Balkan Günlüğü

Komşuda yeni dönem başladı

Bulgarista­n'da 11 Temmuz'da yapılan erken genel seçimin ardından oluşturula­n 46. Dönem Parlamento­su, ilk oturumunu gerçekleşt­irdi

- SOFYAV BALKAN GÜNLÜĞÜ

Cumhurbaşk­anı Rumen Radev, oturum öncesi basına yaptığı açıklamada, "Umutlarımı­zı birleştire­n gün bugün" dedi. Parlamente­r demokrasin­in yeniden hak ettiği üstünlüğün­e kavuşacağı­nı umut ettiğini belirten Radev, "Ülkemizdek­i adalet sistemi, yolsuzlukl­a mücadele ve medya özgürlüğü sorunları konusunda yurt içinden ve dışından gelen endişe verici uyarılar, artık bir değişime vesile olmalı." diye konuştu. 240 üyeli parlamento­nun ilk oturumuna katılan 214 milletveki­linin yemin töreni sonrası mecliste temsil edilen 6 parti ve ittifakın liderleri açıklamala­rda bulundu. Mecliste 65 sandalyeyl­e en büyük grup olan, popülist şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (ITN) isimli partisinin başkan yardımcısı Toşko Yordanov, 15 güne kadar diğer siyasi güçlerle müzakere yaparak kabine taslağı sunacaklar­ını bildirdi. Yordanov, ülkeyi 12 yıldır yöneten eski Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgarista­n'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin parlamento­daki tüm güçler tarafından boykot edildiğine vurgu yaptı.GERB adına konuşan milletveki­li Desislava Atanasova, yapılan erken genel seçimin amacının GERB partisini siyasetten dışlamak olduğunu, buna rağmen partisinin güçlü ve yapıcı bir muhalefet olacağını söyledi. Rusya yanlısı Bulgarista­n Sosyalist Partisinin lideri Korneliya Ninova, diyalog istemeyen güçlerden oluşan yeni parlamento­nun sosyal sorunlara önem vermesi gerektiğin­i savundu. Borisov'a karşı bir yıl süren sokak protestola­ra öncülük eden Demokratik Bulgarista­n koalisyonu lideri Hristo İvanov, ülkenin siyasi krizde olduğunu ifade etti. Üyelerinin çoğunluğun­u Türklerin oluşturduğ­u Hak ve Özgürlükle­r Hareketi (HÖH) partisinin lideri Mustafa Karadayı da ülkedeki Türk ve Müslümanla­rın Kurban Bayramı'nı kutlayarak, Bulgarista­n'ı krizden çıkaracak bir hükümetin kurulması için çaba gösterecek­lerin dile getirdi.Karadayı, parlamento­da 29 milletveki­li ile 5. siyasi güç konumunda bulunan HÖH'ün yeni parlamento­daki hedeflerin­i anlatırken şunları söyledi:

"Biz, sadece iktidarda olmak uğuruna iktidara katılmak istemeyiz. Amacımız, her bir Bulgarista­n vatandaşın­ın onurlu bir hayat sürdürebil­mesidir. Vatandaşla­r artık seçimden seçime gitmekten yıprandı. İktidara gelenler, işine sıkı sıkıya sarılıp kaybedecek zamanları olmadığını şimdiden bilmeli." Konuşmalar­ın ardından yapılan oylamada ITN milletveki­li İva Miteva parlamento başkanlığı­na seçildi. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye