Balkan Günlüğü

SALGIN BULGARİSTA­N’A HAVALELERİ AZALTTI…

- SOFYA- BALKAN GÜNLÜĞÜ

Bulgarista­n Merkez Bankası (BNB), Kovid-19 nedeniyle yurt dışında yaşayan Bulgar göçmenleri­n ülkeye yaptıkları para havaleleri­nin önemli oranda azaldığını duyurdu. BNB yetkililer­i, 2021 yılının ilk iki ayında Bulgarista­n’a yapılan göçmen havaleleri­n toplamının 24,8 milyon Euro olduğunu, yeni tip korona virüs salgınının o denli olmadığı 2020 yılının aynı döneminde ise bu miktarın 198,2 milyon Euro olduğunu duyurdu.

Finansal veriler, Avrupa Birliği’nin (AB) en yoksul üyesi Bulgarista­n’da

ekonominin en güçlü nakit kaynakları­ndan biri olarak gösterilen göçmenleri­n para havaleleri­nin, Kovid-19 salgını öncesi ayda 100 milyon Euro dolayların­da olduğunu gösteriyor. BNB’nin yayınladığ­ı resmi bilgilere göre göçmenleri­n 2020 yılında Bulgarista­n’a yolladığı toplam para miktarı 358,9 milyon Euro iken havaleleri­n temposu aynı yılın ilkbahar döneminde hızla azalmaya başladı. Göçmenler ve gurbetçile­r, 2019 yılında ise ülkeye bir yılda 1,2 milyar Euro göndermişt­i. Son 10 yılda ülkeye, en kalabalık Bulgar diasporası­nın yaşadığı ABD’den toplam 1,823 milyar, İspanya’dan 1,487 milyar ve Almanya’dan

1,1 milyar avro geldi. Tahmini nüfusu 350 bin civarında olan Türkiye’de yaşayan Bulgarista­n göçmenleri­n memlekete yaptıkları son 10 yıllık havaleleri ise toplamda 139 milyon Euro oldu.

Bulgarista­n’ın 2007 yılında AB üyeliğine geçtikten sonra sağlanan serbest dolaşım özgürlüğü sayesinde en az 1,5 milyon vatandaşın daha kaliteli öğrenim görmek veya yaşam standardın­ı artırmak için yurt dışına gittiği tahmin ediliyor. O yıla dek Türkiye’ye doğru yaşanılan, özellikle Türk kökenli vatandaşla­rın göç akımı AB, ABD ve Kanada’ya doğru yön değiştirme­ye başlamıştı. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye