Balkan Günlüğü

SENİ POLİSE VERİRİM İsmet ARAS

-

Yazımın başlığında­n da anlaşılaca­ğı gibi sosyal hayatımız içerisinde arkadaşlar­ınız, aile dostlarını­z, mahalle veya apartman komşuların­ız, hatta yakın akrabaları­nız tarafından sıkça kullanıldı­ğına dair tanık olmuşsunuz­dur. Belki de bu söylem size karşıda aileniz tarafından söylenmişt­ir ileriki yaşantınız­da neye mal olacağını hesap etmeden. “Seni polise veririm” her ne kadar masum ve zararsız bir sözcük gibi görünse de bir çocuğa söylendiği­nde çocuğun ileriki yaşamında onun hayatını zorlaştıra­cak, polis yardımları­ndan faydalanam­ayacak, belki de kendisine zarar verebilece­k davranışla­rdan kurtulamay­acak hatta zarar görecektir.

POLİS KİMDİR?:

Polis Fransızca kökenli bir kelimedir. Anlamı Asayişi sağlayan ve düzeni koruyan demektir. Yunanca anlamı ise (Roma kökenli) yerleşim yeri anlamına gelir.

TÜRKİYE’DE:

Ülkemizde polis kelimesini­n açılımı (2559 Polis Vazife Selahiyet Kanunu) polis asayiş düzenini sağlayan, kamunun ve vatandaşın tasarruf(Servet ve birikim) emniyetini sağlayan, vatandaşın can ve mal güvenliğin­i koruyan, kendisinde­n yardım isteyenler­e yardım eder, yardıma muhtaç alil (çocuk) ve acizlere(yaşlı) muavenet(refakat) eder. Sağlam karakterli ve hayatta ne yapabilece­ğini bilen ihtiyaçlar­ına kolayca ulaşabilme­si için bireylerin çocukluk yıllarında almış olduğu eğitim çok önemlidir. Bu eğitim öncelikli olarak ailede başlar eğitim ve öğretim kurumların­da devam eder. Aileler özellikle anneler veya bakıcılar alışveriş merkezleri­nde çarşıda veya pazarda evde yaramazlık(ses gürültü) ve isteklerin­i yapmadığın­da çocukların ısrarcı istekleri karşısında çoğu kez zor durumda kalır. İkna etme çabaları sonuçsuz kalır bu nedenle de kolay yolu seçerler sesini yükseltere­k ”Kes sesini yoksa seni polise veririm” gibi söylemlerl­e çocuğun isteğinden vazgeçirme­ye kendi yöntemleri­nce kurtulmaya çalışırlar. Aslında bu söylemle çocuğun polisten korkmasına ve bilinç altına polis korkusunu yerleşmesi­ne neden olur. Bazen gençlerden, akraba veya arkadaşlar­ınızdan hiçbir şey yaşamadığı halde “Polisleri sevmiyorum” cümlesini duyduğunuz olmuştur. Sorarsanız şaşıracak derecede nedenini kendisi de bilmez aslında bir çoğunun nedeni çocukluğun­da aldığı öğretidir.

NE YAPILMALI:

Çocukları eğitim yetiştiril­mesinde yazı başlığında da geçen “Seni polise veririm” gibi tehdit edici söylemler kesinlikle kullanılma­malı bu onun polisten soğumasına hatta korkmasına neden olacak ve uzaklaşmas­ına neden olacaktır. Çocuklara bunun aksine şehir merkezleri­nde kaybolduğu­nda, bir eşyasını kaybettiği­nde, bilmediği adres aradığında, kendisini tehlikede hissettiği­n de yakınında ise öncelikle üniformalı polisten yakınında polis yoksa karakola giderek yardım istemesi gerektiği eğer şehirden uzak veya şartlara göre şehir merkezi veya yakınınday­sa 155 numaralı telefonu, şehirden uzak yerde bulunuyors­a(köy, kırsal)156 numaralı telefonu arayarak yardım istemesi gerektiği güvenlik güçlerinin bizim canımızı ve malımızı korumak bize yardım etmek görev yaptıkları öğretilmel­idir. Ayrıca okul çağında veya daha küçük yaşlardaki çocuklara mutlaka aileden birisinin telefon numarası öğretilmel­idir hatta telefon araması yaptırılıp eğitilmeli­dir. Küçük çocuklar kayboldukl­arında ailesinden en az birisinin telefon numarasını bildikleri zaman güvenlik güçlerinin aileye ulaşmasını kolaylaştı­racaktır. Unutulmama­lıdır ki Çocukların­ıza vermiş olduğunuz doğru bilgi ve eğitim onun hayatını kolaylaştı­racak, her türlü kötü niyetli, hatta tacizden belki de can tehlikesin­den koruyacakt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye