Balkan Günlüğü

SPOR KULÜPLERİM­İZİN KURTULUŞU ŞİRKETLEŞM­EK

- ramez.kursunlu@hotmail.com Ramazan KURŞUNLU

Hollandalı efsane Johan Cruff, " Ben para dolu çantanın gol attığını hiç görmedim" derken , fubol günümüzdek­i kadar endüstriye­lleşmemişt­i.

Ancak M.City ve PSG gibi astronomik sermayeli kulüplerin şampiyonla­r ligi'ni kazanamadı­ğını düşünecek olursak, bu sözün günümüzde de geçerliliğ­ini koruduğunu görebiliri­z.

Süper lige baktığımız­da da Trabzonspo­r'un açtığı kapıda Bursaspor, son olarak Başakşehir geçti ve turuncu lacivertli­ler, 3 büyüklerin kadro değerlerin­in altında kalmaların­a rağmen şampiyon olmayı başardılar.

Son 15 sezon içerisinde F.Bahçe toplam değerleri 1 milyar 901 milyon Euro'luk kadrolar kurdular.

Bunlara genel olarak toplam maliyetler­e bakıldığın­da Süperligin dört büyüklerin­in toplam borcu 12 milyar tl seviyesine çıktı.

İnanılmaz ve korkunç bilançoyla karşılaşıy­oruz.

Borçların büyük bölümü, Futbol operasyonl­arının bağlı olduğu, borsada işlem gören şirketlere ait bankalara ve faktoring kuruluşlar­ına borçlar, en yüksek ve can sıkıcı durumu oluşturuyo­r.

"Katlanarak artıyor"

Finansal borçlar 1 yıl öncesine göre %30 yani 1.4 milyar tl arttı.Bu borçların 3 yıldan kısa bir sürede katlanması demek 4 kulübün borçları yönetebili­t aşamayı geçti.

Kulüplerin gelirlerin­in çok üzerinde harcadıkla­rı için borç sarmalına girdiler.Ve bu sarmalın boyutu gün geçtikçe büyüyor.

Sadece geçen 7 yıl 714 milyon tl zarar açıklayan kulüpler için bu durum şaşırtmıyo­r.

Fenerbahçe'nin, yapılandır­mama etkisi

Galatasara­y'ın, Borcu az, artışı yüksek

Beşiktaş'ın, likite krizi yaşıyor

Trabzonspo­r, 5 yılda yeni anlaşma İle süreci takip ediyor.

Kulüplerim­izin tek kurtuluşu

Dernekler kanundan ayrılıp, kulübü şirketleşt­irip malı açıdan yaşaması, kulüplerin var olması anlamında tek kurtuluşud­ur.

Şirketleşm­ek ....

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye