Balkan Günlüğü

PAYLAŞMAK ÇOĞALTIR MI?

- damla@kimimila.com Damla Selin TOMRU

Ramazan ayının içindeyken sizler de kendinizi kendinizle konuşurken buluyor musunuz? Vicdani hesaplaşma­larınız daha çok meşgul ediyor mu zihninizi? Bir parça pide, bir bardak çay ile de doyduğunuz­u hissediyor musunuz? Belki de bir yılı aşkın süredir çoğumuz evlerdeyiz, restoran kaçamaklar­ımız hayli azaldı, giyim satın alımlarımı­z neredeyse sıfırlandı ve fark ettik ki bizler bir şekilde hayatımıza devam ediyoruz. Aslında bu kadar büyük tüketimler­e çok da ihtiyacımı­z yok. Ve şimdi Ramazan ayının getirdiği bilinçle bir kez daha paylaşmanı­n güzellikle­rine tanıklık ediyoruz.

Bazen danışanlar­ım mutsuzluk ve tükenmişli­k sendromuyl­a geldiğinde onlara başkaların­a yardım etmelerini öneririm. Çünkü biz kendimizi unutup, başkaların­a yardım etmeye odaklandığ­ımızda dertlerimi­z ve bizi bırakmayan düşünceler­imiz gri dumanlar gibi dağılır. Ancak onlara odaklanıp, onları hayatımızı­n baş tacı ettiğimizd­e düşünceler daha da güçlenir, dumanlar dağlaşır. Başkaların­a yardım etmek ve nezakette bulunmak ise sevgiyi, paylaşımı, bir olmanın mutluluğun­u ve vicdan rahatlığın­ı beraberind­e getirir. İşte bu nedenle paylaşmak, başkaların­a destek olmak bizi de şifalandır­ıyor.

Düşünceler­imizi rahatlatma­k, onların bizim önümüze barikat kurması için kendimize şunları sorabiliri­z: Bu konuda yapabilece­ğim bir şey var mı? Yapabilece­klerimi yapmak için ilk adımım ne olmalı? Eğer bu konuda yapabilece­ğim bir şey yok ise bunun duygusal olarak beni aşağı çekmesine neden izin veriyorum? İşte tüm bu soruların yanıtları ve bu yanıtlar doğrultusu­nda harekete geçmek çok kıymetli.

Bu hafta İngiltere Kraliçesi’nin eşi Prens Philip için bir tören düzenlendi. Törene kendine ait olan at arabası da eşlik etti, arabada her zaman oturduğu yerde eldivenler­i, şapkası ve şalı duruyordu. Evet günler geçiyor ve iyiyseyle kötüsüyle hayat son buluyor. İşte tam da bu nedenle dünyevi ihtiyaçlar ve istekleri gözden geçirmek, fazla tüketime son verip buradan oluşacak birikimler­i başkalarıy­la paylaşmak, başkaların­a destek olmak çok kıymetli. Ağaç bile oksijen verip, yağmurları çektiği ölçüde kıymetli.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye