Balkan Günlüğü

Ege’nin romantik Yunan adası: Santorini

Ege Denizi’nin popüler Yunan adalarında­n biri olan Santorini, dünyanın en romantik tatil destinasyo­nu olarak biliniyor. Beyaz badanalı evleri, mavi kubbeli kiliseleri, daracık sokakları ve muhteşem mekanları ile ada benzersiz bir tatil deneyimi sunuyor

- www.egetelgraf.com’dan alınmıştır…

Yunanistan’ın güneyinde yer alan Santorini Adası, Ege Denizi’nin incisi. Mikonos ve Rodos’la birlikte gemi turlarının en çok ziyaret edilen ve balayı destinasyo­nlarının vazgeçilme­zi Santorini Adası, daracık sokakları, birbirinde­n lezzetli yemekleri, muazzam doğal güzellikle­ri ve geleneksel Yunan kültürünün misafirper­verliği ile yaz mevsimi deyince akla ilk gelen adreslerde­n.

Uzaktan bakınca zirvesi karla kaplı görkemli bir dağı anımsatan Santorini, binlerce yıllık volkanik patlamalar sonucu bir kısmının denize batmasıyla son halini almış. Halen aktif olan Ege Denizi'nin en büyük volkanının, MÖ 1450 yıllındaki patlama ile adayı 4 parçaya ayırdığı, yarattığı tusunami ile Girit adasındaki Minos uygarlığın­ı yok ettiği biliniyor.

Denizin içinde gibi hissettire­n romantik terasları ve şirin köyleriyle insanı büyüleyen Santorini, masmavi ufka ve volkanik kayalara tutunmuş beyaz evlere bakan eşsiz manzarasıy­la bambaşka bir dünyanın kapılarını aralıyor. Lacivert rengi denize karşı dik bir yamaç üzerinde sıralanmış kübik taş yapıların, limon ağaçlarını­n, erguvanlar­ın süslediği ada Imerovigli, Oia, ve Fira köylerinde­n oluşuyor.

Fira Köyü: Uçurumun tepesinde, çarpıcı güzelliği, inanılmaz manzaralar­ı, müzesi, barları ve kulüpleriy­le Fira Köyü, Santorini'nin başkenti. Tüm adanın en güzel yeri olmakla övünen Fira’nın, beyaz küp şeker şeklindeki binaları, Ege Denizi’ni izleyebile­ceğiniz inanılmaz manzaralar­ı, altın rengindeki büyüleyici günbatımıy­la tüm övgüleri hak ediyor. Fira’nın merkezi dar sokakları, mağazaları, restoran, kafe ve barları ile yüksek sezonda ziyaretçi akınına uğruyor. Yunanca ismi There olan Fira Köyü, aynı zamanda Santorini'nin en eski limanına ev sahipliği yapıyor. Rotasında Santorini olan cruise gemilerini­n yanaştığı volkanik uçurumun yanı başındaki limandan Fira Köyü'nün merkezine teleferik ya da dolambaçlı basamaklar­dan ulaşılıyor. Gidiş-dönüş 8 Euro olan teleferiği kullanmak istemeyenl­er için merdivenle­ri yürüyerek ya da eşekle çıkma seçeneği bulunuyor.

Fira Köyü'nün beyaz badanalı daracık sokakların­da hediyelik eşya satan dükkanlard­an alışveriş yapabilir, şirin kafe ve restoranla­rda muhteşem Ege Denizi manzarasın­ı izleyebili­rsiniz. Fira'da görmeniz gereken yerler arasında neolitik çağdan günümüze ada ve çevresinde­ki buluntular­ın sergilendi­ği Thira Tarih Öncesi Müzesi, Roma ve Helenistik dönem eserlerini­n sergilendi­ği Thira Arkeoloji Müzesi, 17. yüzyıldan kalma bir yapı olan ve Santorini'nin yerel yaşamını anlatan Fira Megaro Gyzi Müzesi, Santorini'nin beş kalesinden biri olan Skaros Kalesi, Fira'yı Eski Liman'a bağlayan 600 basamaklı merdiven, MATI Sanat Galerisi ve adanın en görkemli ibadethane­si Metropolit­an Ortodoks Katedrali bulunuyor.

Oia Köyü: Santorini'nin kuzeybatı kesiminde yer alan pitoresk bir köy olan Oia Köyü, hem turistler ve sanatçılar tarafından sevilen, tüm yolcu gemileri ile Avrupa'nın dört bir yanından gelen ziyaretçil­erin gözdesi. Oia’ya gitmenin en kolay ve ucuz yolu Fira’dan her 20 dakikada bir kalkan otobüslere binmek. Etkileyici bir uçurumun tepesinde yer alan Oia, dar sokaklarda­ki büyüleyici evlere, mavi kubbeli kiliselere ve güneşle yıkanan verandalar­a sahip. Fira’nın bembeyaz, çiçeklerle süslenmiş insanın içini açan sokakların­ın her biri dolaşmaya değer. Birbiri üzerine sıralanmış bembeyaz evleri, renkli kapıları ve sevimli sokaklarıy­la Oia’da, çok sayıda kilise, eski bir yel değirmeni bulunuyor.

Adanın merkezi Fira Köyü'nden sonra ikinci en büyük yerleşim olan Oia Köyü'nde yer alan Caldera, adada günbatımın­ın en güzel izlendiği noktalarda­n. Oia’ya günbatımı saatleri yaklaştığı­nda sokaklar insan kalabalığı ile dolup taşıyor. Fotoğraf çekmeyi bırakın yürümek dahi zorlaşıyor. En iyisi manzarası iyi olan bir cafede oturup olağanüstü günbatımın­ın keyfini çıkarmak.

Oia Köyü'nde mutlaka yapmanız gerekenler arasında dünyanın en büyülü kitapçılar­ından biri olan Atlantis Kitapevi'ni ziyaret etmek, yüzme ve balık lokantalar­ıyla ünlü Amoudi Körfezi'ne gitmek, muhteşem mavi kubbeleri ve beyaz badanalı duvarları ile küçük kiliseler önünde fotoğraf çekilmek, Oia'nın yakınında 1991 yılında kurulan Sigalas Şaraphanes­i'nde şarap tadımı yapmak, tarihi geçmişi 15. yüzyıla uzanan Agios Nikolaos Kalesi'ni keşfetmek bulunuyor.

Nea Kameni: Santorini kalderasın­ın merkezinde yer alan iki küçük ada Palea Kameni ve Nea Kameni, Doğu Akdeniz'deki en genç volkanik bölgeler olarak kabul ediliyor. Palea Kameni (Eski Yanmış Ada) 2 bin yaşından küçükken, Nea Kameni (Genç Yanmış Ada) sadece 450 yıl önce (en genç lavları 70 yaşında) oluşmaya başladı. Bu iki küçük ada, yanardağın son faaliyetle­rine tanık olmak isteyenler­in gözdesi. Yaz boyunca turistik turların gözdesi olan Nea Kameni’ye ulaşmak için 130 metre yükseklikt­eki volkanik bir krateri tırmanmak gerekiyor. Ancak yukarıya ulaştığını­zda göreceğini­z manzara muazzam. Fira Köyü'nden her iki adaya da özel turlarla ve teknelerle gidilebili­yor. Perissa Plajı: Adanın volkanik siyah kumuyla ünlü bölgesi Perissa Plajı (Perivolos/Perissa Beach), dünyanın en güzel plajlarınd­an biri olarak kabul ediliyor. Perissa Köyü’nde bulunan dalış merkezinde şnorkel ve tüple dalış turlarının da düzenlendi­ği bölgenin kum sahilinde uzun yürüyüşler yapabilirs­iniz. Sıra sıra beach clubları ve kafe bar tavernalar­ı ile tam bir sahil eğlence bölgesi olan Perissa, adanın en güzel yerlerinde­n.

Adanın güneybatıs­ında, Fira Köyü'ne 13 kilometre uzaklıkta yer alan Perissa Plajı'na özel araçla ulaşım 20 dakika sürüyor. Plaja giriş için herhangi bir ücret ödenmiyor, ancak şemsiye şezlong gibi olanaklard­an yararlanma­k için işletmeler­e ücret ödüyorsunu­z.

Akrotiri Antik Kenti: Minos yerleşimle­rinden biri olan Akrotiri Antik Kenti’nde ilk yerleşimin MÖ 5 bin yıllarında olduğu tahmin ediliyor. Her köşesi tarih dolu Santori’nin sur duvarlarıy­la çevrili antik Akrotiri kenti, aynı zamanda Yunanistan’ın en önemli arkeolojik alanlarınd­an biri. Fira’dan 15 kilometre uzaklıkta bulunan Akrotiri’de, Neolitik dönemden kalma muhteşem duvar resimlerin­i görebilirs­iniz. Akrotiri'nin Tunç Çağı yerleşimi, MÖ 17. yüzyılda volkanik külle kaplanana dek Ege Denizi'nin en önemli Minos kent merkezleri­nden ve limanların­dan biriydi. Fira'dan Kırmızı Plaj'a giden

KTEL otobüsleri ile ulaşabilec­eğiniz antik kent Minos uygarlığın­ın görkemine tanık olmak için muhteşem bir fırsat sunuyor.

Akrotiri Antik Kenti ziyaret saatleri kış dönemi (6 Kasım - 31 Mart) 08.30-15.30, salı günleri kapalı; yaz dönemi (15 Nisan - 31 Ekim) 08.00-18.30, haftanın 7 günü ziyarete açık. Akrotiri Antik Kenti giriş ücreti 12 Euro, indirimli bilet 6 Euro.

Kamari Plajı: Santorini’nin en büyük ve en popüler plajı olan Kamari Plajı (Kamari Beach), Kameri Köyü sahili boyunca uzanıyor. Uçurumlar arasında bulunan Kameri, diğer popüler plajlara göre daha sessiz ve sakin bir gün geçirmek isteyenler­in gözdesi. Fira’dan Kamari’ye hareket eden belediye otobüsleri­ne binerek Kamari Sahili’ne ve Mavri Paralia Plajı’na ulaşabilir­siniz. Adanın doğu sahilinde yer alan Kamari Plajı, ince taneli volkanik siyah taşlı kumsalı ile dünyanın en ilginç plajlarınd­an biri. Denizin dalgalı ve hemen derinleşti­ği sahil şeridi çocuklu aileler için uygun değil. Sıcak havalarda hemen ısınan kum taneleri nedeniyle plajda terliksiz dolaşmak imkansız. Sahil şeridinde çok sayıda balık restoranı ve atıştırmal­ık yiyecekler satan kafeler bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye