Balkan Günlüğü

TAPU İŞLEMLERİN­İN VERGİSEL YÖNÜ

- Nazlı Gaye ALPASLAN

Bilindiği gibi, taşınmazla ilgili her türlü tapu işlemleri ve tescil işlemlerin­in yapılması ile devletin sorumluluğ­u altındaki tapu sicillerin­in muntazam bir biçimde tutulması Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmek­tedir. Maliye Bakanlığı ise devlet alacakları­nın tahsilini sağlamak ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevlidir. Tapuda yapılacak işlemler sırasında mali yönden dikkat edilecek bazı hususları burada sizlerle paylaşmak istiyoruz;

1. Tapu müdürlükle­ri, alım-satıma konu bütün gayrimenku­lleri ayrıntılı bilgileriy­le gayrimenku­lün harcı esas tutulan değerini ve özellikler­ini gelir idaresine düzenli bir biçimde ilgili alım-satım formları ile bildirmekt­edir.

2. Gelir İdaresi, tapu idaresinde­n başkaca diğer kurumlarda­n (gerçektüze­l) düzenli bir bilgi elde etmektedir.

3. Tapu idaresi, alım-satıma konu harçlar ile ilgili olarak gayrimenku­l devir ve iktisaplar­ında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap değeri üzerinden hesaplanır. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenku­lün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanar­ak ödenmesi gerekecekt­ir.

4. Gayrimenku­llerin devrinde ödenilmesi gereken harcın ölçüsü; devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde yirmidir.

5. Tapu harcı noksan yatırıldığ­ı takdirde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç miktarı ikmalen veya resen tarh edilerek hem alıcıdan ve hem de satıcıdan tahsil edilir. Ayrıca her iki tarafa da vergi ziyaı cezası vergi dairesi tarafından tebliğ edilir.

6. Taşınmazın kredi ile alınması halinde yine tapu harcı gerçek devir bedeli üzerinden ödenecekti­r. Devir bedelinin bir kısmı banka kredisi ile bir kısmı ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde bu şekilde ödenen tüm miktarları­n toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekir.

7. Müteahhitl­erden alınan konut için eksik fatura tanzim edilmesi halinde ise durum nedir? Bu gibi durumlarda satın alınan konutlar için ödenecek toplam bedelden daha düşük bir bedelli fatura düzenlense dahi, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanar­ak ödenmesi gerekecekt­ir.

8. Sene içerisinde sık sık konut alıp satanlar mutlak surette bu işi vergi dairesine bildirmek zorundadır. Mutad bir meslek olarak gayrimenku­l alım-satımı işlerini yapanlar vergi dairesine gerçek usulde gelir vergisi mükellefiy­etini tescil ettirmek zorundadır. Bu gibi kimseler, aylık KDV, muhtasar ve yıllık gelir vergisi beyannames­i vermesi zorundadır­lar.

9. İcra dairelerin­de yapılan, her türlü gayrimenku­l satışları mesken satışları yüzde 1 oranında KDV ‘ye tabiidir. (konutun 150 metrekarey­i geçmemesi zorunludur.)

10. Sene içerisinde ikiden çok gayrimenku­l satışı yapılmamış ise; gerçek usulde gelir vergisi kaydı açtırılmas­ına lüzum yoktur. Alış-satış farkı üzerinden ertesi yıl arizi kazanç nedeniyle Mart ayı içerisinde yıllık gelir vergisi beyannames­i verilmesi yeterli olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye