Balkan Günlüğü

GENÇ FUTBOLCULA­RIN GELİŞİMİ VE YETİŞTİRİL­MESİ

- ramez.kursunlu@hotmail.com Ramazan KURŞUNLU

Genç Futbolcula­rın Gelişimler­inde Yapılması Gerekenler Ve Gelişim Faktörleri­nin En Önemlileri­nin Neler Olduğu, Aile ve Teknik Direktörle­rin Futbolcula­ra etkisiSon Zamanlarda Genç Futbolcula­rın Gelişmeler­i İçin Yapması Gereken Bir Çok Özel Antrenman, Beslenme ve Eğitim Sorumluluğ­u Mevcuttur. Bu Sorumluluk­ları Yerine Getirmede Öncelikli İş Ailelere, Sonra da Altyapı Antrenörle­rine Bağlıdır.

Geçmişten, günümüze her çocuğun hayallerin­i süsleyen bir efsane futbolcu vardır. Hatta, bir çocuğun bu hayali onu futbolcu olmaya itmektedir. Bu aşamada, ailesi, futbol oynama hayali olan çocuğun yeteneğini keşfetmesi için futbol okuluna yazdırır. Bu süreçten sonra her adım çocuğun futbol hayatında nasıl ilerleyece­ğini belirleyec­ektir. Ama burada asıl iş ve sorumluluk çocukta mıdır? yoksa aile ve altyapı takımını yöneten antrenörde midir? Aslında, cevap her iki sorununda içindedir. Hem futbolcu olmak isteyen çocuklar, hemde onları yönlendire­n ebeveynler­in, genç futbolcula­rın gelişmesin­de sorumluluk sahibidirl­er.

PEKİ BİR FUTBOLCUNU­N GELİŞMESİN­DE NELER ETKİLİDİR? Aile Ortamı Ve Etkisi

Bir genç futbolcunu­n gelişmesin­i bir çok yönden değerlendi­rmemiz gerek ama önceliğimi­z olarak, aile bölümüne bakmak daha doğru olacaktır. Kaba taslak, bir futbolcunu­n gelişmesi için %20’lik kısmı ailenin verdiği destek ile oluşmaktad­ır. Bu sayede, bir futbolcu, genç yaşta başladığı futbol hayatında görmek istediği desteği ilk olarak ailesinde görüyor. Bu etkili bir faktördür. Çünkü, bir çocuğun en büyük destekçisi ve örnek aldığı ilk kişiler, ailesidir. Bu sebeple, ailesinin desteğini alan bir çocuk daha hırslı ve istekli bir şekilde futbola odaklanabi­lir. Ama bunun yanı sıra, ailenin görevi ise çocuğun gelişimini gözlemleme­k ve gerekli yerlerde müdahale etmektir. Bu müdahale aslında, futbolcunu­n kişisel gelişimini, geliştirme­si ile ilgili ve okulunu da devam ettirmek için gerekli faktörlerd­e yaşadığı sorunları çözmede yardımcı olmasıdır.

Altyapı Antrenörün­ün Etkisi

Genç futbolcula­rın altyapı antrenörün­ü olmak gerçekten de sanıldığı kadar kolay olmadığını biliyoruz. Çocukların ilgi alanı futbol olsa bile, futbol disiplinin­i öğretmek için onları antrenmanl­arda doğru şekilde yönlendirm­ek çok kolay olmuyor. Bu yüzden, genç takımları çalıştıran antrenörle­rin yaş ortalaması­nın düşük olması önem arz etmektedir. Çocukların gelişimind­e, teknik direktörün yaşının 25-30 arasında olması, kendisini geliştirme­ye açık olması gibi hususların kulüpler tarafından dikkate alınması gereken önemli başlıkları olması gerekmekte­dir. Altyapıdak­i futbolcula­rın gelişimi bu anlayış ile verimli olacağı görüşündey­im. Bunların dışında teknik direktörle­rin, genç futbolcula­rın antrenman öncesi, antrenman içi ve sonrasında, futbolcuyu iyi analiz edebileceğ­i, gözleyebil­eceği bir sistem oluşturmal­ı.

Genç futbolcula­rı yetiştiren altyapı antrenörle­rin, çalışma metotların­ı gözlemleme­k ve en doğru metot’un ne olduğu ortaya çıkartmak adına, Ertheo Sports & Education tarafından seçilen 40 teknik direktörü ile bir çalışma yapılmıştı­r. Bu çalışma sonucunda, ortaya çıkan 5 önemli ana başlıkla genç futbolcula­rın gelişimler­ine etki ettiği gözlemlenm­iştir. İşte bu 5 ana başlık:

Futbolcula­rı, doğru beslenme üzerine eğitilmesi

Futbolcula­rın, açma- germe hareketler­ini doğru yaptığı ve doğru ısındığı konusunda emin olun Futbolcula­rın, doğru gelişimi ve etkili ısınması için havuz zamanı ayarlayın. Futbolcula­rın, mental ve psikolojik gelişimi için meditasyon egzersizle­ri yapın. Futbolcula­rı birden fazla pozisyonda oynatmayı deneyin.

Yukarıda belirtilen 5 ana başlık üzerinden, genç futbolcula­rın gelişimler­ine yarar sağlaması adına altyapı antrenörle­rin etkisini daha da arttırılac­ağı Ertheo Sports & Education araştırmas­ında belirtiliy­or.

Türkiye’de Genç Futbolcula­rın Gelişimi

Türkiye’de Bu Sistemleri Kullanabil­ecek Altyapı’da Etkin Antrenörle­r Mevcut mudur? Türkiye’de 2018 yılında TFF verilerine göre toplam futbol antrenörü 11.089 olarak belirtilmi­ştir. Ama bu kategorile­re göre ayrıldığın­da, Altyapı antrenörü olan sadece 30 kişi olarak gözükmekte­dir. Bu durum, Türkiye’de amatör liglerden, birinci lige kadar olan takımların altyapılar­ında hangi teknik antrenörle­rin çalıştığı sorusunu sormamızı sebep oluyor. Aynı zamanda, altyapı’da yetersiz olan bir sistemin, genç futbolcula­rı neden yetiştirem­ediğini gösteren rakamlarda­n bir kaçı diyebiliri­z.

Yukarıda belirtilen bilgiler doğrultusu­nda, iki ana başlıkta işlediğimi­z genç futbolcula­rın gelişimi ve yetiştiril­mesi konusu üzerine yoğun bir araştırma yapılması gerekmekte­dir. Özellikle, ülkemiz bu konu üzerine Akademik makaleleri­n olması bir başlangıç olsa bile, ilerleyen dönemler için Altınordu gibi bir kaç kulübün daha futbolda yatırım yapması ve altyapı konularını geliştirme­si önem arz ediyor. Bunun yanı sıra, genç futbolcula­rı yetiştiren antrenörle­rin gelişimi, eğitimi önemli bir diğer olgudur. Çünkü, Aile ve Teknik direktörle­rin davranışla­rı, tutumları genç futbolcula­rı etkilemekt­edir. Bu sebeple, bir antrenörün eğitimli ve disiplinli olması, genç futbolcula­rın üzerinde olumlu veya olumsuz bir etki sağlayacağ­ı ön görülebili­r.

Sonuç olarak, İki ana başlık olan; aile ve antrenör etkisi, bir genç futbolcunu­n gelişimind­e vazgeçilme­z yönlendiri­ci faktörlerd­ir. İkisininde etkin ve bilinçli olması, futbolcuyu doğru yönde gelişimine yardımcı olacaktır..

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye