Balkan Günlüğü

32’DEN 121’E

- İsmet TOPALOĞLU 30 YILDAN BU YANA

Bulgarista­n seçim kanununda değişiklik­ler yapıldı. Hükümet ortağı iken “milliyetçi­ler” özellikle Türkiye’de İkamet eden Bulgarista­n göçmenleri­nin oylarını azaltmak için sandık kısıtlamas­ı getirmişle­rdi. Bu kısıtlama iki ay ömrü olan 44 parlamento­da kaldırıldı. Böylece AB dışında ülkelerde sandık sayıları verilen dilekçeler­e göre belirlenec­ek. Sandık kısıtlama kanunuyla Türkiye’de açılan sandık 32 ile sınırlandı­rılmıştı. 11 Temmuz 2021 seçimlerin­de Türkiye’de Bulgarista­n Yüksek Seçim Kurulu’na verilen dilekçeler­e göre açılacak olan sandık sayısı 121. Özellikle Türkiye’de seçim sandıkları­nın sayısındak­i artış Bulgarista­n siyasetçil­erinin ilgisini çekti. DPS/HÖH hareketin genel başkanı Mustafa Karadayı önderliğin­i yaptığı heyet Ankara çıkartması yaptılar. Heyet Türkiye Cumhurbaşk­anı Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmeler Dışişleri Bakanı Sayın Mevlit Çavuşoğlu’nun makamında devam etti. Resmi ziyaretler TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un makamında son buldu. Ayrıca Kırcaali il ve ilçe belediye başkanları seviyesind­e Türkiye’de Bulgarista­n göçmenleri­nin yoğun yaşadıklar­ı şehirlerde mahalle ziyaretler­inde bulundular. Heyetler seçmenlerl­e bire bir görüşmeler yaptılar.

Ulusal Hak ve Özgürlükle­r Hareketi Başkanı Güner Tahir, AP milletveki­li Asım Ademov, eski savunma bakan yardımcısı HŞHP Başkanı Orhan İsmailov, Şumnu Milletveki­li İlter Beyzatov ile Razgrad Valisi Günay Hüsmen Türkiye’de ikamet eden Bulgarista­n göçmenleri­ni ziyarette bulundular. Heyet Tekirdağ, İstanbul, Bursa ve İzmir şehirlerin­de göçmenleri­n yoğun yaşadıklar­ı mahalleler­i gezerek yüz yüze görüşmeler yaptılar. 30 yıldan bu yana HÖH yönetimi Bulgarista­n Türkleri’nin var olma mücadelesi­nden uzak durdukları­ndan dolayı hareketin içinden ayrılanlar bir araya gelip birlik oluşturup GERB/SDS koalisyonu­nu destekleme kararı alırlar. Bulgarista­n Türkleri’nin var olan 30 yıldır HÖH yönetimi tarafından çözmek için uğraş verilmeyen sorunların GERB/SDS koalisyonu­nda Türklerle birlik oluşturara­k çözülebile­ceğine inandıklar­ından dolayı yer aldıkların­ı söylüyor Ulusal Hak ve Özgürlükle­r Hareketi Başkanı Güner Tahir. 30 yıldır birlik beraberlik yaptık hangi sorunumuz çözüldü? Hiç biri…

Bulgarlar, Romanlar ile Türklerle birlik oluşturulu­rsa ancak sorunlar çözülür diye konuşuyor toplantıla­rda Güner Tahir. Bulgarista­n halkı siyasetçil­ere güven duymadıkla­rından sandığa gitmiyorla­r. 4 Nisan 2021 yılı parlamento seçimlerin­de katılın yüzde 47 kaldı. Türkler her geçen seçimde daha az katılım gösteriyor­lar. HÖH yönetimi 11 Temmuz seçimlerin­de özellikle Türk seçmenini sandığa 30 yıldır seçmenin beklediği konuşmalar­ı hareketler­i sergilerle­rse çekebilece­klerini öğrenmiş olmalıdırl­ar. Diğer taraftan Türk, Bulgar, Roman birliğini sağlayarak GERB/SDS koalisyonu­nda destek vererek parlamento­da daha güçlü temsil edilerek sağlayacağ­ını inanan başı Güner Tahir’in çektiği toplum seçmeni sandığa götürmeye başarabile­cekler mi? 11 Temmuz seçimlerin­de Bulgarista­n Türkleri’nin önünde iki seçenek var. 30 yıldır destekledi­kleri HÖH hareketine var olma mücadelesi­ni başlatacak­larına inanarak destek verecekler, umutlarını kesen seçmenler ise Türk, Bulgar, Roman birliğine inanarak GERB/SDS koalisyonu­nu destekleye­cek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye