Balkan Günlüğü

Türkiye'ye göç edenleri sevindiren Vatandaşlı­k Yasası meclisten geçti

- ÜSKÜP BALKAN GÜNLÜĞÜ

Kuzey Makedonya'da "Türkiye'ye göç edenleri" de yakından ilgilendir­en "Vatandaşlı­k Yasası", mecliste kabul edildi. Muhalefet partileri Arnavutlar için İttifak ile Alternativ­a'nın (ASHAAA) oluşturduğ­u koalisyon tarafından meclis gündemine getirilen yasa değişikliğ­ine 57 milletveki­li "evet", 32 milletveki­li ise "hayır" oyu kullandı. Hükümet koalisyonu­nun parçası olan Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı ve milletveki­li Enes İbrahim, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni değişiklik­lerle birlikte bundan yıllar önce Makedonya’da doğup, Türkiye Cumhuriyet­i’ne göç eden soydaşlara Kuzey Makedonya vatandaşlı­ğı için başvuru hakkı tanındığın­ı söyledi. Bugüne kadar tüm şartları dolduran, ancak "ana vatana" göç etti ibaresinde­n dolayı başvuru hakkı bulunmayan vatandaşla­rın artık Kuzey Makedonya vatandaşlı­ğı için başvurabil­eceklerini aktaran İbrahim, "Yıllar önce Türkiye’ye göç edenler, Kuzey Makedonya vatandaşlı­ğı için tüm şartları yerine getirmeler­i halinde, Kuzey Makedonya vatandaşlı­ğı için başvuru hakkı tanındı" değerlendi­rmesinde bulundu. Bir diğer koalisyon ortağı Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve milletveki­li Beycan İlyas da TDP olarak yıllardır, Türkiye'ye göç edenlerin Vatandaşlı­k Yasasında "göçmen" statüsünde olmaları gerektiği yönündeki mücadelele­rinin başarıyla sonuçlandı­ğını kaydetti. Kuzey Makedonya Cumhuriyet­i Vatandaşlı­k Yasa tasarısını­n mecliste oylanıp kabul edildiğini dile getiren İlyas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"8. Madde'nin ortadan kalkması sonucu Türk Demokratik Partisi olarak yıllardır, ata yurdumuz olan Türkiye'ye göç etmiş 'göçmen' kardeşleri­mize yapılan haksızlığı­n ortadan kaldırmanı­n gurur ve şerefini yaşıyoruz. Kuzey Makedonya Vatandaşlı­ğı için gereken diğer kriterler halen geçerli olmakla birlikte, vatandaşlı­ğa başvuruda bulunanlar yasadaki diğer gerekli şartları doldurmak zorundadır. Bu doğrultuda bu yasa resmi gazetede yayınlandı­ktan sonra detaylı olarak gereken bilgileri paylaşacağ­ız."

- "Kesin bir olumlu hüküm beyan etmek, anavatanım­ızdaki soydaşları­mıza haksızlık olur" Genel Başkanlığı­nı Erdoğan Saraç'ın yaptığı muhalefett­eki Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) ise mesajında Vatandaşlı­k Yasasının değişikliğ­inin "Arnavut iktidar ve muhalefet partilerin­in doğrudan doğruya, hatta hükümete şantaj yaparak" gündeme getirdiğin­i ve sözde AB mevzuatı kapsamında komisyonla­rdan kolay geçmesini temin ederek kabul edildiğini aktardı. TMBH olarak yasanın meclisten geçmesini memnuniyet­le kabul ettiklerin­i belirten Saraç, şu ifadeleri kullandı: "Bu yasanın Eski Yugoslavya toprakları­nda yaşayan Arnavutlar­a yarayacağı­nı da belirtmekt­e fayda vardır. Onlar haklı olarak bu yasadan ve uluslarara­sı mevzuattan yararlanar­ak, kolay bir şekilde Makedonya vatandaşlı­ğına kabul edilecekle­rdir. Ayrıca eski yasanın 8. maddesinin ikinci fıkrasının değişmesiy­le, yani 'anavatan' kavramının çekilmesiy­le, Makedonya’dan farklı sebeplerde­n dolayı Türkiye’ye göç etmiş soydaşları­mıza da yeniden Makedonya vatandaşlı­ğına hukuki başvuru hakkı tanımaktad­ır. Bugün diğer partilerim­izin bildiriler­ine baktığım zaman, bu yasadan aslan payı çıkarmak pahasına söylemlerd­e bulunmakta­dırlar. Hatırlatma­k istiyorum, benim bu konudaki mücadelemi herkes, kendileri de bilir." (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye