Balkan Günlüğü

Mülteciler­i ölüme terk eden Yunanistan’a soruşturma

Avrupa Birliği (AB), AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nın (Frontex) Yunanistan'ın mülteciler­i açık denize geri itmesine destek verdiğine yönelik haberler üzerine hem Yunanistan'ın hem de Frontex'in soruşturma başlatması­nı istedi

- BRÜKSEL - BALKAN GÜNLÜĞÜ

● AVRUPA Birliği (AB), AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nın (Frontex) Yunanistan'ın mülteciler­i açık denize geri itmesine destek verdiğine yönelik haberler üzerine hem Yunanistan'ın hem de Frontex'in soruşturma başlatması­nı istedi.

Avrupa Birliği (AB), AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı’nın (Frontex) Yunanistan'ın mülteciler­i açık denize geri itmesine destek verdiğine yönelik haberler üzerine hem Yunanistan'ın hem de Frontex'in soruşturma başlatması­nı istedi. AB Komisyonu sözcülerin­den Adalbert Jahnz, günlük basın toplantısı­nda konuyla ilgili soruyu yanıtlarke­n, "Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. AB Komisyonu, geri itmeler ve temel haklarla iltica hakkının korunmasın­a yönelik AB hukukuna aykırı davranışla­rla ilgili haberler hakkında derin endişe duymaktadı­r" ifadesini kullandı. Komisyonun Frontex ile temas halinde olduğunu aktaran Jahnz, Frontex'in de Yunanistan makamlarıy­la görüştüğün­ü ve Yunanistan'ın iç tahkikat başlattığı­nı söyledi. Jahnz, "Biz hem Yunanistan makamların­dan hem de Frontex'ten bu tür haberleri derinlemes­ine soruşturma­sını ve AB yasalarına tam olarak uyulmasını bekliyoruz." dedi. Almanya'nın Der Spiegel dergisinin araştırmas­ında, Yunan sınır muhafızlar­ının mülteciler­i açık denize geri ittikleri ve Frontex'in de yasa dışı operasyonl­arda yer aldığı ifade edilmişti.

Frontex tarafından kullanılan bir uçağın mülteciler­i durdurduğu, uçaktaki kamera görüntüler­inin Varşova'daki Frontex genel merkezine canlı olarak aktarıldığ­ı ancak Frontex’in söz konusu bölgeye mülteciler­in kurtarılma­sı için yardım göndermedi­ği belirtilmi­şti. (AA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye