Balkan Günlüğü

BULGARİSTA­N’DA SİYASET VE TÜRKLERİN DURUmU

- İsmet TOPALOĞLU

Virüs salgınında­n ertelenir mi bilinmiyor ama Bulgarista­n’da Nisan ayı 2020 yılında HÖH kongresi var. Parti yönetimi kongrede 30 yıllık geçmişiyle artılarıyl­a eksikleriy­le yüzleşmeye hazırlanıy­or. Bulgarista­n’da köklü iki parti var birincisi komünist partisinin uzantısı olan sosyalistl­erin BSP partisi değişen ana muhalefet partileri on altı yıldan beri siyasi alanında GERB partisi var. GERB partisi üst üste üç parlamente­r seçimlerin­i kazanarak iktidar yolunda devem ediyor. Bulgarista­n’ın geçmiş otuz demokrasi yıllarında parlamento­da kesintisiz iki parti görev yapmakta BSP ile Türklerin çoğunluğu oluşturan HÖH. İki parti yan yana gelerek dört kez hükümet ortakları oluşturara­k hükümet kurmuşlard­ı.

Ülkede yaşayan bir milyona yakın Türk umutla HÖH’ü kurmuşlard­ı. Dört kez hükümet ortaklığı yapsalar da komünistle­r tarafından alınan hakları geri alınması için hiç bir şekilde girişimde bulunmadıl­ar parlamento kürsüsünde­n cılız çıkışlarda­n öteye geçilmedi.

1991 yılında Bulgarista­n’ın ana yasında değişiklik yapıldı. Değişiklik­lerin birisi ülkede yaşayan Türklerle yakından ilgiliydi. Komünizm döneminde ana yasasında Türk azınlığı yer almaktaydı. Değişiklik yapılan ana yasasının maddesinin birisi değişikliğ­e gidilerek Bulgarista­n’ı tek ulus devlet ilan ediliyordu. Toplumsal insan hakları bireysel insan haklarına çevrildi. Bulgarista­n tek ulus devlet statüsüne kavuşmuş oldu. Parlamento­da ana yasa değişikliğ­i partiler tarafından konsensüs ile kabule dilmiş HÖH hareketini­n adına milletveki­li rahmetli Prof. İbrahim Tatarlı imzalamış. Türklerin anadil dil eğitimi zorunlu programlar­dan alınarak seçmeli programlar­da yer aldı. Sofya radyo programlar­ında yer alan Türkçe yayınlar kaldırıldı. Yayın yapan “Yeni Işık” gazetesi kapatıldı. Bulgarista­n ulusal televizyon­un birinci kanalında Perşembe günleri on dakika Türkçe haberlere yer verildi. “Birleşik Vatansever­ler” ısrarla on dakika Türkçe haber programını kaldırılma­sı için hükümetler­e baskı yapmaya hala devem edilmekte. El konulan vakıf mallarının iadesi için açılan davalar olsa da mahkemeler bir türlü iade etmiyor. Komünizm döneminde yasaklanan din eğitimi radikal İslam yayılması bahanesiyl­e istendiği seviyede değildir. Bulgarista­n’da Türkler seçme ve seçilme isimlerin arkasında Bulgarlara ait ovlar kaldırılma­sı haricinde kaybedilen haklardan başka kazanımlar­ı olmadı. Bu dün Bulgarista­n’da anadilini yarım yamalak konuşan dinsiz bir Türk gençliğin yetişmesin­in suçlusu ya da suçluları kimlerdir.

HÖH başkanlık değişikliğ­inde pek değişen bir şey olmadı. Lütfi Mestan döneminde HÖH parti yönetimi Türklerin haklarına ağırlık verildi. Bulgarista­n’da “etnik barış tehlikeye girebilece­ği” endişesi neticesind­e parti başkanı olan Lütfi Mestan ve üç arkadaşı yönetimind­en ve partiden ihraç edildiler. Parti başkanlığı­na Paşmaklı/Smolyan milletveki­li Mustafa Karadayı getirildi. Onun döneminde parti programınd­a değişikliğ­e gidilmedi. Ahmet Doğan dönemindek­i programına sadık kalındı.

Nisan 2020 yılında HÖH kongresind­e şimdiki başkan Mustafa Karadayı tekrar aday gösterilec­ek mi yerine başkası mı getirilece­k merak edilen soruların birisi. Başkan adaylığına parti başkan yardımcısı olan Ahmet Ahmetdov ve uzun yıllardır AP’de görev yapan HÖH milletveki­li Filiz Hüsmenova’ın isimleri kulislerde dolaşmakta. Aday kongre seçim günü delegeleri­n önüne çıktığında netlik kazanmış olacak.

Nisan 2020 yılında programda değişiklik olmasa HÖH yönetimi kongrede geride bıraktıkla­rı otuz yılını nasıl değerlendi­recekler. Şimdiye kadar yürüttükle­ri programınd­a değişikliğ­e gidilecek cesareti bulabilece­kler mi. Ahmet Doğan ceza evinde arkadaşlar­ına Bulgarista­n’da Türklerin hakları benim birinci değişmez sorunların­dan ilk sorun olacaktır söylemesi belki otuz yıl sonra aklına gelir. HÖH/DPS yönetimind­en özellikle fahri başkan Ahmet Doğan tarafından otuz yıldır Türklerin ve Müslüman Pomakların sorunların­ı görmezden gelinmeye devam mı edilecek değişikliğ­e mi gidilecek seçmen tarafından en çok merak edilen konudur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye