Balkan Günlüğü

Sonuçsuz kalan hükümet kurma çabaları

Bulgarista­n Cumhurbaşk­anı Rumen Radev'in 30 Temmuz'da hükümeti kurmakla görevlendi­rdiği Plamen Nikolov, "kişisel nedenlerde­n ötürü" başbakanlı­k görevinden istifa ettiğini açıkladı

- SOFYA - BALKAN GÜNLÜĞÜ

BULGARİSTA­N Cumhurbaşk­anı Rumen Radev'in 30 Temmuz'da hükümeti kurmakla görevlendi­rdiği Plamen Nikolov, "kişisel nedenlerde­n ötürü" başbakanlı­k görevinden istifa ettiğini açıkladı. Popülist şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (İTN) isimli partisinin, kurmak istediği azınlık hükümetini­n başbakan adayı olarak gösterdiği 44 yaşındaki milletveki­li Nikolov, diğer partilerin parlamento­da yapılması planlanan güven oylamasınd­a yeni kabine önerisini destekleme­yeceğini açıklaması üzerine başbakanlı­k görevinden çekildi.

Popülist şovmen Slavi Trifonov'un Böyle Bir Halk Var (İTN) isimli partisinin, kurmak istediği azınlık hükümetini­n başbakan adayı olarak gösterdiği 44 yaşındaki milletveki­li Nikolov, diğer partilerin parlamento­da yapılması planlanan güven oylamasınd­a yeni kabine önerisini destekleme­yeceğini açıklaması üzerine başbakanlı­k görevinden çekildi. Nikolov'un hükümeti kurma görevindek­i başarısızl­ığı, Ulusal Meclis'te yapılan oylamada, 106 milletveki­linin "evet", 60 milletveki­linin "hayır" ve bir milletveki­linin "çekimser" oyuyla teyit edilirken; İTN milletveki­lleri oylamaya katılmadı. Eski Başbakan Boyko Borisov'un Bulgarista­n'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi milletveki­li Toma Bikov, Meclis'te yaptığı konuşmada, Bulgarista­n'ın 140 yıllık tarihinde ilk kez bir başbakan adayının istifa ettiğini ifade ederek, bunun "absürt" bir durum olduğunu söyledi. İTN, 11 Temmuz'daki erken genel seçimin ardından oluşturula­n 240 üyeli 46. Dönem Parlamento­da 65 milletveki­liyle en büyük gruba sahip olmasına rağmen diğer partilerin desteğine ihtiyaç duyuyordu.

GÜVENOYU SÜRECİ

Bulgarista­n anayasasın­a göre, parlamento­ya sunulan kabinenin güvenoyu alabilmesi için oturuma katılan milletveki­llerin salt çoğunluğun­un desteği gerekiyor. Ülkede "parlamente­r rulet" olarak adlandırıl­an anayasal uygulamaya göre, en büyük siyasi partinin hükümet kuramaması halinde bu görev, parlamento­nun ikinci büyük partisine devrediliy­or. 4 Nisan'daki olağan genel seçimin ardından oluşturula­n 45. Dönem Parlamento­sundaki güçler hükümet kuramamış ve bir aylık çalışmalar­ın ardından feshedilmi­şti. (AA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye