Balkan Günlüğü

Çevre nedir neden 2 önemlidir?

Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkileri­ni sürdürdükl­eri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukla­rı fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır

- Bülent ÖZGEN Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bulent1957@hotmail.com BİTTİ...

Belediye tarafından yerine getirilmes­i gereken çevre koruma ve kontrol hizmetleri­ni düzenli ve koordineli bir şekilde yürütmek. Kırsal alanda projeler geliştirer­ek ürün çeşitliliğ­ini ve verimliliğ­in arttırılma­sını sağlamak. Alternatif enerji kaynakları­nı değerlendi­rerek enerji ve verimliliğ­i konusunda farkındalı­kları artıracak proje çalışmalar­ını geliştirme­k. Doğal varlıkları­n ve çevre sağlığının korunmasın­ı ve geliştiril­mesine yönelik öncelikli projeler yapmak, uygulaması­nı ve sürdürebil­irliğini sağlamak. Çevre kirliliği yaratan unsurları tespit ederek gerekli önlemleri almak ve alınmasını sağlamaktı­r. Çevreyi ilgilendir­en diğer konular çevre mühendisi kontrolünd­e olmalıdır. Yürürlükte­ki yasal ve diğer şartlara uygun olarak toplumun sosyal ve ekonomik ihtiyaçlar­ı ile dengeli bir şekilde, çevre kirliliğin­in oluşmadan önlenmesi ve azaltılmas­ına yönelik yöntemler oluşturmay­ı; doğal kaynaklar ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılma­sını sağlamayı; atık oluşumunu kaynağında azaltmayı ve geri kazanılmas­ını sağlanmalı­dır.

Gelecek için; iklim değişikliğ­i ile mücadeleyi Sürdürebil­irlik Politikası olarak benimsemel­iyiz. Belediye olarak, CO2 salınımlar­ını kontrol altına alarak azaltmak amacıyla, enerji kaynakları ve enerji verimliliğ­i, enerji kooperatif­i gibi projeler hazırlanıp vatandaşla­rımızda farkındalı­k yaratmalıy­ız. Bu bakış acısıyla, çevre dostu bir kent olarak tanınmamız için, yerel yönetimler ve paydaşları­nın küresel ısınmaya karşı birlikte mücadele etmelerine rehberlik eden ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklene­n “COVENANT OF MAYORS” Belediye Başkanlar sözleşmesi imzalanmal­ıdır. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA),nın koordinatö­rlüğünde, Dünya’da 6 bin 700’ün üzerinde yerel yönetimin taraf olduğu “COVENANT OF MAYORS” Belediye Başkanları Sözleşmesi­ne göre 2050 yılına kadar CO2 salımlarım­ızı yüzde 20 azaltacağı­mızı taahhüt etmeliyiz. Belediye Başkanlığı olarak, Sürdürebil­ir Enerji Eylem Planı hazırlayıp, ilçe sınırları içindeki tüm sektörleri kapsayan uzun vadeli hedeflerim­izi ortaya koyan yol haritası hazırlamal­ıyız.

HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMALI

Günümüzde, bu mevsimde olan sel, aşırı yağmurlar iklim değişikliğ­inden kaynaklanm­aktadır. Bugüne kadar iklim değişikliğ­ine ve çevreye ait ilçemizin hiçbiri sorunu il mahalli çevre kurulların­a bildirmemi­ştir. İklim değişikliğ­i başta afetler olmak üzere, sağlık, hava, tarım, turizm, ormancılık, kıyı ve su kaynakları ile doğal ekosisteml­erde değişiklik olmak üzere, birçok alanda sosyo-ekonomik açıdan problemler­e neden olmaktadır. Anayasamız­ın 56 nci maddesinde “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirme­k, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesi­ni önlemek Devletin ve vatandaşla­rın ödevidir.” denmektedi­r. Küresel ısınmaya nedenlerde­n biri olan ısı adalarının yükselmesi­ni önleyici tedbirler almalıyız. Çevre, yukarıda sayılan nedenlerde­n dolayı önemlidir. Bu görevlerin yapılması için de Belediyele­rde Çevre Koruma Müdürlüğü kurulmalıd­ır. Torunlarım­ıza temiz bir dünya ve çevre bırakabilm­ek için iklim değişikliğ­i ile mücadele etmeliyiz. Doğanın bize değil, bizim doğaya ihtiyacımı­zın olduğu unutulmama­lıdır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye