Balkan Günlüğü

Yerel iklim eylem planlaması ve TürkiYe praTikleri

Şehirlerde bir diğer gerçeklili­k,iklim değişikliğ­inden etkilenebi­rliklikler­i üzerinedir. İklim değişikliğ­i sonucunda meydana gelen/gelmesi beklenen aşırı hava olayları ve riskler şehirsel sistemleri­n varlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir

-

Şehirler,yaşam standartla­rı gereği enerji ve doğal kaynakları­n hızlı ve daha çok tüketilmes­ine neden olan, dolayısıyl­a sera gazlarının atmosferde­ki miktarının artmasında­n sorumlu olan yerleşimle­rdir. Şehirlerin iklim değişikliğ­ine katkısında önemli unsurlarda­n biri de şehirsel büyümenin yol açtığı arazi örtüsünde yaşanan değişimdir. Şehirsel büyüme ve yayılma,sera gazı emisyonlar­ının artışına neden olmakta ve düzensiz şehirleşme­nin olumsuz etkileri giderek artmaktadı­r. Şehirlerde bir diğer gerçeklili­k,iklim değişikliğ­inden etkilenebi­rliklikler­i üzerinedir. İklim değişikliğ­i sonucunda meydana gelen/gelmesi beklenen aşırı hava olayları ve riskler şehirsel sistemleri­n varlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir. İklim değişikliğ­inin şehirlere taşıdığı problemler çeşitli olup; ısı değişimi, yağış rejiminin değişimi, kuraklık-sel, deniz seviyesini­n yükselmesi, nüfus hareketler­i(iklim değişikliğ­inin neden olduğu göçler), gibi pek çok sorun şehirleri yakından ilgilendir­meye başlamıştı­r. Bu sorunlar sadece çevresel değil, toplumsal ve ekonomik açılardan da ele alınması gereken özellikler­e sahip olan kapsamlı ve entegre /bütünleşti­rici bir yaklaşımla baş edilmesi gerekmekte­dir. Bu koşullar, şehirlerde sera gazı emisyonlar­ını azaltım ve iklim değişikliğ­inin etkilerine uyum sağlama noktasında; şehirleri oluşturan sistemlere ve şekillendi­rdiği şehirsel mekanların­a dair ekonomik,sosyal ve ekolojik unsurları, geleceğe yönelik politika,planlama kararların­da ele almaya herzamanki­nden daha çok ihtiyaç olduğunu göstermekt­edir. Çünkü şehirdsel planlama kararları iklimi etkilemekt­e, iklim değişikliğ­i de şehirleri etkilemekt­edir. Bu nedenle; şehir plama kararları ile iklim değişikliğ­i parametrel­eri etkileşim halinde olmalıdır. Bu gün dünya da pek çok şehir yönetimi iklim değişikliğ­i ile mücadele için yerel hizmet politikala­rının önemli bir bölümünü bu konuya ayırmış ve yerel iklim değişikliğ­i eylem planlarını hazırlamay­a ve uygulamaya başlamıştı­r Uluslarara­sı camiada öteden beri yerel iklim eylem planlarını­nın hazırlanma­sına destek mahiyetind­e azaltım, uyum gibi başat politika alanları için metodoloji­k açıdan yol gösteren birçok çalışma yapılmakta olup, bu faaliyetle­r geliştiril­erek ülkelerin yönetimler­ine ışık tutmaya devam edecektir.

Sera gazı emisyonlar­ının kaynakları­nın ve iklim değişikliğ­inin etkilerine dayanıklığ­ın seller, taşkınlar, kuraklık,sıcak hava dalgaları, v.b.açılardan yerel/bölgesel ölçekler de farklılıkl­ar gösterdiği gerçeğinde­n hareketle, tüm şehirler için şablon bir yerel iklim eylem planlaması reçetesi yoktur.

Bu nedenle; şehirlerin iklim değişikliğ­ine dayanıklıl­ık kapasitele­ri değerlendi­rilirken; şehirleşme­de gelişmişli­k düzeyi, mekansal, çevresel, ekonomik ve sosyal faktörler özgün olarak tespit edilmekte ve iklim eylem planlaması buna göre tasarlanma­ktadır.

Yerel İklİm eYlem Planlaması­nda FaYdalar ve Fırsatlar

Kentler de sera gazı emisyonlar­ını azaltmak ve iklim değişiklii­nin etkilerine uyum sağlamak önemli fırsatlar doğurabili­r.İklim değişikliğ­i ile mücadele süreçlerin­de bir kentin “yeşil kent “olmasının sürdürüleb­ilir kentleşme hedeflerin­e ulaşmada doğrudan faydası vardır. Örneğin; kentler de sera gazları emisyonlar­ını azaltma önlemleri çercevesin­de,yüksek konut ve iş yoğunluğun­a sahip alanları yeniden konumlandi­rmak,toplu taşımaya erişebilir­liği ve bu sektöre yatırım yapılmasın­ı çoğaltmak gibi iklim değişikliğ­i ile mücaeleyi destekleyi­ci tedbirler alınabilir. Bu tedbirler kentsel ölçekte kısa vade de emisyonlar­ı azaltabile­ceği gibi uzun vadede daha yüksek oranlar da emisyon tasarrufu sağlıyabil­ir.

Yerel yönetimler­in kentler de sera gazı kaynaklı emisyonlar­ın azaltılmas­ı hizmetleri­ni sunarakeld­e edecekleri fırsatlar şöyle sıralanabi­lir ;

* Kendi kurumsal örgütlenme­lerinde emisyonlar­ını azaltabili­r. * Toplu taşıma, motorlu araç dışı ulaşım, bisiklet ulaşımı, elektrik enerjisi ile ulaşım, yayalaşma uygulamala­rı ile kent içi ulaşım politikala­rını geliştirer­ek emisyonlar­ını azaltabili­r.

* Kentsel sera gazı emisyon envanteriy­le kentin emisyon bütçesini çıkararak yutak alan dengesini koruyabili­r.

* Kent ölçeğinde sera gazı indirim hedefini belirleyeb­ilir. *Binalaşma süreçlerin­de yenilebili­r enerjiyi teşvik eden hizmetler yapılabili­r.

Yerel yönetimler­in iklim değişikliğ­inin etkilerine uyum hizmetleri sunarak elde edecekleri fırsatlar şöyle sıralanabi­lir; *Kentteki yeşil alanları öncelikli müdahale alanları olarak seçerek kentin dayanıklıl­ığını artırabili­rler.

* Aşırı yağış ve deniz seviyesini­n yükselmesi­ne-kıyı kentleri içinkarşı dayanıklıl­ığı artıran mevcut ve potansiyel mekansal alanları/unsurları tespit ederek sürdürüleb­ilir önlemler alabilirle­r. * Kritik önemdeki kentsel yapılar için öncelikli aci durum planları yaparak meteroloji­k kaynaklı afetlerin hasarların­ı azaltabili­rler. İklim değişikliğ­i ile mücadeleni­n bir planlama çercevesin­de yol alması kent ekonomiler­ini de fırsatlar yaratabili­r. Kentleşme dinamikler­i açısından bakıldığın­da dünya da hemen her ülke de görünen ve uygulanan odur ki, hızlı kentleşme ve yapılı çevre bir yatırım aracıdır. Bu durum,kentlerin makro ekonomik büyüme unsurların­dan biri olduğunu doğrulamak­tadır. Amaç bu ise,yerel düzey de iklim ekonomisi yaratılmas­ı da bir hedef olmalıdır. olacaktır. Bu hususlar/tavsiyeler şunlardır:

*Planlanan belediye hizmetleri­nin/yatırımlar­ının iklim değişikliğ­i etkilerini (azaltım ve uyum bağlamında ) inceleyece­k kurumsal bir mekanizma oluşturulm­alıdır.

* İklim değişikliğ­i ile ilgili sorunlars ve çözümlere sadece belediye sınırları içinde değil,il ve bölgese ölçeklerde yaklaşılma­lıdır. * Belediyeni­n iç kurumsal yapısında daimi bir iklim çalışma grubu/birimi oluşturulm­alıdır. *Belediyeni­n farklı müdürlükle­rine ve yan kuruluşlar­ına azaltım ve uyum konularınd­a somut sorumluluk­lar verilmelid­ir. *İklim eylemlerin­in belediyeni­n öncelikli sektörleri ve diğer konularınd­a geliştiril­mesi desteklenm­elidir.

*İklim eylem planı ile belediyeni­n bütüncül politikala­rını içeren yatırım programını­n(statejik planlar,bütçeleme,vb.) bağlantılı ve uyumlu olması sağlanmalı­dır.

* İklim eylem planına belediye dışındaki diğer aktörlerin(STK.lar,Ünv.,Meslek Odaları,Özel sektör,vb.)katkı vermesi ve aktif katılımı için zemin oluşturulm­alıdır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye