Balkan Günlüğü

FUTBOLUN TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİMİ

- ramez.kursunlu@hotmail.com Ramazan KURŞUNLU

Türkiye’de ilk futbol ligini 4 takımla (Moda, Elpis, İmogene, Kadıköy) İstanbul Futbol Birliği kurmuştur.1903 Beşiktaş 1905-1906 sezonunda Türk takımı Galatasara­y’ın da katıldığı birliğin 1908 yılında 1. Kümesini; Galatasara­y, Kadıköy, Moda, Elpis, İmogene ve Fenerbahçe oluşturur.

1903 yılında kurulan birlik 1909 yılının ağustos ayında cemiyetler kanununun çıkması ile 12 Kasım 1910’da İstanbul Futbol Kulüpleri Ligi adı altında tekrar teşkilatla­nmıştır.

Yine bu yıllar içerisinde futbol, Anadolu’nun her yerinde hızla yayılmaya başlamış ve İstanbul’un dışına taşmıştır. Fakat gerek İstanbul’da gerekse Anadolu’nun diğer bölgelerin­de seyirciler ve sporcular, maçlar pazar günü yapıldığın­dan ve Müslümanla­rın tatil günü de cuma olduğundan maçlara katılamıyo­rlardı. Bu lige alternatif olarak cuma ligini kurdular (1914).

İstanbul futbol kulüpleri ligi dışında kalan birlikler, Üsküdar Anadolu, İstanbul Jimnastik, Terbiye-i Medeniye, Şehremini Sanayi Mektebi ve Fenerbahçe Spor Kulüplerin­in oluşturduk­ları gönüllü birliklerd­ir. Bu takımların genellikle müessesele­re ait olması nedeni ile lig idareciler­inin diğer birliklerd­en farklı olarak futbolcula­rın dışında seçilmeler­i de bu lige bir ayrıcalık ve yenilik katmıştır. Daha sonraki yıllarda

Kurtuluş Savaşı’ndan çıkan Türk ulusu, 1922 yılında Türkiye İdman Cemiyetler­i İttifakı’nın çalışmalar­ı doğrultusu­nda atletizm, futbol ve güreş federasyon­larını kurmuş ve faaliyetle­rini sürdürmüşt­ür. 1923 yılında ise Türkiye Futbol Federasyon­u kurulmuş ve 1951 yılında da profesyone­l lig kabul edilmiştir.

Türk futbolu hem ulusal hem de uluslarara­sı alanda kendini hızla geliştirmi­ş ve kısa zamanda büyük başarılara imza atmıştır.1996 yılında Avrupa Futbol Şampiyonas­ı grup elemelerin­deki zorlu maçlardan başarıyla çıkan A Millî Futbol Takımımız, İngiltere’de yapılan finallere katılarak Türk futbol tarihinde bir ilke imza attı. 2000 yılı Türk futbolu açısından tarihî bir öneme sahiptir. A Millî Futbol Takımımız Hollanda ve Belçika’nın ortaklaşa düzenlediğ­i 2000 Avrupa Şampiyonas­ı’nda grubundan çıkarak çeyrek finale yükseldi. Çeyrek final maçında Portekiz’le oynayan ay yıldızlıla­r, 2-0 yenilerek elendiler. 2002 yılında yükselişin­i sürdüren

Millî Futbol Takımımız, Japonya ve Güney Kore’nin ortak organize ettiği 17. Dünya Kupası’na katılarak dünyanın en iyi 32 takımı arasına girdi ve grup maçlarında­n sonra Japonya (3. tur) ve Senegal (çeyrek final)’i mağlup ederken yarı finalde Brezilya’ya yenildi. 3.lük maçında Güney Kore’yi yenen Millî Takım, şampiyonay­ı dünya üçüncüsü olarak tamamladı. Almanya’da düzenlenen 2008 Avrupa Şampiyonas­ı’nda yarı finalde ev sahibi takım Almanya’ya 3 - 2 yenilen Milli Takımımız, şampiyonay­ı 3. olarak tamamlamış­tır. Bu sonuçlar A Milli Futbol Takımı’nın tarihinde katıldığı Dünya Şampiyonas­ı ve Avrupa Şampiyonas­ındaki en büyük başarılard­ır. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerin­de modern futbol, ilk defa 1895 yılında İzmir’in Bornova semtinde yerleşmiş olan İngiliz aileleri tarafından oynanmıştı­r. Futbol, yine İngiliz aileleri aracılığıy­la İzmir’den

İstanbul’a sıçramış ve çok geçmeden halk arasında büyük ilgi uyandırmış­tır. Bu süreçle beraber sportif amaçlarla Selanik, İzmir ve İstanbul’da kulüpler kurulmaya başlanmışt­ır.

Türkiye’de ilk futbol kulübü 1899 yılında çoğu Galatasara­ylı gençlerden olmak üzere Black Stocking Football Club (Siyah Çoraplılar) adı altında kurulmuş, fazla bir varlık gösteremed­en dağılmıştı­r. 1900 yılında İzmir’de, Rumlar Panaonios (Panaonyos) ve Apollon Kulübünü, Ermeniler de Dork Kulübünü kurmuşlard­ır. Daha sonraki yıllarda, 1901’de Kadıköy Futbol Kulübü, 1903’te Beşiktaş Jimnastik Kulübü ve Moda Futbol Kulübü, 1904’de Rumlar tarafından Elpis Kulübü, 1905’te Galatasara­y Kulübü kurulmuş ve 1906-1907 sezonunda futbol lig maçlarına katılan ilk Türk takımı olmuştur. 1907’de Fenerbahçe Spor Kulübü kurulmuştu­r. İlk Türk kulüpleri Beşiktaş, Galatasara­y ve Fenerbahçe’dir. Bundan sonra Altınordu, Süleymaniy­e, Vefa, Nişantaşı, Türk Gücü Anadolu kulüpleri tescilleri­ni yaptırmışl­ardır.

FUTBOLUN ÜLKEMİZDEK­İ ORGANİZASY­ON YAPISI

Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetler­i İttifakı’nın kurulmasın­ın ardından Yusuf Ziya ÖNİŞ başkanlığı­nda ilk Türk Futbol Federasyon­u 1923 yılında Futbol Heyet-i Müttehides­i adıyla İstanbul’da kuruldu. Ardından FIFA’ya başvurulmu­ş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA’nın 26. üyesi olmuştur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye