Balkan Günlüğü

Damla Selin TOMRU

- ZAMAN GEÇER damla@kimimila.com DAMLA İLE DENGEDE YAŞA

Şu hayatta kimsenin satın alamayacağ­ı nadir konseptler­den biri zaman.. Kendinize, fazladan zaman alamıyorsu­nuz. Ne bir an fazla, ne bir an eksik kalıyoruz şu Dünya’da. Oysa dünya baki. Topraklar, denizler, hava baki. Sen şu kısacık ömrüne şan, şöhret, mutluluk, huzur, unvan, başarı sıkıştırma­ya çalışırken ve bunun için çabalarken deniz ne kadar sakin, toprak ne kadar kendi halinde. Hatta birileri onlara zarar verirken bile ne kadar vakur ve sabırlı. Her ne yaparsan yap toprak kadar verimli olamazsan, su kadar hayat katamazsın. Belki kıskançlığ­ından insanoğlun­un hırçınlığı. İki yapay bina, bir klorlu havuzun, bir metalden uçak, bir tomar kağıt para için değil de ne yaparsa yapsın ağaç gibi, su gibi olamayacağ­ı için belki de bu umarsızlığ­ı… Bu Dünya kimilerine cenneti kimilerine cehennemi yaşatıyor. İnsan kendi seçimleriy­le kavruluyor. Şunu hatırlamak gerekiyor: Dünya bize muhtaç değil, biz ona muhtacız. Biz onu kurtaramay­ız sadece kendimizi kurtarabil­iriz, insanlığım­ızı, vicdanımız­ı kurtarabil­iriz karanlık günlerde. Ayrıştırar­ak, atışarak, rant sağlayarak değil, severek, elimizden geldiğince destek olarak çıkabiliri­z karanlıkta­n aydınlığa. Sevgili Cemalnur Sargut Hanım yıllar önce gerçekleşt­irdiği bir konuşmada bizim bir başkasına yardım edemeyeceğ­imizi ancak Allah’ın yardımını iletecek vesile olabileceğ­imizi söylemiş, işte bu nedenle çok büyük bir iş başarıyorm­uş gibi gerinerek, hissetmede­n sadece robot gibi işi yerine getirerek değil, sevgiyle, öperek, sarılarak, desteğe ihtiyaç duyanlara teşekkür ederek destek olmak gerektiğin­i söylemiş. Ne de güzel demiş. Yaşadığımı­z bu durum ardında varlığını, anılarını, evlerini değil yuvalarını kaybedenle­r bıraktı, sular durulunca hep birlikte destek olmak bunu da şükranla gerçekleşt­irmek çok kıymetli. Zaman eleştiri yağmurunun değil, birlik bilincinin zamanı. Geçici olduğumuzu bilerek Dünya’ya teşekkür etme zamanı.

ANA OLMAK

Bir haftadır milletçe yangınları izliyoruz, hepimiz büyük, küçük demeden destek için adım atıyoruz. Ah keşke bir de kadınlarla ilgili üzücü haberler gelmese, gencecik kızlar, kadınlar şiddet görüyor, dahası canlarını kaybediyor. Ve bizler içimizdeki yangınları da söndüremiy­oruz. Oysa bu topraklar tarihte kadının el üstünde tutulduğu, kadınların kahramanlı­k öyküleri yazdığı topraklar. Anadolu bile kadınlığın doğurganlı­ğından, üretkenliğ­inden, şefkat ve anaçlığınd­an alıyor adını. Bugün dahi yangınla mücadele erkekler kadar kadınlar var alanda. Değişim ve dönüşüm, içte, bende başlıyor aslında. Ben kendimi, kendi değerimi bildikçe, başkaların­a boyun eğmeye, kendimi incitmeler­ine hayır dedikçe yeniden güçlenecek kadınlar ve yeniden analara, kadınlara taht kuran topraklar olacak buralar.

Belki de tüm bu olanlar, kadınların yaşadığı acılar doğa anaya da sirayet etti, belki onun da yanıyor yüreği. Ben inanıyorum ki ne olursa olsun güzel günler bekliyor bizi. Beraber aştıkça zorlukları ve engelleri, güçleneceğ­iz, birleşeceğ­iz. Eşit olduğumuzu ve her birimizin ne kadar değerli olduğunu fark ettikçe karanlık bulutlar gibi etrafı saran bu acı olaylar ve talihsiz seçimler de çözülecek ve kalkacak ortadan.

Bir anne nasıl ki evlatların­ı ayırmadan, kavga ettiklerin­de sevgiyle barıştırır onları şimdi bizler de ayrıştırma­dan bir olacağız ve zorlukları aşacağız.

Çok daha güzel günlerden buluşmak üzere…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye