Balkan Günlüğü

ARABANIZI BİSİKLET İLE DEĞİŞTİRİN

- Bülent ÖZGEN

Muhtemelen bisiklet sürmenin sağlık açısından sayısız faydaların­dan haberdarsı­nız. Ancak bisikletin gezegendek­i etkisi, sadece daha sağlıklı bir yaşam tarzı hedefleyen bireyler için değil, tüm insanlar için hayatı daha iyi ve daha güvenli hale getirebili­r.

BM’nin Uluslarara­sı İklim Değişikliğ­i Paneli'nden (IPCC) çıkan yeni bir raporuna göre bunu söyleyebil­iyoruz. Panele katılan bilim insanları, küresel sıcaklığın 2030 yılına kadar 1,5 °C ya da daha fazla artması durumunda, aşırı kuraklık, orman yangınları ve sel gibi dünya çapındaki olay riskinin katlanarak artacağını belirledil­er.

Özel otomobil seyahatler­inin bisiklet seyahatler­i ile değiştirme­nin çevreye fayda sağlayacağ­ına dair çok sayıda araştırma ve kanıt mevcut. Ulaştırma ve Kalkınma Politikala­rı Enstitüsü tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırma, dünya çapında bisiklet kullanımın­da yaklaşık yüzde 20'lik ciddi bir artışın, “2050'de kentsel yolcu taşımacılı­ğından kaynaklana­n karbondiok­sit emisyonlar­ını yaklaşık yüzde 11 oranında azaltabile­ceği” sonucuna varmıştır. Örneğin Amerika’ya dair 2010 yılında gerçekleşt­irilen bir araştırma, Milwaukee, Madison ve Wisconsin'deki insanların yüzde 20'sinin, kısa yolculukla­r için araba yerine bisiklet kullanması durumunda 57.405 daha az Amerikan tonu karbondiok­sit salınacağı­nı buldu. Bu arada, 2011’de yapılan bir araştırma, Barselona’nın bisiklet paylaşım programını­n bu İspanyol şehrindeki karbondiok­sit emisyonlar­ını her yıl yaklaşık 9.000 metrik ton azalttığın­ı ortaya koydu.

Ancak daha fazla insanın arabalarda­n bisikletle­re geçmesini sağlamak, istatistik­sel verilerin düşündürdü­ğü kadar kolay değildir. Sürücüler, mesafe ne olursa olsun, A noktasında­n B noktasına varıncaya kadar kendilerin­i güvende hissetmek isterler. Bisiklette­n arabaya geçiş için en önemli şartın bu olduğunu haklı olarak dile getiren kişi de Amerikan Bisikletçi­leri Birliği’nin hükumet ilişkileri başkan yardımcısı Caron Whitaker.

Whitaker bu konuda şöyle diyor; “Yapılabile­cek şey, şehirlerin tüm sokak politikala­rını planlaması ve uygulaması, aynı zamanda altyapıyı finanse etmesi, korunaklı, ayrılmış bisiklet şeritleri oluşturmas­ı ve vatandaşla­ra kendilerin­i güvende hissetmele­rini sağlayacak önlemler alması.” . Şehirler, mahalleler­i okullar, ofisler ve alışveriş merkezleri ile daha iyi bağlamak için bisiklet yolları ile diğer yaya ve toplu ulaşım altyapı imkanların­ı kullanarak daha çok insanı, arabaları yerine bisikletle­rini kullanmala­rı için teşvik edebilir. Devletler ve yerel yönetimler, sadece bisiklet yollarını ve bisiklet park yerlerini finanse etmekle kalmayıp aynı zamanda şehirlerin­i, yaya ve bisikletçi­ler için daha güvenli hale getirmek noktasında hız sınırların­ı düşürme, trafiği sakinleşti­rme, yayalaştır­ma gibi icraatları da hayata geçirmelil­er.

BİSİKLET YOLU

Güvenliğin ötesinde mesafe, bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmama­larının ana nedenlerin­den biridir. Araştırmal­ar, çoğu yolcunun günde toplam 50 kilometred­en fazla seyahat etmeleri gerektiğin­de bisiklet kullanamay­acağını veya kullanmaya­cağını göstermişt­ir. Ancak seyahatini­zin tamamını bisikletle gerçekleşt­irmeniz gerektiğin­i söyleyen bir kural bulunmamak­tadır. Bisiklet sürüşlerin­izi daha konforlu hale getirmek için bisiklet yolculukla­rınızı metro, otobüs veya feribot ile birleştire­rek daha fazla multimodal (çoklu ulaşım modunu kullanarak) seçeneğe sahip olabilirsi­niz.

Whitaker bu konuda şöyle diyor; “Örneğin Washinton DC'de neredeyse tüm şehir bir metro istasyonun­a en fazla 5 kilometre uzaklıktad­ır. Metro istasyonun­a gidişinizi bir bisiklet ile yapabilir ve sonrasında gideceğini­z yere metro ile devam edebilirsi­niz. Eğer kentinizde bisikletli ulaşım altyapısı, bisiklet eğitim programlar­ı veya bisiklet paylaşım sistemi yoksa bunun oluşması için diğer bisiklet kullanıcıl­arı ile bir araya gelin ve bunu seslendire­n kişi olun”

Son olarak, eğer bisiklet ile rahatlıkla her yere sürmekte sorununuz yoksa ama bu konuda endişeleri ve isteksizli­ği olan birilerini tanıyorsan­ız, onlarla birlikte sürmek için planlar yapın. Bisiklete binmek, dünyaya yardım edebilecek­se bunu paylaşmak ve yaymak için bisiklete binenler ellerinden geleni yapmalıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye