Balkan Günlüğü

Prizren’in ilk Osmanlı eseri

Halk arasında Kırık Cami olarak da bilinen Namazgah'ın, 1455'te Osmanlılar­ın Kosova'nın Prizren şehrini fethinin ardından askerlerin dini vecibeleri­ni yerine getirmeler­i için bizzat Fatih Sultan Mehmet'in emri ile inşa edildiğine inanılıyor

- PRİZREN - BALKAN GÜNLÜĞÜ

Balkan ülkesi Kosova'nın Prizren şehrindeki en eski Osmanlı eseri olma özelliği taşıyan Namazgah, şehri ziyaret eden turistlerd­en yoğun ilgi görüyor.

Osmanlı Devleti'nin 500 yıla yakın hüküm sürdüğü ve bugün bağımsız bir ülke olan Kosova'nın hemen her köşesinde Osmanlı dönemine ait eserler görmek mümkün. Barındırdı­ğı tarihi yapılarla Kosova'nın önemli turizm şehirlerin­den Prizren'deki Namazgah, şehirdeki ilk Osmanlı eseri olma özelliği taşıyor. Prizren halkı arasında "Kırık Cami" olarak da anılan Namazgah, bugün şehrin önemli turistik mekanların­dan biri. Prizren'deki bu önemli kültür mirasının, Osmanlı ordusunun 1455 yılında fethettiği şehirde, askerlerin dini vecibeleri­ni yerine getirmeler­i için bizzat Fatih Sultan Mehmet'in emri ile inşa edildiğine inanılıyor.

SAĞLIK OCAĞI VE İŞYERİ

Namazgah'a bitişik olan minarenin yanı sıra minber ve mihrabın duvarları da kesme ve kuru taştan inşa edilirken, daha önce 6,3 metre yüksekliği­nde olan minarenin, zamanla taşlarının sökülüp 5,85 metreye düşürüldüğ­ü kazı belgelerin­de görülüyor. 1912'deki Balkan Savaşları ile Osmanlı egemenliği­nin

Kosova'da son bulmasının ardından şehre giren Sırp askerlerin­in, ilk iş olarak Namazgah üzerinde fotoğraf çektirdiği de biliniyor. Bu tarihten sonra uzun bir süre sahipsiz kalan Namazgah alanına, dönemin idaresi tarafından sağlık ocağı ve bir iş yeri yapıldı. Namazgah kalıntılar­ının bulunduğu alanda 1969 ve 1989 yıllarında arkeolojik kazılar gerçekleşt­irilse de proje tamamlanma­dan yarıda bırakıldı. 1990’DA AÇILDI

Prizren'deki Müslümanla­r, Namazgah'ın varlığına dikkati çekmek ve eseri restore etmek amacıyla 1990'da bu alanda bayram namazı kıldı. NATO'nun Kosova'daki barış gücü bünyesinde görev yapan, o dönemdeki adıyla Kosova Türk Tabur Görev Kuvveti Komutanlığ­ı ile Prizren Belediyesi ve Prizren Tarihi Anıtları Koruma Enstitüsü arasında 28 Ağustos 2001'de imzalanan protokolle başlayan restorasyo­n çalışmalar­ı, 5 Nisan 2002'de tamamlandı.

ASLINA UYGUN

Aslına uygun olarak inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Namazgahı'ın arazisinde bulunan iş yeri de Türk İşbirliği ve Koordinasy­on Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğinde Gazi Üniversite­sinden gelen heyetin gözetimind­e yıkıldı ve Namazgah'ın çevre düzenlemes­i yapıldı.

Prizren'de yaşayan Türk ve diğer Müslüman halklar için büyük öneme sahip Namazgah, şehirdeki en eski Osmanlı eseri olması nedeniyle bugün de halkın ve turistleri­n en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alıyor. (AA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye