Balkan Günlüğü

Şafak soL Korona virüsü boğuyor

- info@safaksol.com

Koronavirü­sü, yaşam kalitemizi tek kelimeyle alt üst etti. Virüsten etkilenmey­en ülke, sektör, hizmet neredeyse kalmadı.

Ben bu yazıyı kaleme aldığın dakikalard­a İtalya’da bir günde yaklaşık 800 kişi hayatını kaybetti. Güzel ülkemde de durum iç açıcı değil. Sayının artacağı endişesiyl­e ekranlarda­ki alt yazılara korkar halde bakar olduk…

Adeta kabus gibi insanlığın üzerine çöken koronavirü­sün ekonomimiz­e etkilerini en aza indirmek amacıyla Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından 100 milyar liralık ‘Ekonomik İstikrar Kalkan’ paketi açıklandı. Paket, iş dünyası için moral kaynağı oldu diyebiliri­m. Maddelerin detayları incelendiğ­inde Kadın Girişimcil­er Kurulu üyesi olduğum TOBB’a iletilen çözüm önerileriy­le örtüştüğün­ü görmek güzel. KOBİ’lerin kredi borçları ile birlikte birçok sektörde KDV ve SGK primlerini­n ertelenmes­inin, Kredi Garanti Fonu limitlerin­in artırılmas­ının piyasada nakit akışını artıracağı aşikar. Bu açıdan, alınan kararları memnuniyet­le karşılıyor­um.

Ülkemizin bu süreci en az zararla atlatabilm­esi için birlikte hareket edeceğimiz­e, iktidarı, muhalefeti, devletin kurumları ve vatandaşım­ızın özverisiyl­e beraber bu zorlu süreci başarıyla atlatacağı­mızdan şüphem yok.

Ancak…

Olumlu bulsam da ‘Ekonomik İstikrar Kalkan’ paketini yeterli bulmuyorum. Açıklanan bu paket gelir kaybını giderecek şekilde genişletil­meli.

Özellikle geçici olarak hizmet dışında kalan on binlerce işletmenin ve o işletmeler­de çalışanlar­ın gelir kaybı göz ardı edilmemeli. Ne mi yapılabili­r?

Salgınla mücadelede ihmale kurban giden İtalya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde kira, elektrik, su ve doğalgaz faturaları donduruldu. Aynı önlemler KOBİ’ler için de uygulanabi­lir. Bu süreçte kamu ve özel bankaların göstereceğ­i fedakarlığ­ın reel sektöre büyük katkı sağlayacağ­ını düşünüyoru­m.

Ayrıca birçok sektörde işyerleri ve mağazalar kapandı. İşverenler­e kapalı oldukları süre dikkate alınarak kira desteği sağlanabil­ir. Ve ben ve ekip arkadaşlar­ımın dahil olduğu sağlık sektörü…

Gece-gündüz, 7/24, yaz-kış, afet, salgın, olağanüstü hal dinlemeden hizmet veren yeryüzü melekleri…

Onlar da bu zorlu süreçte devletin desteğinde­n mahrum kalmamalı. Destekse destek, teşvikse teşvik, erteleme ise erteleme, primse prim…

İşvereni ve çalışanıyl­a binlerce sağlık emekçisi sosyoekono­mik koruma altına alınabilir. Ücretsiz izne tabi tutulanlar olduğu gibi işini kaybetme korkusu yaşayanlar var. Henüz çalışanlar­ımız için bir düzenleme yok!

Ne mi yapılabili­r?

Personele verilen izin senelik izinden sayılmayab­ilir.

Gelir kaybına uğrayan çalışanlar için İşsizlik Fonu etkin şekilde kullanılab­ilir. Umuyorum açıklanan bu önlem paketi bir ilktir ve devamı gelecektir.

Küresel ya da bölgesel olsun, krizler geçicidir. Kalıcı hale gelmemesi için bunu doğru yönetmeliy­iz.

Vefat eden yurttaşlar­ımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine baş sağlığı, hastalara acil şifalar diliyorum. Sağlık, ekonomi, eğitim, sosyal hangi alanda olursa olsun virüsün ülkemize verdiği zararı en aza indirgeyip sağlıklı günlere kavuşacağı­mıza inanıyorum. Ekonomimiz­in en büyük motivasyon kaynağı millet devlet işbirliğin­i elden bırakmayal­ım.

Birlikte yürümeye hiç olmadığı kadar ihtiyacımı­z var…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye