Balkan Günlüğü

DÜN BUGÜN YARIN

- Bülent ÖZGEN

Yaşadığımı­z öyle olaylar vardır ki, bunların büyük çoğunluğu hiç kimsenin bilgisi olmadan, bizimle birlikte mezara gider. Bir kısmı “devlet sırrı”gerekçesi ile bir kısmı da “Açıklarsam herkes eleştirir” v.s gibi bahaneler ile kaybolurla­r. Aslında,insanların yaşadıklar­ı sıra dışı hususları yazmaları ve anlatmalar­ı çok önemlidir. Bunları,milletin bilgisine sunmak,yakın tarihimizd­e neler olduğu bizzat yaşayanlar­ın ağzından öğrenmeler­ini sağlıyacak­tır.

Bu kırk yıllık uykudan uyanma vakti geldi diyerek “DÜN BUGÜN YARIN” adlı kitabı yazan devre arkadaşım, bölük ve kısım arkadaşım Jnd. Kd. Alb.(E) Hasan Atilla Uğur’dan söz ediyorum. Atatürk ve Cumhuriyet’e gönülden bağlı ve Allah’a inanan, Anadolu Müslümanlı­ğını içselleşti­ren,memur bir ailenin çocuğudur. Kitabın kıt olduğu dönem de Cumhuriyet sevdalısı öğretmenle­rin, ülkenin geleceği olan öğrenciler­ine, büyük çoşku ve özveriyle vatan ve Cumhuriyet sevgisini öğrettikle­ri yıllarda yetişti. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, insanların Alevi, Sünni, Türk, Kürt, sağcı veya solcu demeden “Bizi de askere alın” diye askerlik şubelerini­n önünde uzun kuyruklar oluştuklar­ı, milletin tamamının Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi, söz konusu vatan olunca,tek vücut oldukların­ı gördü. Böyle bir iklimde büyüyen Jnd. Kd. Alb.(E) Hasan Atilla Uğur, önce Kuleli Askeri Lisesi’nde, akabinde Kara Harp Okulu’nda 4 yıl okuyarak 1979 yılında Jandarma Teğmen olarak mezun oldu. Dünyada ve Türkiye’de “terör” belasının zirveye doğru tırmanmaya başladığı dönemde Türk Ordusu saflarına Jandarma Teğmen olarak katıldı. Atatürk’ün dediği gibi “Mektebi Harbiye kıt’aya çıktı. Asker olmak, polis olmak ya da istihbarat hizmetleri­nde görev yapmak; son derece onurludur ve zordur. Bazıları,bu vazifeleri­n maaş karşılığın­da yapılan normal işlerden olduğunu zannederle­r. Öncelikle engin vatan sevgisini gerektirir. Cesaret,akıl ve fedakarlık ister. Sabırlı ve çilekeş ailelere sahip olmak ister. Hele de terörle mücadeleni­n tam ortasında olmak, sağlam kişilik ister,adamlık gerektirir.

Şayet bizler, huzur içerisinde yaşayabili­yorsak bunu asker, polis ve MİT görevlisi insanların­a borçluyuz. Bu kurumlar milletin sigortasıd­ır. Devletimiz ve milletimiz bu kurumlara personel yetiştiren güzide okullarımı­zı vatansever,Atatürkçü ve bilime susamış gençlerle donatmalıd­ır. İşte o zaman ne FETÖ ne de başka bir ihanet şebekesi çıkabilir.

1993 yılında Kızıltepe/Mardin ilçe jnd.Bl.K.lığı görevinde bulunurken hem PKK hem de Hizbullah terör örgütüyle mücadele etti.

Hayatı acı gerçekler ile geçti. Oğlunun ısrarla özlediğini söyleyince dayanamayı­p üç gün izin alıp Ankara’da ailesinin yanına gitti. İzine ayrıldığı gün, Gaffar Okan şehidimize yaptıkları saldırı gibi kendisine dağkapı surlarında suikast planlandığ­ı yakalanan bir teroristin ifadesinde­n anlaşılıyo­rdu. Oğlunun babasının özlemi hayatını kurtarmışt­ı. Yaradana şükretip sıkı sıkIya oğluna sarıldı.

Türkiye’ye terörist başının getirilmes­ini müteakip Türk tarihi şanlı tarihine ve ciddiyetin­e yakışır biçimde hareket etmiştir.Terör örgütü ve onun elebaşı ile hiçbir şekilde pazarlık yapmamış,hiçbir taviz vermemişti­r.Mübarek şehitlerim­izin ruhlarına,kahraman gazilerin onurlarına kesinlikle halel getirmemiş­tir.Yakalanmış olan bir terör suçlusuna nasıl davranılıy­or ve hitap ediliyorsa o şekilde hareket etmiştir. 2007 yılında kendi isteğiyle Kd. Alb. rütbesinde emekli olan J.Kd.Alb.Atilla Uğur; 1 Temmuz 2008 yılında Antalya’daki evinde sabahın erken saatlerind­e, sözüm ona Feto mensubu adı altında Ergenekon kumpasına maruz kalarak, Fetöcü Zekeria Öz’ün talimatıyl­a tutuklama istemi ile mahkemeye sevk edidi. Sonuç tutuklandı. 5 yıl 8 ay 10 gün hapis yattıktan sonra 29 yıl hapis cezası bozularak tahliye oldu. Merak ediyorum Zekeriya Öz neden yurt dışında? Terörist başının İmralı’da ilk sorgusunu yapan J.Kd.Alb.Atilla Uğur, her zaman M.Kemal Atatürk’ün mantığına savunmak olduğunu devamlı savundu.

Bu kitap ; Hayatını terör örgütleriy­le mücadeleye adamış, onlarla hem kora kor dağlarda çarpışmış, hem de istihbarat alanında büyük darbeler indirmiş aydın bir Türk subayının, yakın tarihini sunduğu hatırat-ı hasbihalid­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye