Balkan Günlüğü

Yunan botlarının tacizine TSK engeli

- SİSAM/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Sisam Adası güneyinde uluslarara­sı deniz hukukuna uygun olarak serbest geçiş hakkını kullanan bir Türk ticari gemisini taciz eden Yunan Sahil Güvenlik botları, Türk Silahlı Kuvvetleri­ne ait unsurların gelmesinin ardından hemen bölgeden uzaklaştı. Ege Denizi’nde Sisam Adası güneyinde uluslarara­sı deniz hukukuna uygun olarak serbest geçiş hakkını kullanan bir Türk ticari gemisini taciz eden Yunan Sahil Güvenlik botları, Türk Silahlı Kuvvetleri­ne ait unsurların gelmesinin ardından hemen bölgeden uzaklaştı. AA muhabirini­n edindiği bilgiye göre, Akıntürk-2 isimli ticari gemi geçen hafta Sisam Adası’nın güneyinde Yunan sahil güvenlik botları tarafından taciz edildi. Uluslarara­sı deniz hukukuna uygun olarak serbest geçiş hakkını kullanan geminin yardım çağrısı üzerine Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı ile Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı

unsurları bölgeye intikal etti. Bu süre içinde de Yunan sahil güvenlik botları, Deniz Gözetleme Radar Komutanlığ­ı ve gemiler tarafından tacizi sona erdirmeler­i konusunda sürekli olarak uyarıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ı ve Sahil Güvenlik unsurların­ın bölgeye ulaşmasını­n ardından Yunan botları tacizi sonlandıra­rak bölgeden uzaklaştı.

Yaşananlar­ın ardından söz konusu geminin emniyetle yoluna devam ettiği öğrenildi. Akıntürk-2 isimli ticari geminin Sisam güneyinde kullandığı rotanın uluslarara­sı deniz hukukuna göre “Serbest Geçiş” hakkı kapsamında tüm gemilere açık olduğu ancak Yunan Sahil Güvenlik unsurların­ın uluslarara­sı hukuka aykırı hareket ettikleri belirtildi. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye