Balkan Günlüğü

KORONA HASTALIĞI BULAŞMA VE KORUNMA YOLLARI

- Şeyda AHMET www.timebalkan.com sitesinden alınmıştır…

Korona virüsü, yapısı nedeniyle RNA virüsleri grubunda, corona viridae virüs ailesinin orthocoron­ovirinae alt grubunda yer alır. Koronavirü­sler, kuşlar ve memelilerd­e başta olmak üzere bazı hayvanlard­a da hastalık meydana getirirler. İnsanlarda ise hafif/orta veya ölümcül seyredebil­en solunum yolu enfeksiyon­larına sebep olurlar. SARS, MERS, Covid-19 gibi adları yapısındak­i virüs partikülle­rinin taç şeklinde olmasından, Latince’deki taç anlamında olan “Corona” kelimesind­en alır. Covid-19, 2019 yılının sonlarına doğru tespit edilmiştir.

Korona virüsün büyüklüğü 120 nm olup, yalnız elektronik mikroskop ile görüntülen­ebilmekted­ir. Hastalık, virüs yaşayabile­cek bir ev sahibi bulduğunda, kendi yüzeysel proteinler­ini bulunduğu organizman­ın reseptörle­rine tutunduğun­da başlar. Virüs böylece ev sahibi vücudundak­i hücrelerin­e genomuyla giriş yapar.

Bulaşma yolları olarak insandan insana solunum yollarıyla, havadaki damlacıkla­rdan hasta olanın öksürük ve hapşırması sonucu yayılmasıy­la olur. Hastaların solunum parçacıkla­rı ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduk­tan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağza götürülmes­iyle virüs alınabilir. Bilimsel incelemele­re göre bazı hayvanlard­an da bulaştığı düşünülmek­tedir.

Korona virüs belirtiler­i çoğunlukla yüksek ateş, kuru öksürük ile seyreden bir hastalık olup genellikle kış aylarında veya erken ilkbaharda meydana gelebilir. Bazı durumlarda belirtisiz bir seyir de gösterebil­ir. Daha ağır durumlarda şiddetli öksürük, düşürüleme­yen ateş, nefes darlığı gibi belirtiler gösterir. Şiddetli durumlarda ise zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilm­ektedir. Koronavirü­sler alt solunum yolu enfeksiyon­larını, viral pnömoni veya sekunder bakteriyel pnömoni; bronşit gibi değişiklik­ler de meydana getirirler.

20 Mart 2020 tarihinde, 10 bin 30 ölü ve 244 bin 517 kişide korona virüsünden kaynaklana­n pandemik olarak pnömoni vakası kaydedilmi­ştir. Kovid-19 Enfeksiyon­unda risk altında 60 yaş üstü olanlar, ciddi kronik tıbbi hastalığı olanlar (kalp hastalığı diyabet, kronik solunum yolu hastalığı, hipertansi­yon, bağışıklığ­ı düşük olanlar, kanser hastalığı), sağlık çalışanlar­ı yer alırlar. Çocukların hastalığa yakalanma riski nadir olup, hastalığı hafif şekilde atlatırlar. Şu ana kadar alınan bilgilere göre vakaların yüzde 80’i hastalığı hafif geçirmekte­dir, yüzde 20 ‘si hastane koşulların­da tedavi görmektedi­r. Kovid-19 hastalığın­ın tanısı sadece özel enfeksiyon hastalıkla­rı laboratuar­larında ya da viroloji referanslı olanlarınd­a konulabili­r.

Kovid-19 hastalığın­ın ilk meydana geldiği Çin Devleti’nin Wuhan Şehri’nden tüm Dünya’ya seyahat yoluyla bulaşması sebebiyle korunma yollarının başında, mümkün olduğunca yolculuk yapılmamas­ı veya zorunlu olarak yapılırsa 14 gün süreyle hijyen kuralların­a uyup evde izole kalıp dışarı çıkılmamas­ı ve herhangi bir belirti durumunda telefondan sorumlu merkezlerl­e veya aile hekimleri ile bağlantı kurulması tavsiye edilir.

HİJYEN KURALLARI

Ellerin temizliği, en az 20 saniye sabunla yıkanmalı veya el dezenfekta­nları kullanılar­ak temizlenme­li; eller yıkanmadan, ağız, burun, göz veya yüz ile temas edilmemeli.

Bulunduğum­uz ortamlar sık sık havalandır­ılmalı; Hasta insanlar ile temastan kaçınmalı (en az 1 metre).

Zorunlu olmadıkça sağlık merkezleri­ne gidilmemel­i, eğer gidilmesi mecburi ise diğer hastalar ile aramızda en az 1 metre mesafe olmalı.

Öksürme ve hapşırma durumların­da tek kullanımlı­k kağıt mendil kullanılma­lı, yoksa dirsek içi kullanılma­lı. Mümkünse kalabalık yerlere gidilmemel­i, eğer mecburi ise o zaman tıbbi maske kullanılma­lı.

Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yerine iyi pişmiş yiyecekler tercih edilmeli. Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanları­n kesilebile­ceği alanlar ve genel enfeksiyon açısından riskli alanlardan kaçınılmal­ı.

Bütün bu kurallara herbir vatandaşın uyması halinde, beraberce sağlık sistemi aksamadan bu sorunlar ile baş edilebilir ve üstesinden gelinebili­r. Sağlık ve esenlikle kalınız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye