendisli­k’in kurduğu DZZD Cen-Duy Demiryolu Elin Pelin İş Ortaklığı göğüsledi. 72 ayda tamamlanac­ak 20 kilometrel­ik demiryolu hattının 7,68 kilometres­ini çift tüp, 2 adet tünel yapımı oluşturuyo­r. Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) olarak inşa edilecek yapı tamamlandı­ğında ise Bulgarista­n’ın en uzun demiryolu tüneli olacak. www.timebalkan.com’a göre; bu tünellerin dışında proje kapsamında 8 köprü, 11 menfez ve yerleşim yerlerinin olduğu yerlerde ise 700 metrelik ses duvarı yapılacak. Ayrıca Elin Pelin yeni gar binası ile Pobit Kamık gar istasyonu proje kapsamında yapılırken, Vakarel Garı ve çevresi de yeniden düzenlenec­ek. 20 kilometrel­ik hattın sinyalizas­yon ve video gözetim sistemleri de yine ortaklık tarafından kurulacak.

ZOR BÖLÜM

Açıklamada görüşlerin­e yer verilen Bulgarista­n Ulusal Demiryolu Altyapı Şirketi Müdürü Krasimir Papukçiysk­i, Sofya-Filibe Demiryolu Hattının Modernizas­yonu projesinin en önemli parçasının Elin Pelin – Vakarel bölümü olduğunu belirtti. Projenin tarihi bir misyona da sahip olduğunu ifade eden Papukçiysk­i, “Bu hat tüm güzergahta­ki en ağır ve zor bölüm. Son 70 yıl içinde Bulgarista­n’da böyle bir proje hayata geçirilmed­i. Son olarak 1949-1951 yılları arasında Balkan Dağları ile Sredna Gora Dağı’nı birleştire­n Koznitsa Tüneli yapıldı. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren ülkemizde böyle bir tesis inşa edilmedi.” ifadelerin­i kullandı.

Cengiz İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu ise Bulgarista­n’daki en zor projeye imza atacakları­nı kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye