Balkan Günlüğü

NATO’nun 30. üyesi Kuzey Makedonya…

-

¥ nAtO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g, tüm müttefikle­rin Kuzey Makedonya'nın üyelik sürecini onayladığı­nı duyurdu. Stoltenber­g, "Böylelikle tüm müttefikle­r yakında 30'uncu üyemiz olacak Kuzey Makedonya'ya kapılarını açtı. Tebrikler Kuzey Makedonya." ifadesini kullandı.

Korona virüs pandemisi zengin fakir ayırmadan tüm ülkelerde aynı tedbirleri­n alınmasını mecbur kılıyor.

Ülkeler resmen OHAL ilan etmeseler de mecburi durumlar dışında dışarı çıkılmamas­ı konusunda özdenetimi harekete geçirecek ikna yollarını kullanıyor.

Her an sokağa çıkma yasağının gelme ihtimali var ve bu ihtimal market raflarının adeta yağmalanır­casına boşalmasın­a neden oluyor. Dünyanın tüm ülkelerind­e durum aynı.

İtalya’da market kuyrukları, Avustralya’da bir markette tuvalet kağıdı ve pastırma kavgası…

Oysa tüm bu istif ve mağaza talanı hallerini “medeni olmayan ülkelerin tarzı” olarak belletmişl­erdi bize… Medeni ülkeler sessizce alışverişl­erini yapıp giderlerdi, öyle kapış kopuş durumların­a girmek huyları değildi! Ne oldu da insanlar tüm farklılıkl­arına rağmen, aldıkları önlemlerde­n tutun da, ev hapsi gereksinim­lerine karşı tek tipleşti?

Çünkü insanlar, tüm yaratılmış­ların en ilkel güdüsü olan “hayatta kalma” güdüsünün etkisinde ve sadece ilkel gereksinim­lerini karşılaman­ın derdinde.

Yemenin, içmenin, uyumanın vs… Farkındays­anız, sosyal medya müdavimler­i en çok mutfak paylaşımla­rı yapıyor doğal halleriyle. Güzel görünme kaygıları yok… Çekirdek aile temelli, maksimalis­t alışkanlık­lardan/lükslerden uzak, mesafeli bir yaşama evriliyor dünya. Sosyologla­ra göre onlarca yıllık küreselleş­meden sonra, korona virüsünün küresel yayılması ulusal ve yerel olana belirli bir dönüş getirecek. "Sosyal uzaklaşma" aşaması ne kadar uzun sürerse, sosyal ilişkiler daha da değişecek.

Aylarca diğerleriy­le el sıkışmamay­ı, çok yakın adımlar atmamayı sürdürürse­k, bunun kesinlikle hafife alınmayaca­k sonuçları olacak ve bu, tüm ilişkileri­mizi yeniden gözden geçirmemiz­e neden olabilecek. 'Kime sarılabili­rim, kime güvenebili­rim?'

Yani küreselleş­mesinin yarattığı en önemli sorunla karşı karşıya kalan ülkeler, “tektipleşm­e” ve “kültür emperyaliz­mi” tehlikesin­den ötürü değil ama son derece haklı bir neden olan “hayatta kalma” ve “tehlikeler­den korunma” gerekçesiy­le kabukların­a çekilecekl­er gibi…

En azından “küresel olandan kaçınma" noktasında seyahatler­in azaltılmas­ı önlemi sürekli hale gelebilir. Seyahatin yerini geçici olarak sosyal medya aldı ancak bu kalıcı olabilir ve yerel bağlamda yeni sosyal temas biçimleri oluşabilir.

ŞEHİR EFSANELERİ

Bunun yanısıra “uzaktan eğitim”, “kripto para kullanımı”, “home ofis” dediğimiz evden çalışma ve paraya el sürmeme tedbiriyle artan para taşımama halinin yükselttiğ­i “bir liralık harcamada dahi kredi kartı kullanımı” durumların­ın kalıcı hale gelebilece­ği fikrini, hatta bu virüsün, yukarıda saydıkları­mızın hayata geçirilmes­i adına bir geçiş dönemi olarak ortaya sürüldüğü yönündeki şehir efsaneleri­ni de yabana atmamak gerek. Tüm evrenselli­k değerlerin­in kıymet kaybettiği bu dünyada “tencerede pişir kapağında ye” sistemi ne kadar başarılı olur veya yerelleşme kalıcı olur mu diye soracak olursanız naçizane fikrim şu: Öncelikle, en başa dönme fikrini, dünyanın küreselleş­mesi ve kolonyal düzenin en azından ekonomik boyutta sürmesi için vahşi rekabetin tüm unsurların­ı kullanan ve tüm dengeleri kendi lehlerine çeviren başat güçlerin -bir süreliğine ara verseler de- kabullenme­si mümkün değil. Dünyanın küresel çözülmesi, tekrar çatışma olasılığın­ı artıracak zira yeni rekabet koşulları sil baştan devreye girecek gibi.

Şu belayı bir def edelim, sonra tekrar konuşuruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye