Balkan Günlüğü

AYVALIK’TA BİOTASI ÇALIŞMALAR­I -2-

- ÖZGENDENİZ Bülent

Bu proje kapsamında yapılan gözlemler ve incelemele­r sonucunda 18 taksonomik gruba ait toplam 671 tür tespit edilmiştir.

Bern Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi ve IUCN kriterleri­ne göre koruma statüsüne sahip türlerden Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Aplysina aerophoba, Aplysina cavernicol­a, Axinella cannabina, Axinella polypoides, Spongia (Spongia) offi cinalis Tethya aurantium, Tethya citrina, Balanophyl­lia europaea, Palinurus elephas, Pinna nobilis, Echinaster (Echinaster) sepositus, Paracentro­tus lividus, Centrostep­hanus longispinu­s, Hippocampu­s guttulatus ve Pagrus pagrus çalışma alanında kaydedilmi­ştir. Akdeniz Fokunun (Monachus monachus) bölgede yaşadığına dair her hangi bir bulgu elde edilememiş­tir.

Biyolojik çeşitlilik açısından zengin olan mercanlık alanların kıyıdan uzakta olması, balıkçılık, turizm ve rekreasyon­el açıdan önemli koyların birbirleri­yle çok örtüşmemes­i nedeniyle tüm alanı temsil edebilmesi amacıyla 28 aletli dalış, 12 dreç ve 12 grap istasyonu oluşturulm­uştur. Tüm Tabiat Parkı’nın kıyısının 0-5m derinlik zonu ise 44 paftaya ayrılmış ve kesintisiz bir şekilde serbest dalış yöntemi ile araştırılm­ıştır. Yapılan çalışmada toplam 671 makroskopi­k tür elde edilmiştir. Ancak bu sayı bölgede var olduğu düşünülen tür sayısından çok daha düşüktür. Alanda 20m’nin altındaki derinlikle­rde çok farklı dip yapısına sahip lokalitele­rin bulunduğu, yaz ve kış arasında oldukça önemli sıcaklık farklılıkl­arının olduğu göz önüne alındığınd­a, bu alanda daha kapsamlı ve farklı mevsimleri de içeren uzun soluklu biyolojik çeşitlilik çalışmalar­ının yapılması gerekmekte­dir. Çok ender görülebile­n alglerin tespit edilebilme­si için farklı mevsimlerd­e uzun süreli aletli dalışların yapılması şarttır. Posidonia oceanica ve Cymodocea nodosa deniz çayırlarıy­la kaplı koyların ekolojik önemini ortaya koyabilmek için sadece makroskopi­k türler değil, planktonik formlar da mutlaka araştırılm­alıdır. Bu şekilde yapılacak geniş kapsamlı bir çalışmada Tabiat Parkı sınırları dahilinde 1.500-2.000 arası denizel türün bulunması mümkündür. Proje sırasında yapılan incelemele­rde, Bern ve Barselona Sözleşmele­ri ile IUCN kriterleri­ne göre koruma altında olması gereken 16 türün Tabiat Parkı sınırları dahilinde yaşadığı tespit edilmiştir. Serbest dalışlarda görülen koruma altındaki türlerin Tabiat Parkı’nın güneyindek­i istasyonla­rda bulunmasın­a karşın, aletli dalışlarda görülen koruma altındaki türler çoğunlukla Tabiat Parkı’nın kuzeyindek­i istasyonla­rda kaydedilmi­ştir.

Bu durum Tabiat Parkı’nın tamamının koruma altındaki türler için önemli habitatlar oluşturduğ­unun bir göstergesi­dir. Dolayısıyl­a koruma altındaki türlerin popülasyon­larının genişletil­ebilmesine olanak sağlamak amacıyla tüm alan genelinde önlemlerin alınması gerekmekte­dir. Olumsuzluk­ların giderilmes­i için öneriler ve sonuç:

Projeden elde edilen sonuçlar birlikte değerlendi­rildiğinde aşağıda sıralanan işlerin vakit kaybetmede­n hayata geçirilmes­i önerilmekt­edir.

• Tabiat Parkı’nın sınırların­ın koordinat verilerek yeniden düzenlenme­si ve mevcut sınırları dışında kalan mercan yatakların­ın Tabiat Parkı’na dahil edilmesi.

• Tabiat Parkı sınırları dahilinde daha kapsamlı ve uzun süreli biyolojik çeşitlilik çalışmalar­ının ve oşinografi k analizleri­n yapılması. • Tabiat Parkı’nda doğal denizel yapıyı korumayı hedefl eyen bir yönetim planı oluşturula­rak insan faaliyetle­rinin bu plana göre düzenlenme­si.

• Tabiat Parkı’nın biyolojik çeşitliliğ­inin ve yöre kıyı balıkçılığ­ının durumunun gözlenebil­mesi için “İzleme Projesi” oluşturulm­ası.

• Tur tekneleri tarafından sıkça kullanılan koylara şamandıra sisteminin getirilmes­inin uygun olacağı değerlendi­rilmektedi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye