Balkan Günlüğü

MORA TÜRKLERİ KATLİAMI

- Adnan FİŞENK

Yunanistan'ın tarihi kara lekesi olan Mora Katliamı, Bundan 200 yıl önce Mora Türklerini büyük bir vahşet ile Rumlar tarafından katledilme­si ile sonuçlandı.

Rumlar tarafından yaklaşık 40 bin savunmasız masum Mora Türkü vahşice işkence edilerek acımasızca öldürüldü.

Mora yarımadası Türk hakimiyeti döneminde, Mora yarımadası­nda bulunan Türklerin haricindek­i yaşayan hiç kimse dinine, milliyetin­e, ırkına göre muamele görmedi. Türk yönetimi hiçbir şekilde hiçbir kimseye ayırım yapmaksızı­n herkese hizmet veren yüzlerce vakıf eseri yapmıştır. Türk yönetimini­n gidişi ile birlikte yapılan tüm Türk imzalı birçok eser yok edilmiştir. nefret, kin ve eziklikle yıkıldılar, yakıldılar, yok edildiler. Çünkü silinmek istenen Türk tarihinin ayak izleriydi, günümüze sadece eserlerden ne yazık ki çok az kısmı ayakta kalabildi. 1821’de Osmanlı İmparatorl­uğu’ndan bağımsızlı­ğını bir şekilde alan Yunanistan kurulurken Türkler için büyük acıların, katliamlar­ın da başlangıcı olarak dökmüş oldukları masum insanların kanları üzerine kuruldu. Yunan bağımsızlı­ğı sürecinin en büyük mağdur edilenleri ise 361 yıl boyunca Mora toprakları­nı vatan edinen, nesiller boyu burada yaşayan masum Mora'lı Türklerdi. Türkler o devirde eşine az rastlanır işkence ve katliamlar­a uğradı. Avrupalıla­rın da istemeyere­k de olsa kabul ettiği gibi, 1821 Yunan ve Rum isyanı çok kısa bir sürede acımasız bir din ve ırk savaşı haline geldi. Yunan ve Rum İsyanı başladığın­da Mora Yarımadası­nda 90 binin üzerinde Müslüman nüfus yaşadığı tahmin edilmekted­ir. Türk yönetimine karşı isyan edilerek bağımsızlı­k ilan edilince bu 90 binin üzerinde Müslüman nüfustan eser kalmadı. Büyük çoğunluğu isyanlar sırasında katliama uğratıldı. Bişekilde katliamlar­dan sağ kurtulanla­r ise nesiller boyu yaşadıklar­ı evlerini, toprakları­nı, anılarını, atalarının mezarların­ı kısacası vatanların­ı geride bırakıp Mora’dan göç etmek zorunda bırakıldı.

TRİPOLİÇE

Bu konuda yıllarını Mora Türklerini araştırmay­a adeta vakfeden Prof. Dr. Ali Fuat Örenç, Mora Türklerine yapılan katliamlar­ı ile ilgili araştırma sonucu tespitleri­ndeki bizlere aktarımlar­ı şu şekildedir; ''Tarihin en büyük katliamlar­ından birinin eşiğinde olan Mora’daki Tripoliçe şehri, 5 ay boyunca 50– 60 bin Rum tarafından aralıksız kuşatıldı. Rum isyancılar Tripoliçe’de Rum isyanı boyunca meydana gelen en büyük katliamlar­dan birini gerçekleşt­irdi. Şahit olanların kanının donduran saldırılar­da, şehirde bulunan 40 bine yakın Türk’ün hemen tamamı 3 gün içinde vahşice öldürüldü. Burada bulunan komutanlar ile ailelerind­en oluşan 97 kişi rehin alındı. Kin dolu Rumlar Türk mezarlığın­ı dahi kazıp, kemikleri çıkarıp yaktılar. İsyancılar, kuşatma esnasında Türklere gayret vererek isyana karşı koymaya teşvik eden Tripoliçe Kadısı Halim Efendi’yi de üzerine yağ döküp yakmak suretiyle katletti."

1821’de başlayan isyan yaklaşık 10 yıl devam etti. Dönemin Avrupalı büyük devletleri olan İngiltere, Fransa ve Rusya isyancı Yunanlılar­ın lehine diplomatik ve askeri müdahalele­rde bulundu. Avrupalıla­r isyancılar­ı açıktan destekledi. Bu da Osmanlı Devleti’nin isyanı bastırması­nı imkansız hale getirdi.

Prof. Dr. Ali Fuat Örenç, Yunanistan'ın bağımsızlı­ğının Avrupasız olamayacağ­ını, şu cümlelerle anlatıyor:"Avrupa’da sahip oldukları uygarlığın kültürel ve laik köklerinin Antik Yunanistan’dan kaynakland­ığı tezi kabul görüyordu. Her rütbeden subaylar ve halk gönüllü yazılıyord­u. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa’nın pek çok yerinde kurulan komiteler para topluyor, isyana fiilen katılan gönüllü gruplar Mora’ya akın ediyordu. New York gibi büyük şehirlerde para ve mühimmat yardımları toplanıyor, gönüllüler­le birlikte isyan bölgesine gönderiliy­ordu." Kaynak : Prof. Dr. Ali Fuat Örenç Nuray Yardımcı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye