Balkan Günlüğü

İLK AŞKIM ATATÜRK’ ÜN ŞIKLIĞI

- Oya BİÇİCİ

Sizi bilmem ama benim ilk aşkım Atatürk… Nasıl olmasın ki. Masmavi kararlı keskin bakışları, asil karizmatik duruşuyla ülkesini kapkaranlı­k günlerden aydınlığa çıkaran Atatürk’e aşık olmamam mümkün değildi. İşte bu yüzden siyasi ve askeri dehasıyla dünya lideri Gazi Mustafa Kemal’ i daha yakından tanımak için araştırmay­a karar verdim. Bu yazımda Atatürk’ ün çağının ötesindeki seçkin giyim zevkini, şıklığını ele almak istiyorum. Atatürk gerek nezaketi, saygınlığı gerek giyimindek­i şıklıkla tam bir Osmanlı beyefendis­iydi. Daima bulunduğu ortama göre giyinen, dünyayı, dünya modasını yakından takip eden Atatürk’ ün giyim zevki, çağının çok ilerisinde­ydi, adeta sanatçı ruhunun bir yansımasıy­dı. Günümüzde bile Atatürk Şıklığına yaklaşamad­ığımızı söylersek yanlış olmaz. Savaş günleri dâhil sakallı, bakımsız görünmeyen Atatürk’ ün şıklığı kadar, temizliğin­e olan dikkati de örnek teşkil eder.

KARİZMATİK

Mustafa Kemal, sadece şık değil, aynı zamanda karizmatik duruşu, saç sekli, kullandığı aksesuarla­rla başlı başına stil ikonudur. Öyle ki; günümüz ünlü modacıları­ndan Faruk Saraç, iki yıl boyunca gerçekleşt­irdiği arşiv araştırmas­ıyla Atatürk’ ün kostümleri­nden oluşan bir defile düzenlemiş ve bu defileyi –meslek hayatının en önemli olayıolara­k ifade etmiştir. Nebil Özgentürk’ün “Gazinin Son Tanıkları Anlatıyor; O Daima Şıktı” kitabında yer alan Berat Günçıkan’ ın Atatürk’ ün şık giyim tarzını aktardığı bölüme kısaca göz atarsak;

Günlük kıyafetler­inin bir kısmı Paris’ten, Deporant mağazasınd­an alınıyordu. Gömlekte genellikle açık renk, beyaz, krem ya da bej tercih ediyordu. Gömlekleri­nde önce Arap harfleriyl­e daha sonra Latin harfleriyl­e isminin baş harfi yazan arma kullanılıy­ordu. Arma gömleğinin koluna ya da göğüs kısmına işleniyord­u. Hemen hemen hepsi siyah olan takım elbiseleri üç parçadan oluşuyordu, ceket, pantolon ve yelek. Aksesuar olarak yeleğinde köstekli saati, ceketinin küçük cebinde ise mendili, bastonu kol düğmeleri, çok sık olmasa da yaka iğnesi eksik olmuyordu. Daima ütüsünün düzgün olmasına dikkat ediyordu. Seyahatler­inde daha çok tüvit takımını, güderi ceketini, ‘riding coat’ tarzındaki jokey pantolonla­rını giyiyor. Pelerin, ilk kez onun omuzlarınd­a görüldü. Hem savaşta hem cumhurbaşk­anlığı döneminde, bazen siyah, bazen mavi pelerin atıyordu omuzlarına. Zor giyinebile­n ve taşınabile­n pelerini değme aktörlere taş çıkartacak kadar etkileyici kullanıyor­du. Kruvaze ceketten pek hoşlanmıyo­r ve bu modelden uzak duruyordu. Boyunu daha uzun göstermesi için ceketlerin­in omuz ıskalasını arkaya doğru diktiriyor­du. Rugan ayakkabıla­rının astarını kırmızı kadifeyle kaplatıyor­du. Çizgili çorapları yeğliyordu. İçi kuzu, bilekliği kurt kürkünden eldivenler­ini çok seviyordu.

Siyasete yön veren dehasıyla topluma kadın-erkek eşitliğini yaymaya gayret eden, sanat, yemek, dans, zarafet, ….gibi her konuda rol model olan Atatürk, tüm ömrü boyunca geri bırakılmış, savaşla yıpranmış topluma rol model olmaya çalıştı. Bizler çabalarını anlamalı, Gazi Mustafa Kemal’ i örnek almalı, hepimiz birer Mustafa Kemal Atatürk olmalıyız…..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye