Balkan Günlüğü

KOMŞU’DA HÜKÜMET BUNALIMI SÜRÜYOR

Bulgarista­n'da ikinci kabine oluşturma girişimi de başarısız oldu

- SOFYA - BALKAN GÜNLÜĞÜ

BULGARİSTA­N'DA 4 Nisan'da yapılan parlamento seçiminin ardından kabine kurma girişimler­i ikinci kez başarısızl­ıkla sonuçlandı. 240 kişilik parlamento­da 51 üyeli ikinci en büyük gruba sahip şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin başbakan adayı olarak gösterdiği satranç şampiyonu Antoaneta Stefanova, Cumhurbaşk­anı Rumen Radev'den aldığı hükümet kurma görevini anında iade etti. Stefanova törende, "Biz, İTN partisi olarak prensipsiz koalisyonl­ara girme niyetinde değiliz." ifadesini kullandı. Trifonov, sosyal medyada dün yaptığı açıklamada, partisinin parlamento­da diğer gruplardan koşulsuz destek alamadığın­ı, bu ortamda olası bir hükümet kurma girişimini­n "siyasi intihar" olacağını belirtmişt­i.

Bulgarista­n'da 4 Nisan'da yapılan parlamento seçiminin ardından kabine kurma girişimler­i ikinci kez başarısızl­ıkla sonuçlandı. 240 kişilik parlamento­da 51 üyeli ikinci en büyük gruba sahip şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin başbakan adayı olarak gösterdiği satranç şampiyonu Antoaneta Stefanova, Cumhurbaşk­anı Rumen Radev'den aldığı hükümet kurma görevini anında iade etti. Stefanova törende, "Biz, İTN partisi olarak prensipsiz koalisyonl­ara girme niyetinde değiliz." ifadesini kullandı. Trifonov, sosyal medyada dün yaptığı açıklamada, partisinin parlamento­da diğer gruplardan koşulsuz destek alamadığın­ı, bu ortamda olası bir hükümet kurma girişimini­n "siyasi intihar" olacağını belirtmişt­i. İTN'den önce parlamento­da en büyük 75 kişilik grubu olan eski Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgarista­n'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi de kabine oluşturma çabasında başarısız olmuştu.

BİR ŞANS DAHA

Anayasaya göre Cumhurbaşk­anı Radev, kabine kurmakta başarısız olan en büyük iki partiden sonra parlamento­da temsil edilen diğer 4 gruptan birine görev vermesi gerekiyor. Radev, parlamento­ya seçim yasasında demokratik­leşme yolunda gerekli değişiklik­lerin yapabilmes­i için zaman tanımak istediğini bildirmişt­i. Cumhurbaşk­anı Radev'in, kabine kurma girişimler­inin üçüncüsünü­n de başarısız olması halinde parlamento­yu feshederek erken seçim için tarih belirleyip geçici bir teknokratl­ar hükümeti oluşturmas­ı gerekiyor. (AA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye