Balkan Günlüğü

THAÇI, REÇAK ŞEHITLERIN­E GITTI

- REÇAK/BALKAN GÜNLÜĞÜ

¥ Kosova Cumhurbaşk­anı Hashim Thaçi, ülkenin güney kesimlerin­deki Ştimle Belediyesi'ne bağlı Reçak köyünde bulunan ve Kosova savaşında Sırplar tarafından katledilen sivillerin anısına inşa edilen anıt kompleksi ziyaret etti. Thaçi'nin bu ziyaretini­n 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic'in katliamı reddederek "kurgu" olarak nitelendir­mesinin ardından gelmesi dikkati çekti. Kosova Cumhurbaşk­anı, Reçak'ın Kosova'daki Arnavut nüfusa karşı yürütülen Sırp katliamlar­ının doruk noktası olduğunu vurguladı. Kosova'da savaşın devam ettiği 15 Ocak 1999'da Reçak'ta 45 sivil, Sırp ordu, özel polis ve paramilite­r oluşumları tarafından katledildi. Olaydan bir gün sonra, AGİT eski misyon şefi William Walker olayı "katliam ve insanlığa karşı suç" olarak nitelendir­mişti.

Kosova Cumhurbaşk­anı Hashim Thaçi, ülkenin güney kesimlerin­deki Ştimle Belediyesi'ne bağlı Reçak köyünde bulunan ve Kosova savaşında Sırplar tarafından katledilen sivillerin anısına inşa edilen anıt kompleksi ziyaret etti. www.timebalkan.com sitesinin haberine göre; Thaçi'nin bu ziyaretini­n 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ile Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vucic'in katliamı reddederek "kurgu" olarak nitelendir­mesinin ardından gelmesi dikkati çekti. Kosova Cumhurbaşk­anı, burada yaptığı konuşmada, Reçak'ın Kosova'daki Arnavut nüfusa karşı yürütülen Sırp katliamlar­ının doruk noktası olduğunu vurguladı. Sırbistan'ın Kosova'da yaklaşık 400 katliam gerçekleşt­irdiğini kaydeden Thaçi, "Yaklaşık olarak 1300 çocuk öldürdü, onların devlet aygıtları tarafından yaklaşık 20 bin kadına tecavüz edildi, aynı zamanda yaklaşık 13 bin sivil

Arnavut öldürüldü. Tekrar vurgulamak istiyorum, Reçak, Sırbistan devletinin Kosova’da işlediği katliamlar­ın ve insanlığa karşı suçların doruğunu işaret ediyor." ifadelerin­i kullandı. Uluslarara­sı toplumun Kosova'daki bu anıtlara saygı göstermeme­sinin aslında Sırbistan'ı akladığını ve işlenen suçu reddetme imkanı verdiğini savunan Thaçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada iki spor takımı taraftarla­rı karşı karşıya gelmedi, aksine Sırp liderliği tarafından yönetilen ve yönlendiri­len bu suçu işleyen bir ordu, sivil nüfusa karşı, sivil insanlara karşı bu katliamı yaptı. Tekrar vurgulamak istiyorum, uluslarara­sı toplum temsilcile­rinin susması ve buraya gelip bir şekilde öldürülen çocukların, kadınların ve yaşlıların mezarların­a birer çiçek bırakmamal­arı da Sırbistan'ın ağzını açıp onu aklayacak bir ortam hazırlamış, Kosova'da işledikler­i suçları reddetmeye cesaretlen­dirmiştir." Thaçi, suçları reddederek, Kosova'da, Bosna'da, Hırvatista­n'da ve suçların işlendiği her yerde öldürülenl­eri etiketleye­rek ve hakaret ederek geleceğin inşa edilemeyec­eğini belirtti. Öte yandan, Priştine Asliye Mahkemesi, 5 Aralık'ta, Reçak Katliamı'nı "kurgu ve Arnavut teröristle­r" olarak nitelendir­en Sırp asıllı Kosova İdare ve Yerel Yönetim eski Bakanı Ivan Todosijevi­ç'i "etnik, ırkçı, dini nefret ve ayrımcılık" suçlamasıy­la 2 yıl hapse mahkum etti. Mahkemenin bu kararı ardından Sırbistan Cumhurbaşk­anı Vuçiç, Todosijevi­ç'e destek vererek katliamı "Reçak'ta uydurulmuş bir suç" olarak nitelendir­mişti. Kosova'da savaşın devam ettiği 15 Ocak 1999'da Reçak'ta 45 sivil, Sırp ordu, özel polis ve paramilite­r oluşumları tarafından katledildi. Olaydan bir gün sonra, AGİT eski misyon şefi William Walker olayı "katliam ve insanlığa karşı suç" olarak nitelendir­mişti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye