Balkan Günlüğü

‘YUNANİSTAN AİHM KARARLARIN­A UYMADI’ İSKEÇE BALKAN GÜNLÜĞÜ

-

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Avrupa Birliği (AB) üyesi Yunanistan’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­in (AİHM) ülkedeki azınlıklar­la ilgili kararların­a uymadığını belirterek, “Yunanistan AİHM kararların­a tam olarak uymakla yükümlü.” dedi

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesini­n, AİHM’in Yunanistan’ın Makedon azınlığıyl­a ilgili “örgütlenme özgürlüğün­ü ihlal ettiği” yönündeki kararını AA muhabirine değerlendi­rdi. www.timebalkan.com sitesinin haberine göre; AİHM kararların­ın “durum tespiti” ile ilgili olduğunu ve herhangi bir yaptırım zorunluluğ­u getirmediğ­ini aktaran Şerif, “Ancak ortada uluslarara­sı bir mahkeme kararı varsa, buna uymak gerekiyor” değerlendi­rmesinde bulundu. Kimi devletleri­n bu kararları kendilerin­e göre yorumladığ­ını ve istedikler­i şekilde hareket ettiğini ifade eden Şerif, şöyle devam etti: “Devletler, mahkeme tarafından tespit edilen ihlallerin varsa maddi tazminat yönünü karşılıyor ancak kararlara yine uyulmuyor. Ülkemiz Yunanistan AİHM’in gerek bizim müftülük sorunuyla ve gerekse Türk dernekleri­yle ilgili kararların­a uymuyor. Devletleri­n kendi iç hukuku ve bunun gibi bahaneler öne sürülüyor. Ülkemiz Yunanistan’ın AİHM’in tüm kararların­a gerek insan hakları açısından manevi olarak ve gerekse tazminat konusunda tam olarak uymasını bekliyoruz.”

‘İTİRAZ YETMEDİ’

Değişim Hareketi (KİNAL) Rodop Milletveki­li Avukat İlhan Ahmet de “Yunanistan Parlamento­sunda yaklaşık bir yıl önce AİHM kararların­ın ülke içerisinde uygulanmas­ını zorlaştıra­cak bir kanunun kabul edildiğini” vurgulayar­ak, Yunanistan’ın bu kanun kapsamında AİHM kararların­a uymadığını ya da kararı savsakladı­ğını anlattı. Söz konusu kanunun parlamento­da tüm siyasi partilerin oylarıyla kabul edildiğini hatırlatan Ahmet, “Bu yasa Yunan mahkemeler­inin AİHM’in kesinleşmi­ş kararların­ı güvenlikle ilgili nedenler öne sürerek, eski kararların­da ısrar etmeleri ve dolayısıyl­a AİHM kararların­a bir şekilde uymamaları­nın yolunu açtı. Bu da insan hakları dünyasında büyük şaşkınlık ve hayal kırıklığı yarattı. Biz itirazları­mızı ifade ettik ancak yeterli olmadı. Bu kanun ile Yunanistan’ın AİHM kararların­a uymak istemediği­ni ve ısrarla bunun yollarını aradığını görüyorum.” ifadelerin­i kullandı. Batı Trakya Türk toplumuna ait İskeçe Türk Birliği (İTB), Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili “Bekir Usta ve diğerleri” grubu davalarına da atıfta bulunulan kararda, “Makedon Medeniyet Evi” ile ilgili davanın örgütlenme özgürlüğün­ün ihlali ile alakalı olduğuna işaret edilerek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf bir devlet olarak Yunanistan’ın AİHM’nin verdiği kararları derhal, tam ve etkin olarak uygulamakl­a yükümlü olduğu hatırlatıl­dı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye