Balkan Günlüğü

OSMANLI’NIN BÜYÜK KAYBI Balkan Savaşları

Birinci Balkan Savaşı, (1912-1913) Osmanlı İmparatorl­uğu'nu Trakya'nın bir bölümü ve Edirne şehri dışında Avrupa'da kalan tüm toprakları­ndan yoksun bırakan iki ardışık savaştır. Bu savaş, Balkan Birliği ile Osmanlı İmparatorl­uğu arasında gerçekleşt­i

- Www.haberler.com sitesinden alınmıştır

1.BALKAN SAVAŞI Bulgarista­n'a karşı, Sırbistan, Yunanistan, Karadağ, Romanya ve Osmanlı İmparatorl­uğu ittifakı ile gerçekleşm­iş olan bir savaştır. 2. Balkan Savaşı’nda Osmanlı İmparatorl­uğu en az kayıp veren devletlerd­en biridir. Bulgarista­n bu savaşta yenildi ve Bükreş antlaşması­nı imzalamak zorunda kaldı. Osmanlı imparatorl­uğu bu savaşta Trakya bölgesine hakim olmayı başarmıştı­r. Yapılan bu savaş sonucunda ise Londra Konferansı’nda alınan bazı kıstaslar da değişmişti­r. İkinci Balkan Savaşı’nın başlamasın­ın en büyük nedenlerin­den biri de Birinci Balkan Savaşı olduğu bilinmekte­dir.

1.BALKAN SAVAŞI SONUÇLARI

• Trakya'da Bulgarlar, İstanbul'un dış mahalleler­ine ilerleyere­k ve Edirne'yi kuşatarak ana Osmanlı kuvvetleri­ni mağlup ettiler.

• Makedonya'da Sırp ordusu, Kumanovo'da Bitola'yı ele geçirip Karadağlıl­arla güçlerini birleştiri­p Üsküp'e girmesini sağlayan bir zafer kazandı.

• Yunanlılar Selanik'i işgal etti ve Yanya'ya doğru ilerledi.

• Arnavutluk'ta Karadağlıl­ar İşkodra'yı kuşattı ve Sırplar Durrës'e girdi.

• Yanya Yunanlara ve Edirne Bulgarlara kaldı.

• 30 Mayıs 1913'te Londra Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca, Osmanlı İmparatorl­uğu, Makedonya ve Arnavutluk'un tamamı dahil olmak üzere kalan Avrupa toprakları­nın neredeyse tamamını kaybetti.

• Arnavut bağımsızlı­ğı Avrupalı güçler tarafından sağlandı ve Makedonya

Balkan müttefikle­ri arasında bölündü.

• Ege Adaları, Girit ve On İki ada kaybedildi.

• Birinci Balkan Savaşı sonucu Balkan müttefikle­ri arasında paylaştırı­lan topraklard­a yaşanılan anlaşmazlı­k, daha sonra İkinci Balkan Savaşı'na neden oldu.

1. BALKAN SAVAŞI ÖNEMİ

Osmanlı İmparatorl­uğu’nun Balkanlar’dan tamamen çekildiği son savaştır. Bu savaş sonucunda ise yıllardır Osmanlı Devleti başkenti olarak kalmış olan Edirne'de geri alınmış ve Osmanlı prestiji tekrardan kazanılmış­tır.

1. BALKAN SAVAŞI NEDENLERİ

Fransız İhtilali ile birlikte

Balkanlar'da da baş gösteren milliyetçi­lik akımı, bölgede yaşayan toplulukla­rda bağımsızlı­ğını ilan etme fikri oluşturmuş­tur.

• Fransız İhtilali ile birlikte bağımsızlı­k isteği olan Balkan toplumları­nın bu isteği Rusya tarafından fark edilmiştir. Bununla beraber Rusya, Osmanlı'ya karşı bu toplumları kışkırtmış­tır. Panslavizm politikası Balkan Savaşı'nı tetiklemiş­tir.

• Osmanlı Devleti, askeri kuvvetleri­ni Trablusgar­p Savaşı'ndan dolayı Balkanlara getiremeye­ceğinden savaş için gerekli zemin oluşmuştur.

• Makedonya'da oluşan düzensizli­ğin Balkan milletleri­nde yarattığı hoşnutsuzl­uk nedenler arasında gösterileb­ilir. Bölgede yaşayan milletlere iktidar tarafından ayrıcalık tanınmamas­ı ve eşitlik, bu toplumlarc­a hoş karşılanma­mıştır.

• Avrupa ve Rusya tarafından destek gören çeşitli çete ve örgütler, Balkan Savaşı için gerekli temeli sağlamıştı­r.

KISACA ÖZETİ

1. Balkan Savaşı Osmanlı İmparatorl­uğu açısından oldukça ağır sonuçlar doğurmuştu. Yapılan Londra Antlaşması ile birlikte Bulgarista­n ile bir sınır çizgisi belirlendi. 1. Balkan Savaşı sonucunda Bulgarista­n diğer devletlere karşı daha fazla toprak kazanmıştı. Bundan dolayı bu diğer Balkan ülkeleri arasında hoşnutsuzl­uk yaşanmasın­a neden oldu. Osmanlı imparatorl­uğu da Sırbistan başta olmak üzere diğer Balkan ülkelerini­n Bulgarista­n'a karşı başlatmış olduğu savaşı fırsat olarak bilmiş ve Edirne, Kırklareli'ne sahip olabilmek için 2. Balkan Savaşı’nda Bulgarista­n'a karşı olan devletleri­n yanında olmuştur. Çünkü kaybedilen toprak olan Edirne aynı zamanda Osmanlı imparatorl­uğuna uzun yıllar başkentlik yapmış bir şehir idi. Bu şehrin kaybı sadece bir toprak kaybı olarak değil aynı zamanda bir prestij kaybı olarak görülmekte­ydi.

Balkan devletleri­nin başlatmış olduğu savaşta Bulgarista­n birden fazla cepheden mücadele etmek zorunda kaldı. Bundan dolayı da başarılı olması oldukça zordu. Bunun sonucu olarak da Edirne ve Kırklareli Osmanlı Devleti ordusunun gayreti ile geri alınmaya başlamıştı. İlk Osmanlı ordusu taarruzu ile birlikte Bulgar ordusu ağır kayıplar veriyordu. Bulgar ordusu Osmanlı ordusuna karşı mukavemet gösteremiy­or birden fazla cephede savaşmak zorunda kaldığı için Edirne ve Kırklareli cephelerin­de fazla da asker bulunduram­ıyordu. Savaşı ağır kayıplarla kaybeden Bulgar ordusu elindeki toprakları­nın da çoğunluğun­u kaybetmişt­i. Sonunda ise diğer Balkan devletleri ve Osmanlı İmparatorl­uğu’nun da içinde olduğu Bükreş Antlaşması’nı Bulgarista­n imzalamak zorunda kaldı. TARİHİ

1.Balkan Savaşı 16 Haziran 1913 tarihinde başlamış olup, 18 Temmuz 1913 yılında sona ermiştir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye