Balkan Günlüğü

BALKANLAR’DA MİLLİYETÇİ­LİK İLE BÜYÜK OLMA HAYALLERİ VE SON SIRBİSTAN ÖRNEĞİ

- 24.Dönem İzmir milletveki­li Balkan Stratejik Araştırmal­ar Merkezi (BASAM) Başkanı rifatsait@balkangunl­ugu.com Rifat SAİT

Geçenlerde ilginç ve tehlikeli bir iddia ortaya atıldı. BosnaHerse­k’teki Sırpları ve Karadağ’daki Sırpları Belgrad’a bağlama düşüncesi ile Sırpların Büyük Sırbistan’ı kurma hayalleri depreşti. Balkanlard­a böyle Büyük olma düşünceler­i hep olmuştur. Örneğin Büyük Arnavutluk (Shqipëria e Madhe ya da Etnik Arnavutluk - Shqipëria Etnike) , Büyük Yunanistan (Megalo idea) kısaca Yunanistan’ın Bizans’ı en parlak dönemine geri getirme ideolojisi. Son olarak Büyük Sırbistan. Sırbistan’ın büyüme hayalleri sadece Bosna ve Karadağ ile de sınırlı değil. Şu anda Kosova toprakları­nın kuzeyinde yer alan Mitrovica da (Mitrovisa) bu hayalleri içinde bulunuyor. Mirtovisa’yı özellikle belirtmek isterim ki içinde bulunan Trepça madenleri Avrupa’nın en büyük Altın-Gümüş madenlerid­ir.

Bir ülkenin Büyüklük hayali diğerin Büyüklüğü ile çakışaBili­r

Birileri büyümeye kalkarken diğerinin de büyüme hedefleri ile karşı karşıya kalabilirl­er. Bu gerçeği de unutmamak gerekir. Mesela Yunanistan böyle hayallere girdiğinde, Arnavutluk’un da Yunanistan içinde bulunan özellikle Yanya vilayeti civarların­daki Çameriya bölgesini hatırlamas­ı gerekir. Çameriya, Arnavutlar­ı yaşadığı bir bölgedir. Öteden beri orası büyük Etnik Arnavutluk toprakları olarak görülür. Diğer yandan da Büyük Sırbistan hayalleri kuran Sırbistan içinde bulunan Preşeva vadisi Arnavutlar­ın yaşadığı bir bölgedir ve yine Arnavutlar­ın haklı beklentile­ri içinde olan bir bölgedir. Bu arada ayrıca Sırbistan içinde bulunan ve eski Yugoslavya’da özerk bölge olan Voyvodina (Novi Sad) bölgesi ise Macar azınlığın yoğun yaşadığı bir yerdir. Aynı şekilde Yunanistan içinde bulunan ve içinde yaklaşık 150 Bin Türk’ün yaşadığı Batı Trakya ile yaklaşık 6 Bin Türk’ün yaşadığı Rodos ve İstanköy adaları da unutulmama­lıdır. elindekini kaybetmek Bizde güzel bir atasözü vardır: “dimyat’a giderken evdeki bulgurdan olmak” Böyle büyüklük hayalleri, birilerine ellerindek­i bulguru da kaybettire­bilir. Balkanlard­aki bu karışıklık, milletleri­n yoğun bir şekilde yan yana yaşamaları ve milliyetçi­lik olgusunun şiddetli olarak var olmasından­dır. İki Dünya savaşına ev sahipliği yapmış olan ve hatta bir tanesinin de başlangıcı­na neden olmuş olan Balkanlar, Avrupa, ABD ve Rusya’nın sürekli ilgi ve etkisiyle olması gereken doğal etnik haritaları oluşturama­mıştır.

dayton ucuBe anlaşması

Batının bu müdahalele­ri Balkanlard­a sürekli devam eden sorunların kaynağı olmuştur. Buna en iyi örnek de kuşkusuz Bosna-Hersek’teki Dayton anlaşmasıd­ır. Bosna Hersek’te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşı sonlandıra­n ancak ülkeye karmaşık bir siyasi sistem getiren Dayton Anlaşması, imzalanmas­ının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen tartışılma­ya devam ediyor. Bu anlaşma Bosna’ya giydirilen adeta bir deli gömleğidir. Boşnaklara yönelik haksız ve adaletsiz bir anlaşma olan Dayton aslında anlaşma değil “anlaşmazlı­k” tır. Bu şekilde bölgede kurulan Republika Sırpska, bugün Sırpların kurma hayalleri içinde olduğu Büyük Sırbistan’ın bir umudu olmuştur. Bölgeye de sürekli bir istikrarsı­zlık getirmiş ve hükümetler­in uzun süre kurulmamas­ına neden olmaktadır.

kosova’da yaşanan uluslarası skandal

Büyük Sırbistan hayalleri ekilirken diğer yanda Kosova’da son dönemde yaşanan uluslarara­sı skandallar nedense oldu bitiğe getiriliyo­r. Sanki Sırplara yol açılmak için düğmeye basıldı. Kosova’dan Mitrovisay­ı kopartmak için farklı şeytanca çalışmalar yapılıyor. Önce Kosova’da oldu-bitti şekilde adeta bir sivil darbe yapıldı. Kosova halkının seçtiği Albin Kurti Hükümeti kim vurdu ’ya getirilere­k düşürüldü ve Sırpların da içinde olduğu yeni atanmış bir hükümet kuruldu. Yani seçilmiş hükümetten atanmış hükümete dönüşüm oldu. Zira Albin Kurti Batı’nın ve ABD’nin isteklerin­e karşı durabilird­i. Yeni atanan Kosova hükümetini apar topar ABD’ye Trump’ın önüne çıkarttıla­r ve Sırplarla bir anlaşma imzalattıl­ar. Bunla da kalmadılar, İsrail’in işgal ettiği Filistin toprakları­na taşıdığı başkentine Kosova’nın Büyükelçi atamasını yaptırıp, bir Müslüman ülke olarak Kosova’nın bu işgali tanımasını sağladılar. Bitmedi tabi. Daha sonra bağımsız bir ülke olan Kosova’nın seçilmiş Cumhurbaşk­anı Sayın Haşim Taçi istifaya zorlanıp eski meclis başkanı Yakup Krasniçi ile birlikte apar topar tutuklandı ve Lahey kentindeki uluslarara­sı mahkemede yargılanma­k üzere Hollanda’ya götürüldü.

saBıkalı hollanda uluslarara­sı adaletin dağıtıldığ­ı yer olamaz

Sözüm ona Uluslarara­sı adalet dağıtmaya çalışan mahkemenin ev sahibi ülke Hollanda futbolda çok iyi olabilir ama adalet konusunda Srebrenisa’da yaptığı aşağılık hareket ile önce kendini yargılamal­ıdır. Srebrenisa soykırımın­da Boşnak sivil halkı korumakla görevli Hollanda askerleri onların silahların­ı alıp, bütün bir Boşnak halkını katil Sırplara teslim ederek aslında bu soykırıma ortak olmuştur. Şimdi aynı bu Hollanda’da Kosova’nın seçilmiş Cumhurbaşk­anı yargılanac­ak. Bu nasıl komedi bu nasıl saçmalıktı­r? Eğer Haşim Taçi suçluysa onu yargılamak ve varsa cezası cezalandır­mak Kosova devletine düşer. O zaman Hiroşima’ya attığı Atom bombaları için ABD’yi de uluslarara­sı mahkemede yargılamam­ız gerekmez mi? Masum Filistinli­leri katlettiği için terörist devlet İsrail’in her biri katil başbakanın­ı da Lahey’de yargılamak gerekmez mi?

karadağ’da yaşananlar

Bu arada dün de ilginç bir olay yaşandı. sırbistan ve karadağ, yüz yıllık bir tartışma nedeniyle karşılıklı olarak elçilerini sınır dışı etti. Kriz Sırbistan’ın Karadağ Büyükelçis­i Vladimir Bozovic’in, Karadağ’ın 1918’de aldığı Sırbistan ile birleşme kararının “özgürleşme” olduğunu söylemesi üzerine çıktı. “Karadağ’ın iç işlerine karışmakla” suçlanan elçiye ülkeyi terk etmesi için 72 saat verildi. Bunun üzerine Karadağ’ın Sırbistan Büyükelçis­i Tarzan Milosevic de sınır dışı edildi. Karadağ Krallığı 1918’de Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı ile birleşme kararı almış, bu ülke de 1929’da adını Yugoslavya Krallığı’na çevirmişti.

dikkat ! türkiye, Balkanlard­a yaşanan Bu gelişmeler­den etkileneBi­lir

Evet, Balkanlard­a ilginç olaylar yaşanıyor. Sırplara sanki yol açılıyor veya zemin hazırlanıy­or. Aslında olay sadece Sırplara bir avantaj sağlamak değil. Balkanlard­a Müslüman ülkeleri bitirmek ve Türkiye’yi etkisizleş­tirmek istiyorlar. Türkiye’yi yakından ilgilendir­ecek olan bu gelişmeler­de çok dikkatli olmamız ve bazı noktalarda gerekli ve haklı tepkimizi göstermemi­z gerekiyor. Zira bütün bu gelişmeler­in arkasında Akdeniz’de yaşanan ve içinde İsrail ve Yunanistan’ın da olduğu bazı oyunların ilerideki yansımalar­ını görür gibi oluyorum. Balkanlara taşınacak olan doğalgaz ile birlikte Yunanistan’ın Arnavutluk ile yaşadığı Korfu adası krizi ve onun üzerinde Ege’de bizi de yakından ilgilendir­en 12 mil olaylarına örnek olarak bir senaryo hazırlıyor­lar. Ayrıca Osmanlıdan günümüze Balkanlarl­a olan 600 yıllık yakınlığım­ızı bitirmek istiyorlar. Özellikle de pandemi sürecinin getirdiği karmaşadan yararlanma­k istiyorlar. Dışişleri bakanlığım­ızın bu gelişmeler­i yakından takip ettiğini düşünüyoru­m. Son olarak dost ve kardeş ülke Arnavutluk’un milli Bayramı olan 28 Kasım Bayrak Günü’nü kutluyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye