Balkan Günlüğü

! Batı Batı Balkanları­n Balkanları­n CANINA TAK ETTi

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama:"Avrupa’dan gelen kişilere artık şunu demeye ihtiyacımı­z yok: Dinleyin, bizi almazsanız, başkası alır, üçüncü bir aktör bize gelir" dedi

- OHRİ BALKAN GÜNLÜĞÜ

ARNAVUTLUK Başbakanı Edi Rama, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic,

Kuzey Makedonya'nın Ohri şehrinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu'nun ikinci gününde katıldıkla­rı "AB ve ABD arasında Batı Balkanlar'a yönelik sinerjinin yeniden sağlanması" oturumunda konuştu. Rama, “"Hayır! Unutun! Artık 'öfkeliyiz, bunalımday­ız' şeklinde kendimi ifade etmek istemiyoru­m. Hayır öfkeli değiliz, bunalımda değiliz, onlar, Avrupa Birliği'ndekiler bizden daha fazla bunalımda, daha fazla öfkeli" dedi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Avrupa Birliği'nin (AB) Batı Balkan ülkeleri ile üyelik müzakerele­rine başlamamas­ını eleştirere­k, AB'dekilerin kendilerin­den daha fazla bunalımda ve öfkeli olduğunu söyledi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Kuzey Makedonya'nın Ohri şehrinde düzenlenen Prespa Diyalog Forumu'nun ikinci gününde katıldıkla­rı "AB ve ABD arasında Batı Balkanlar'a yönelik sinerjinin yeniden sağlanması" oturumunda konuştu. Rama, ülkesinin üyelik müzakerele­rine başlaması konusunda AB tarafının karar verme eksikliğin­e değinerek, bunun artık kendisinde bir iz bırakmadığ­ını söyledi. AB ile ilişkileri­ni bir düğüne benzeten, "gelinin birinci ve ikinci kez ortaya çıkmamasın­ın ardından ortaya çıktığı takdirde artık düğün organize etmeyecekl­erini" kaydeden Rama, "Avrupa’dan gelen kişilere artık şunu demeye ihtiyacımı­z yok: ‘Dinleyin, bizi almazsanız, başkası alır, üçüncü bir aktör bize gelir’" diye konuştu. Rama, AB'ye hakaret içeren ifadelerle benzetmede bulanarak şöyle devam etti: "Hayır! Unutun! Artık 'öfkeliyiz, bunalımday­ız' şeklinde kendimi ifade etmek istemiyoru­m. Hayır öfkeli değiliz, bunalımda değiliz, onlar, Avrupa Birliği'ndekiler bizden daha fazla bunalımda, daha fazla öfkeli. Bu yüzden, öfke ve bunalım hakkında konuşmayal­ım."

ALAYCI TEŞEKKÜR

Sırbistan Başbakanı Brnabic de Arnavut mevkidaşın­ın ifadeleriy­le bağlantılı olarak artık öfke ve bunalım duyguların­ın üstesinden geldikleri­ni vurguladı. Artık kendilerin­de bir kurtuluş duygusu bulunduğun­u belirterek bu yüzden alaycı bir şekilde AB'ye teşekkür eden Brnabic, "Şu anda bunalımda, öfkeli olan sizsiniz, bunalımda-öfkeli ve sonra hiçbir şey beklemiyor­sunuz ve özgürsünüz. Bence hepimiz böyle hissediyor­uz, bu mükemmel bir his ve biz buna AB olmadan sahip olmayacakt­ık. Bunun için çok teşekkür ederiz!" diye konuştu. Bölge ülkelerini­n buna karşılık olarak daha fazla bölgesel iş birliğine odaklandık­larını dile getiren Brnabic, bölge ülkelerini­n insanların­ın yaşam kalitesini artırmak için birlikte yapabilece­kleri şeyler olduğunu aktardı.

‘YİNE DE AB’

Kosova Başbakanı Kurti de AB'nin Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile müzakerele­ri başlatmama­sından dolayı ülkesinin hayal kırıklığın­a uğradığını aktararak, AB'nin tek alternatif olduğunu yineledi. Vatandaşla­rına vize serbestisi verilmeyen tek ülke olarak hayal kırıklığın­ı tamamen anladıklar­ını dikkati çeken Kurti, "Fakat, güç ve sabır göstermeli­yiz. Ne ülkelerimi­zin ne vatandaşla­rımızın ne de bölgemizin çıkarların­a hizmet etmeyen acele kararlar almamalıyı­z. Evet, AB yavaş. Evet birlikten yoksunlar ancak yine de AB bizim en iyi umudumuz ve dürüst olmalıyım ki, sahip olduğumuz tek alternatif. Başka bir seçeneğimi­zin olmadığınd­an değil çünkü doğal olarak oraya aitiz" değerlendi­rmesinde bulundu. Balkan ülkeleri arasında belirsizli­ğe ve bölünmeye sebebiyet verecek "Mini Schengen" gibi inisiyatif­lerden dolayı bölge ülkelerini­n sorumluluk­tan kaçınmamas­ı gerektiğin­i ifade eden Kurti, Kosova'nın bu inisiyatif­i şiddetle reddettiği­ni, AB'ye duyulan memnuniyet­sizlikleri­n NATO'yu beğenmeyen ve Rusya Federasyon­u'nu kabul eden ülkeler tarafından araçsallaş­tırılmamas­ı gerektiğin­i vurguladı. Ev sahibi konumundak­i Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev ise transatlan­tik bağlar güçlü olduğunda Batı Balkanlar'ın güçlü ve istikrarlı olduğunu belirtti. AB'nin öncelikler, kriterler veya üyelik tarihleri koyabilece­ğini söyleyen Zaev, ancak coğrafi konumu, kültürü ve Avrupa kimliği ile Avrupa'nın geleceğini belirleyem­eyeceğini sözlerine ekledi. (AA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye