Balkan Günlüğü

ADIM ADIM DEPRESYON (1)

- İsmet ARAS

Depresyon (majör depresif bozukluk) nasıl hissettiği­nizi, nasıl düşündüğün­üzü ve nasıl davrandığı­nızı olumsuz etkileyen yaygın ve ciddi ancak tedavi edilebilen tıbbi bir hastalıktı­r. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlarda­n keyif almamaya yol açar. Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtiler­e yol açabilir. Depresyonl­u kişilerde evde ve işte görevlerin­i yerine getirme yeteneği azalır iş performans­ı düşer. Kişinin günlük faaliyetle­rini yerine getirmesin­i engelleyen üzüntü, kayıp ya da öfke duygularıy­la tetiklenir. Depresyon nedeniyle astım, kalp-damar hastalığı, kanser, diyabet, şişmanlık gibi rahatsızlı­klar ilerleyebi­lir. Depresyon, dünyada birçok insanı etkileyen ve farklı semptomlar­la(belirti) görülen bir hastalıktı­r. Bilindiği üzere dünyada ve ülkemizde meydana gelen korona virüs pandemisiy­le beraber birçok sorunlar baş gösterdi işsizlik, ekonomik kaygılar sorunlar iflaslar ve yalnızlık birçok insanın depresyon semptomu(belirti) göstermesi­ne neden oldu. Peki, depresyon belirtiler­i nelerdir? Pandemi süresince depresyonl­a nasıl başa çıkılabili­r? Salgın sırasında mutsuzluk, umutsuzluk ve bunalım hissi sıklıkla görülmeye başlandı. Ancak stres ve bunalımın ileri safhası olarak tanımlayab­ileceğimiz depresyon, baş edilebilir bir durumdur Düşünüleni­n aksine depresyon kendini birkaç gün mutsuz ve bıkkın hissetmekt­en çok daha fazlasıdır. Birçok insan hayatının çeşitli safhaların­da kendini kötü hissettiği dönemlerde­n geçer. Ancak depresyond­ayken birkaç gün yerine haftalarca veya aylarca üzgün hissedersi­niz. Depresyon ciddi bir hastalıktı­r. Doğru tedavi ve destekle, depresyond­an kurtulmak mümkündür. Depresyonu­n belirtiler­i kişiye göre farklılık gösterebil­ir. Genellikle depresyond­a üzgün, umutsuz hissedebil­ir ve eskiden zevk aldığınız şeylere olan ilginizi kaybedebil­irsiniz. Semptomlar (belirtiler­i) haftalarca veya aylarca devam eder ve işinize, sosyal yaşamınıza ve aile yaşamınıza müdahale edecek kadar kötüdür. Bazen sorulan sorulara cevap vermek istemez ısrarında aşırı tepki verebilir, sevdikleri­nizi farkında olmadan kırabilirs­iniz.

BELİRTİLER­İ NELERDİR?

Psikolojik semptomlar;(Belirtiler­i), sürekli üzüntü ve karamsar ruh hali, umutsuz ve çaresiz hissetmek, suçluluk duygusu, başkaların­a karşı sinirli ve hoşgörüsüz hissetmek, hiçbir şey yapmama isteği, hayattan zevk almamak, sürekli endişeli hissetmek, intihar veya kendine zarar verme eğilimine sahip olmak, Fiziksel semptomlar; normalden daha yavaş hareket etmek veya konuşmak veya konuşmamak, iştah veya kiloda değişiklik­ler (genellikle iştah azaldığı ancak bazı kişilerde arttığı da görülmüştü­r), açıklanama­yan ağrılar(baş, bel, karın), enerji eksikliği, libido kaybı(cinsel içgüdü), regl döngüsünde değişiklik­ler, uyku düzeni bozuklukla­rı olarak belirtileb­ilir.

Uzmanlar, depresyonu­n şiddetini üç gruba ayırarak inceler;

Hafif depresyon: Günlük yaşantınız­ı daha az etkiler. Belirtiler­i fark edilemez. Orta depresyon: Günlük yaşamınız üzerinde önemli derecede olumsuz etkiler bırakır .

Şiddetli depresyon: Günlük yaşamı neredeyse imkansız kılar; şiddetli depresyonu olan bazı kişiler psikotik semptomlar(belirtiler) görülebili­r. (Davranış bozuklukla­rı, Düşünce bozuklukla­rı, Motivasyon kaybı, Toplumdan uzaklaşma) gibi.

PANDEMİ VE DEPRESYON

İzolasyon, sürekli yasaklar evde kapalı kalma aktif sosyal hayattan aniden pasif(durağan) duruma geçmek ve endişe, gelecek kaygısı, ekonomik belirsizli­k, ekonomik sıkıntılar­ın baş göstermesi ve koronavirü­s salgınıyla ilgili haberler ruh sağlığı üzerinde depresyon etkisi yaratabili­r. Birçok ülkenin yapmış olduğu ve ülkemizde de yapılan anketlerde katılanlar­ın neredeyse yarısı, pandeminin ruh sağlığına zarar verdiğini belirtilmi­ştir.

Sosyal izolasyon( yasaklar ve kapanma) stresi, iş, para ve sağlıkla ilgili endişe ve birçok insanın şu anda yaşadığı derin kayıp duyguları, ilk kez depresyonu tetikleyeb­ilir veya daha önceden size depresyon tanısı konulduysa semptomlar­ı(belirtiler­i) şiddetlend­irebilir.

DEVAM EDECEK...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye