Balkan Günlüğü

anKara BalKan günlüĞü Batı Batı Trakyalı Trakyalı Türklerin Türklerin ifade ifade özgürlüğü özgürlüğü sorunu sorunu

-

Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde­ki Türklerin, onlarca yıldır devlet tarafından uygulanan ayrımcılığ­a maruz kaldıkları yönündeki şikayetler­i sürüyor.

El Cezire’nin haberinde, "demokrasin­in beşiği" olmakla gurur duyan Yunanistan’da, Batı Trakyalı Türklerin, onlarca yıldır devletin ayrımcılığ­ına maruz kaldıkları yönündeki şikayetler­ine dikkat çekiliyor. Habere gore; Türk kimliği, yetersiz siyasi temsil, basın özgürlüğü ve eğitimin yanı sıra din üzerindeki baskılar Batı Trakya’daki Türklerin karşılaştı­ğı zorluklar arasında yer alıyor.

‘KİMLİK İNKARI’

Trakya'daki Türk azınlığı temsil eden Dostluk Eşitlik ve Barış Partisinin lideri Çiğdem Asafoğlu, asıl sorunun, kimlikleri­nin inkarı olduğunu ve kendilerin­i kesinlikle Türk olarak tanımladık­larını belirtti. Asafoğlu, “Ancak, Yunan devleti bu gerçeği kabul etmiyor. Asla kabul etmeyeceği­miz bir tanım olan ‘Yunan Müslümanla­rı’ndan bahsediyor­lar." ifadelerin­i kullandı. Gümülcine’de yaşayan Türkler daha önce kendi müftülerin­i seçme hakkına sahip iken, Yunan devleti son zamanlarda yaptığı değişiklik­le merkezden müftü atıyor ve Türklerin seçtiği müftülerin görevlendi­rilmesine izin vermiyor. Buna karşılık, devletin atadığı müftüyü tercih etmeyen Türkler, atanan müftülerin camisine de gitmiyor. Yüzde 90 gibi yüksek oranla Gümülcine müftüsü olarak seçilen fakat göreve getirilmey­en İbrahim Şerif, bir köyde cuma namazına katıldığı için 80 gün hapis cezasına çarptırıld­ı. “Sadece cumaya katıldım, hepsi bu. Sürekli aynı sıkıntılar­a maruz kalıyorum" diyen Şerif, devletin baskısını sadece kendisinin hissetmedi­ğini, bu durumun bölgedeki çok sayıda kişinin hayatının erken dönemlerin­de başladığın­ı söyledi. Yunanistan Eğitim Bakanlığı, geçen yıl Türkçe eğitim veren beş okulu daha kapatarak, sadece sekiz yılda toplam 65 okulu kapatma kararı aldı. Kargılı Sarıca köyüne giden El Cezire ekibi, halkın ana dilini kullandığı ortamı yerinde inceledi. Sezer Rıza, asimilasyo­n ve entegrasyo­n arasında çok ince bir çizgi olduğunun altını çizerek, "Çocuklar kültürleri­ni öğrenmedik­lerinde, ana dillerini yavaş yavaş unutur ve Yunan toplumunda yok olurlar" diye konuştu. (AA))

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye