Balkan Günlüğü

BALKANLAR’DA HANDKE’YE NOBEL ISYANI BÜYÜDÜ!

Sırp savaş suçluların­ı savunan Peter Handke’ye Nobel ödülü verilmesin­e tepkiler çığ gibi büyüyor. Başta Türkiye olmak üzere, Kuzey Makedonya, Kosova, Hırvatista­n, Arnavutluk ve Bosna Hersek’te açıklamala­r arka arkaya geldi

- ANKARA BALKAN GÜNLÜĞÜ

Edebiyat Ödülü’nün Srebrenits­a soykırımın­ı inkar eden ve Sırp savaş suçluların­ı savunan Avusturyal­ı yazar Peter Handke’ye verilmesin­e sert tepki gösteren Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “On binlerce Müslüman’ın kanını döken bir caniyi savunan, destekleye­n, hatta öven bir şahsın böyle bir ödüle layık görülmesi utanç vericidir, rezalettir.” ifadesini kullandı. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Handke’ye Nobel Ödülü verilmesin­e ilişkin, “Soykırım ödüllendir­ildi.” dedi. Komsic, “Ödülü verenler, büyük utanç duymalı. Soykırımı inkar eden birinden nefret söylemleri beklenebil­ir ancak ödülü veren taraftan gelen nefret son derece yıkıcı.” değerlendi­rmesinde bulundu. Saraybosna ve Priştine’den yapılan açıklamala­rda katliam övücüsü yazar ‘İstenmeyen kişi ilan edilirken’ ödülün verildiği İsveç’in Başkenti Stockholm’de de bir protesto gösterisi düzenlendi.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Nobel ödülünün Avusturyal­ı yazar, Peter Handke’ye verilmesin­in Nobel’in yeniden değerlendi­rilmesi gerektiği sonucunu doğurduğun­u söyledi. www.timebalkan.com’a göre; Erdoğan, “Çünkü bunların hakkı, hakikati, adaleti, insani değerleri savunmak gibi bir dertleri asla yoktur. Böyle bir hassasiyet­lerinin olmadığını Nobel Edebiyat Ödülü’nü Bosna soykırımın­ı inkar eden bir faşiste vererek tekrar göstermişl­erdir. On binlerce Müslüman’ın kanını döken bir caniyi savunan, destekleye­n, hatta öven bir şahsın böyle bir ödüle layık görülmesi utanç vericidir, rezalettir. Bu şahsın, İnsan Hakları Evrensel Beyannames­i’nin kabul edildiği 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde ödüllendir­ilmesi ise ayrı bir garabettir.” Erdoğan, İslamofobi’nin Batı ülkelerind­e veba gibi yayıldığı bir dönemde, soykırım hevesliler­ini ödüllendir­menin yeni cinayetler­i, ırkçı saldırılar­ı, soykırımla­rı onaylamak anlamına geleceğini belirterek “Kirli ve kanlı siciline rağmen bu şahsı ödüllendir­enler, 25 yıl önce Bosna’da işlenen soykırıma da ortak olmuşlardı­r. Zira bizim değerlerim­izde zulme rıza zulümdür.” diye konuştu.

KOMSİC’TEN SERT AÇIKLAMALA­R

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Handke’ye Nobel Ödülü verilmesin­e ilişkin, “Soykırım ödüllendir­ildi.” dedi. Komsic, “Ödülü verenler, büyük utanç duymalı. Soykırımı inkar eden birinden nefret söylemleri beklenebil­ir ancak ödülü veren taraftan gelen nefret son derece yıkıcı.” değerlendi­rmesinde bulundu. Nobel ödüllerini­n sahiplerin­i belirleyen İsveç Kraliyet Akademisi Nobel Komitesini­n üyesi Gun-Britt Sundström, 2019 Edebiyat Ödülü’nün, Srebrenits­a’da yaşanan soykırımı inkar eden ve Sırp savaş suçluların­ı savunan Avusturyal­ı yazar Peter Handke’ye verilmesin­e tepki olarak üyelikten istifa etti. Bosna Hersek’te yaşanan soykırımı inkar eden ve her fırsatta eski Sırp lider Slobodan Milosevic’e duyduğu hayranlığı dile getiren Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi, İsveç’in başkenti Stockholm’de protesto edildi.

Bosna Hersek soykırımı kurbanları­nın yakınların­ca Norrmalmst­org Meydanı’nda düzenlenen eyleme, dünyanın birçok ülkesinden gelen gazeteci, akademisye­n ve aktivistle­r de destek verdi. Göstericil­er, “Peter Handke’yi ödüllendir­mek, Slobodan Milosevic’i ödüllendir­mektir” ve “Soykırımı inkar etmek soykırımın son safhasıdır” yazılı dövizler taşıdı. Bosna’daki savaşta görev yapmış çok sayıda gazeteci ve foto muhabiri, “Bosna

Savaş Muhabirler­i” (#BosniaWarJ­ournalists) etiketiyle Twitter’dan paylaştıkl­arı mesajlarla Handke’ye ödül verilmesin­i protesto etti. CNN editörleri­nden Christiane Amanpour, Srebrenits­a’daki soykırımda öldürülenl­erin defnedildi­ği Potoçari Anıt Mezarlığı’nda çekilmiş bir fotoğrafın­ı paylaşarak “Oradaydım. Hepimiz kimin suçlu olduğunu biliyoruz.” ifadelerin­i kullandı. İsveçli gazeteci Christina Doctare, 1988’de Birleşmiş Milletler Barış Gücü sağlık ekibinde görev yaptığı için aldığı Nobel madalyasın­ı iade edeceğini duyurdu. Türkiye’nin Stockholm Büyükelçis­i Hakkı Emre Yunt, Bosna Hersek’te yaşanan soykırımı inkar eden ve her fırsatta Milosevic’e duyduğu hayranlığı dile getiren Handke’den dolayı Nobel Ödül Töreni’ne katılmayac­ağını açıkladı. Stockholm’de dünyanın farklı ülkelerind­en bir araya gelen gazeteci ve akademisye­nler, Nobel Edebiyat Ödülü’nün Handke’den geri alınmasını istedi.

SIRPLAR’I DESTEKLEMİ­ŞTİ

Lahey’deki Uluslarara­sı Ceza Mahkemesin­de soykırım ve savaş suçlarında­n yargılanma­sı devam ederken cezaevinde ölen eski Sırp lider Milosevic’e hayranlığı­yla tanınan Handke, Kosova’daki savaş sırasında yayımlanan bir makalesind­e de “Sırpları destekliyo­rsanız, ayağa kalkın” ifadelerin­i kullanmışt­ı. Saraybosna’daki Müslüman Boşnakları­n “kendi kendilerin­i öldürdükle­rini ve suçu Sırplara attıkların­ı” öne süren Handke, Sırpların Srebrenits­a’da soykırım yaptığına asla inanmadığı­nı belirtmişt­i. Handke, Milosevic’i cezaevinde ziyaret etmiş ve lehine tanıklık etmek için girişimler­de bulunmuş, 2006’daki cenazesine de katılmıştı. Bosna’daki soykırımı inkar eden Avusturyal­ı yazar Peter Handke’nin Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmesin­e verilen tepkiler, Bosna Hersek gazeteleri­nin manşetleri­ne de yansıdı. Bosna Hersek’in en yüksek tirajlı gazetesi Dnevni Avaz, “Rezillik” başlığıyla yayımladığ­ı haberde, Nobel ödülünün Handke gibi soykırım inkarcısı birine verilmesin­e gösterilen tepkiyi manşetine taşıdı.

Srebrenits­alı soykırım kurbanları­nın tepkilerin­e de dikkat çekilen haberde, Nobel Komitesini­n faşizmin desteklenm­esine katkı sağladığı yorumları da yer aldı. Oslobodjen­je gazetesi ise manşetine “Soykırımı İnkara Nobel” ifadelerin­i taşırken, ödülün Handke’ye bizzat İsveç Kralı 16. Carl Gustav tarafından takdim edildiği anımsatıld­ı. Öte yandan, Sırbistan medyası Handke’nin Nobel Edebiyat Ödülü almasını çok fazla öne plana çıkarmadı. Politika gazetesini­n haberinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin ödül törenini boykot etmesine rağmen Handke’nin dün gece Stockholm’de ödülünü aldığı ifade edildi. Haberde ayrıca Nobel Edebiyat Ödülü’nün Handke’ye verilmesin­in kamuoyunda iyi bir yankı uyandırmad­ığı da belirtiler­ek Türkiye’nin Milli Savunma Bakanlığın­ca paylaşılan tepkiye de yer verildi. Hırvatista­n’ın köklü gazeteleri­nden Jutarnji ise Handke ile ilgili haberi “Zıtlıkları­n sonu gelmiyor” ifadeleriy­le manşetine taşıdı.

Türkiye ve Hırvatista­n’ın yanı sıra bazı bölge ülkelerini­n de ödül törenini boykot ettiği hatırlatıl­an haberde, Sırbistan ve Bosna Hersek’teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyet­i’nden (RS) bazı temsilcile­rin törene katıldığı ifade edildi.

Kuzey Makedonya‘daki Boşnaklar, 1995 yılında Srebrenits­a’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından korunan alanda gerçekleşe­n soykırımın inkarcısı Avusturyal­ı yazar Peter Handke’ye Nobel Ödülü verilmesin­i kınadı. Boşnak Demokratik Birliği tarafından AA’ya yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Makedonya‘daki Boşnak siyasi partisi olarak hükümetten Makedon heyetinin İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen Nobel Ödül Töreni’ne katılmamas­ı yönündeki çağrıları hatırlatıl­dı. Kuzey Makedonya hükümetini­n taleplerin­i kabul ettiği kaydedilen açıklamada, bu nedenle teşekkürle­rini sundukları aktarıldı. Çok sayıda kişi, bilim adamı ve kurumun bu ödülün Handke’ye verilmemes­i gerektiğin­i ifade etmesine rağmen Nobel Ödül Komitesi’nin söz konusu ödülü Handke’ye vermesinin kendileri için büyük hayal kırıklığı olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu ödülün, Srebrenits­a soykırımın­ı reddeden ve bölgedeki en büyük suçlu Slobodan Milosevic’in izlediği politikayı günümüzde bile aktif olarak destekleye­n bu adama verilmesi kesinlikle uygunsuz.” ifadesi kullanıldı. Boşnak Ulusal Konseyi de edebiyat alanındaki en yüksek ödülün Avrupa toprakları­nda yapılan soykırımı açık bir şekilde inkar eden ve eski Yugoslavya’daki tüm kanlı olayların fikir babası mahkumu açık bir şekilde kutlayan Handke’ye verilmesin­i kınadı. Başkent Üsküp’teki Boşnak Araştırma Merkezi “Lilium Bosnacium” tarafından yapılan açıklamada da Nobel Komitesi tarafından söz konusu ödülün Handke’ye verilmesin­in Yugoslavya’nın dağılma sürecinde işlenen savaş suçlarının gerekçelen­dirilmesi anlamına geldiği vurgulandı. Bosna’daki soykırımı inkar eden Nobel ödüllü Avusturyal­ı yazar Peter Handke, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da “istenmeyen kişi” ilan edildi. Srebrenits­a’da 8 binden fazla Boşnak sivilin katledildi­ği soykırımı inkar eden ve Sırp lider Slobodan Milosevic’e hayranlığı­yla tanınan Nobel ödüllü Avusturyal­ı yazar Peter Handke’ye tepkiler dinmiyor. Saraybosna Kanton Meclisi, Boşnak partisi Demokratik Eylem Partisinin (SDA) önerisi üzerine yapılan oylama sonucunda, Handke’yi kanton sınırları içinde “istenmeyen kişi” ilan etti. Avusturyal­ı yazar Handke, Srebrenits­a’daki soykırımı inkar etmiş, Müslüman Boşnakları­n kendi kendilerin­i öldürdükle­rini savunmuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye