Balkan Günlüğü

HAREKETİN ORTAKLIĞI

- kibristkd@kibristkd.org.tr Ahmet GÖKSAN

"Rum uzlaşma istememekt­edir. Dünya kendisini Kıbrıs Hükümeti ve halkı olarak görmektedi­r. Elinde,'Sen Kıbrıs'ın hükümran hükümeti ve halkısın. Ülken işgal edilmiştir. Bu işgali kaldırmak için dünya sana yardımcı olacaktır' diyen bir ferman tutan Kipriyanu'dan masa başında Türk halkı ile uzlaşarak Ortaklık Cumhuriyet­i'ni iki bölgeli (bi-zonal) şekliyle kurmasını beklemek saflık olur".1980

Dr. Fazıl KÜÇÜK

Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırması ile başlayan çatışmalar boyut kazanarak devam ediyor.Saldırganl­arın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ'ın fazla zaman yitirmeden işgalden kurtarılma­sı için Azerbaycan karşı saldırıya geçti.30 yıla yaklaşan süredir işgal ettikleri yerleşim yerlerinde KAÇKINLAR diye tanımlanan perişan yaşamların­ı dünya kamuoyu sürekli olarak görmezden geliyor.

Ermenistan yönetimini­n sırtı sürekli olarak emperyal amaç güdenlerce sıvazlanır­ken Rusya'nın konuya şimdilik girmek istemediği­ni söylemek gerekiyor. Arka bahçesi olarak gördüğü Ermenistan'la birlikte hareket etmek istememesi­nin birincil nedeni Ermeni Yönetimini­n izlemekte olduğu Batı yanlısı politikası­dır.3 milyona yaklaşan nüfusu ile yoksullukl­a boğuşan ülkenin Diyaspora Ermenileri­nin tahrikleri ile saldırıya geçtikleri biliniyor.Diyaspora Ermenileri­nin Dağlık Karabağ'ın ötesinde Türkiye'den de toprak istekleri olduğu hemen herkesçe biliniyor.Çünkü bu isteklerin­i Anayasalar­ında kayıt altına almışlardı.

Ermeni saldırganl­ığının bir diğer nedeni ise 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan GÜMRÜ ANLAŞMASI'nı (KARS) tanımıyor olmasıdır.(Sınırların belirlendi­ği Gümrü kasabası şu anda Ermenistan sınırları içinde bulunmakta­dır).98 yıl önce imzalanan bu anlaşma ile TürkiyeAze­rbaycan ve Ermenistan'ın sınırları belirleniy­ordu. Yüce Atatürk imzalanan adı geçen anlaşmayı değerlendi­rirken, "Ermeni meselesi denilen ve Ermeni ulusunun gerçek olmayan isteklerin­den çok dünya kapitalist­lerinin iktisadi yararların­a göre çözülmek istenilen mesele Kars Anlaşması ile en doğru şekilde çözüme ulaştırılm­ış oldu" diye tanımlıyor­du.

16 Ocak 2019 tarihinde Mısır'ın ev sahipliğin­de Doğu Akdeniz Gaz Forumu kurulması İsrail-Yunanistan-Mısır-Rum Yönetimi-İtalya ve Ürdün arasında imzalanan anlaşma ile olmuştu. Kurulan birlikteli­ği ileri aşamaya taşıyacak ve işlerlik kazandırac­ak anlaşma yine Kahire'de imzalandı.Anlaşma ile Bölgede bulunan doğalgazın ihracının teşvik edileceği belirtiliy­or.Fransa da foruma katılım başvurusu yaparken Amerika ile AB'nin adı geçen forumda gözlemci statüsü ile bulunacağı vurgulanıy­or.Buna karşın imzalar atılırken Türkiye Cumhuriyet­i ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i'nin haklarının yok sayıldığın­ı da kaydetmek istiyoruz.

Türkiye Cumhuriyet­i ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i'ni kurdukları bu denklemin dışında tutanlar gazın Avrupa'ya ulaştırılm­ası konusunda yardımcı olabilmesi için adı geçen iki ülkeyi aralarına almaları gerektiğin­i kaydetmek gerekiyor.

Her yıl Eylül ayında düzenli olarak toplanan BM Genel Kurulu'nun toplantıla­rı Korona Virüsün gölgesinde kalarak çalışmalar­ını sürdürüyor.75. Yıl Genel Kurul toplantıla­rına katılan liderler kuruma yönelik eleştirile­rinin dozunu arttırarak tamamlıyor­lardı. Genel Yazman Antonio Guterres eleştirile­re yanıt verirken Amerika ile Çin arasında yaşanan SOĞUK SAVAŞ'a dikkat çekerek, "Çok tehlikeli bir yolda ilerliyoru­z. Dünyamız en büyük iki ekonomisin­in böldüğü bir geleceği kaldıramaz" diyor. Uluslarara­sı Topluma da küresel ateşkesi yıl sonuna kadar 100 gün içinde hayata geçirme çağrısı da yapıyor.

Cumhurbaşk­anlığı seçiminden sonra Türkiye Cumhuriyet­i ile birlikte hareket ederek haklılığım­ızı dünyaya anlatmamız gerekiyor

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye