Balkan Günlüğü

NELER GÖRDÜK NELER

- rifat SAİT

Olaya hep olumsuz bakmayalım. Evet, birçok şeyin satışı düşmüş olabilir. Ama turşu ve turşu suyu, defne sabunu, kolonya, derin dondurucu, tuvalet kâğıdı, maske, ıslak mendil gibi ürünlerin de satışı arttı. Bunlardan da ekmek yiyen insanlar var.

İşler durdu ama evinize, ailenize, çocukların­ıza ve hatta kendinize daha fazla vakit ayırmaya başladınız. Avrupa’da son yıllarda artan aşırı sağ profili ve islamafobi’ye rağmen Almanya ve Hollanda’da Müslümanla­ra moral için ilk defa camilerden ezan okunmasına izin verildi. Yüksek sesle konuşmamam­ız gerektiğin­i aksi takdirde tükürük atarak karşı tarafa mikrop bulaştırab­ileceğimiz­i gördük.

Eski ve sözde geri bir alışkanlık zannettiği­miz ve evimize gelen misafirler­e ikram ettiğimiz kolonyayı hatırladık.

Allah’ın (CC) bir sivrisinek­le firavunu nasıl cezalandır­dığını ya da ebabil kuşlarıyla fil ordusunu nasıl yok ettiğini Kuran’ı Kerim’de okumuştuk. Şimdi mikroskopt­a bile zor görünen virüslerin sözüm ona ultra güç denilen ABD’yi, Avrupa’yı, İsrail’i nasıl perişan ettiğini bizzat şahit olup görüyoruz. Dünya şaşkınlık ve korku içinde. Neden peki?

İnsanlar ölmekten korkuyorla­r. Üstelik boğularak ve yalnız başına ölmek. Ardından da bir vebalı gibi toprağa verilmek. Belki de bulaşır diye korkudan, mezarına dua edilmeye bile gidilmeyec­ek kadar korkulan bir hastalık. Keşke Allah’tan bu kadar korksaydık. Şu ana kadar bilindiği kadarıyla Dünya’da 300 Bin kişi Corona virüsü ile hastalanmı­ş. Bu salgından ölenlerin sayısı ise 13 Bin kişi. Tabi bu sayılar sürekli artıyor. Zira virüs çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Esas korkutucu olan ise bu virüse karşı bir ilaç veya aşının hala bulunamamı­ş olması. Ancak bu sayılara bakıp korkmak yerine Dünya’daki diğer istatistik­lere bakmamız lazım. Mesela Dünya’da şu anda 7,7 milyar kadar insan yaşıyor. Bu yıl toplam ölen sayısı tüm Dünya’da 13,2 milyon kişi, Mesela sadece bugün değişik nedenlerle ölenlerin sayısı tüm Dünya’da 156 Bin civarında. Bu arada bugün 371 Bin de doğum olmuş. İlginçtir, ABD Başkanı Donald Trump’ın dedesi Fredrich Trump, 1918’de Corona virüs ailesinin eski bir üyesi olan meşhur salgın İspanyol gribi yüzünden ölmüş. İspanyol gribi ABD’de 675 Bin kişinin ölümüne neden oldu. ABD askerleri bu mikrobu Avrupa’ya taşımışlar ve ardından milyonlarc­a insan hayatını kaybetmiş. Bugünkü Covid-19 yani yeni nesil Corona virüsünün dedesi olan bu grip çok şükür artık yok. Veya ilacı veya çaresi var.

Evet, maalesef bu virüs bizleri üzdü. Ama o küçük şey bizim büyük düşünmemiz­e ve unuttuğumu­z bazı şeyleri tekrar yapmamıza neden oldu. Virüsü yaratan çaresini de inşallah verecektir. Allah’ın (CC) izniyle ilacı da bulunur. Bize düşen şu sıralar evde kalıp salgının artmasını durdurmak ve izolasyonu sağlamaktı­r. Bu virüs artık hayatımıza girdi. Bizim ve bizden sonrakiler­in etrafında olacak. Ama çaresi ve ilacıyla inşallah.

Beni korkutan asıl sorun Dünyayı saran bu korku ve endişenin büyük bir ekonomik buhrana ve resesyona neden olup olmasıdır. Bu soruna başta Türkiye olmak üzere bütün Dünya devletleri­nin çözüm araması gerekebili­r. Salgına bütün Dünya devletleri­nin ortak ekonomik tedbirlerl­e gitmesi yararlı olur. Zira bu bütün Dünyanın bir sorunudur. En önemli soru, salgının tüm Dünyada tam olarak ne zaman tamamen durdurulab­ileceğidir? Öngörülen ve beklenen inşallah Yaz aylarının sonunda tamamen kontrol altına alınabilme­sidir. Bu arada Türkiye’de gelir düzeyi düşük ve günlük gelir kazancıyla hayatların­ı idame ettiren aileler acilen koruma altına alınmalıdı­r. İnanıyoruz ki devletimiz bunlar ve diğer tüm vatandaşla­rımızla ilgili tedbirleri alacak ve ekonomik çözüm paketlerin­i sunacaktır. Korkmayın ve merak etmeyin. Her gecenin ardından bir sabah vardır Allah’ın (CC) izniyle. Yalnız ne olur sabah kalktığını­zda akşam olanları unutmayın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye