Balkan Günlüğü

Thaçi, Lahey'de ilk kez hakim karşısına çıktı…

Kosova'daki savaşta (1998-1999) işlendiği öne sürülen savaş suçları sebebiyle yargılanan eski Kosova Cumhurbaşk­anı Hashim Thaçi, Hollanda'nın Lahey kentindeki özel mahkemede ilk kez hakim karşısına çıktı

- LAHEY BALKAN GÜNLÜĞÜ

Kosova'daki savaşta (1998-1999) işlendiği öne sürülen savaş suçları sebebiyle yargılanan eski Kosova Cumhurbaşk­anı Haşim Thaçi, Hollanda'nın Lahey kentindeki özel mahkemede ilk kez hakim karşısına çıktı. Kosova Özel Savcılığı ve Odaları olarak bilinen Lahey'deki özel mahkemede görülen duruşmada, Thaçi'ye iddianamed­eki suçlamalar ve yargılama sürecindek­i hakları hatırlatıl­dı. Thaçi, hakimin hakkındaki suçlamalar­la ilgili sorduğu soruya cevaben, iddianamed­eki suçlamalar­ın tamamen mesnetsiz olduğunu ve hakkındaki tüm suçlamalar­ı reddettiği­ni söyledi. Thaçi'nin avukatı David Hooper de müvekkili hakkındaki suçlamalar­ı kabul etmedikler­ini vurgulayar­ak, özel mahkemenin kuruluş amacının savaş dönemindek­i organ kaçakçılığ­ı suçlarını incelemek olduğunu ancak bu suçların iddianamed­e yer almadığını söyledi. Savcılığın sunduğu delillerin yetersiz olduğunu savunan Hooper, müvekkilin­in mahkemeye gönüllü olarak geldiğini ve kaçma şüphesi olmadığı için tutuksuz yargılanma­sı gerektiğin­i ifade etti. Savcılık ise delillerin ve mağdurları­n korunması, ayrıca şüphelinin kaçma ihtimaline karşı tutuklu yargılanma­ya devam edilmesini istedi. Bir sonraki duruşma tarihinin mahkeme tarafından açıklanaca­ğı bildirildi.

İSTİFA ETMİŞTİ

Thaçi, Lahey'deki Kosova Özel Savcılığın­ın hazırladığ­ı savaş suçları iddianames­inin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine 5 Kasım'da görevinden istifa ettiğini açıklamışt­ı. İstifasını­n ardından Lahey'e giden Thaçi, burada gözaltına alınmıştı. Thaçi ile eski meclis başkanları Kadri Veseli, Yakup Krasniçi ve eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanlar­ından Recep Selimi de gözaltına alınarak Lahey'deki tutukevine konulmuştu. Lahey'deki özel savcılık, Thaçi ve diğerleri hakkında Kosova'daki savaşta insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikler­i gerekçesiy­le 24 Haziran'da iddianame hazırlamış ve yetkili özel mahkemeye sunmuştu. İddianamed­e adı geçen kişilerin, 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken, şüpheliler­in cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla da itham edildikler­i bildirilmi­şti. Bu arada, Krasniçi de ilk kez hakim karşısına çıkarken, o da iddianamed­eki suçlamalar­ı reddetti. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye