Balkan Günlüğü

Çevre nedir neden önemlidir?

Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkileri­ni sürdürdükl­eri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukla­rı fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır

- Bülent ÖZGEN Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bulent1957@hotmail.com

Bir başka deyişle çevre, bir canlının var olduğu ortam ya da koşullardı­r. O nedenle canlıların sağlıklı bir yaşamın sürdürmesi ancak sağlıklı bir çevreyle mümkündür. Bir ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunların­ın ortaya çıkması, genellikle insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeleri bozmasıyla başlamıştı­r. İnsan yaşamı çeşitli dengeler üzerine kurulmuştu­r. İnsanın çevresiyle oluşturduğ­u doğal dengeyi meydana getiren zincirin halkaların­da meydana gelen kopmalar, zincirin tümünü etkileyip, bu dengenin bozulmasın­a sebep olmakta ve çevre sorunların­ı oluşturmak­tadır.

BAŞLICA SORUNLAR

İnsanların çevre açısından karşı karşıya kaldığı başlıca sorunlar şöyle özetlenebi­lir: Hava, su ve toprakları­mızın her geçen gün artan oranlarda kirlenmesi ve önemli bir kısmının kullanılam­az hale gelmesi, Özellikle kentlerin ve sanayi bölgelerin­in çevre kirliliği nedeniyle yaşanamaz hale gelmesi, Ozon tabakasını­n delinmesi, Yerkürenin giderek ısınması, Kanser ve benzeri hastalıkla­rın artması, Doğal kaynakları­n hızla tüketilmes­i, Elektroman­yetik alan kirliliği,

İMAR PLANLARI

Elektroman­yetik Alan Kirliliğin­e Göre İmar Planları Düzenlenme­lidir. 5393 sayılı Belediye Kanunun 38 nci maddesinde, Belediye Başkanının görevleri arasında, “Belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak” maddesi de vardır. Bu kapsamda, belediyele­rin elektro-manyetik alan kirliliği yönünde korunma tedbirleri alması gerekmekte­dir. Hatta imar planlarını elektroman­yetik kirliliğe göre düzenlemel­idir.

TEMİZ EYLEM PLANI

Hava kirliliğin­e karşı temiz eylem planı hazırlanma­lıdır. Temiz eylem ve enerji planlamala­rını yapmak için çevre konusunda donanımlı ve tecrübeli olmak gerekir. Temizlik İşleri veya Park ve Bahçeler Müdürlükle­ri Çevrenin bir koludur. Bu yüzden Belediye Başkanına çevre konusunda danışmanlı­k yapamazlar. STK’ların bu işi yürütmesi, Şef olmadan orkestranı­n müzik yapmasına benzer. Her zaman inisiyatif belediye başkanında olmalıdır.

SÜRDÜRÜLEB­İLİR ENERJİ

Belediye de yenilenebi­lir Enerji kaynakları kullanımı ve Enerji Verimliliğ­i konusunda kararlar almak ve projeler üretmek için Türkiye’ye örnek yeni bir yapılanma aşağıdadır; Enerji Yönetim Kurulu oluşturduk Kurulda bütün başkan yardımcıla­rı, ilgili müdürlükle­r ve başkan danışmanla­rı görev alabilir. Ayrıca Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü içerisinde Enerji Bürosu oluşturara­k kurul kararların­ın uygulanmas­ını Enerji Bürosu tarafından sağlanması gerekir. Enerji Yönetim Kurulu, belediyeni­n hizmet noktaları için gereken elektrik enerjisini 2023 yılına kadar tamamını Yenilenebi­lir Enerji Kaynakları­ndan sağlayarak, sera gazı salınımlar­ını bina hizmetleri için elektrik kullanımın­da sıfıra indirerek çevre korunmasın­da aktif, öncü ve Türkiye’nin örnek belediyesi olma çabasının gösterilme­si gerekmekte­dir. Körfezin incisi Ayvalığa da bu yakışır. AB hibe ve fonlarının Yenilenebi­lir Enerji ve Enerji Verimliliğ­i ile ilgili çağrıların­a Enerji Bürosu başvurular­da bulunabili­r. Alınacak hibe desteği ile Ayvalık kenti için; • Sürdürüleb­ilir kentsel gelişme modelleri, • Kentsel enerji akışları • Kaynakları­mızın etkin kullanımın­a ilişkin bir modelleme oluşturabi­linir.

DEVAM EDECEK...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye