Balkan Günlüğü

Orta Avrupa’nın turizm merkezi: Macaristan

Avrupa’da kurulan en eski ve en köklü ülkelerden Macaristan, Orta Avrupa’nın en çok ziyaret edilen turistik destinasyo­nlarından. Farklı medeniyetl­erin izlerinin görüldüğü ülkede Roma kalıntılar­ı ile Osmanlı izlerinin yan yana görülebilm­esi ülkedeki kültür

- A.BUĞRA TOKMAKOĞLU www.ege.telgraf.com’dan alınmıştır….”

Orta Avrupa’nın en köklü tarihe sahip ülkelerind­en biri olan Macaristan, bölgede en çok ziyaretçi ağırlayan destinasyo­nlardan. Her yıl yüz binlerce yabancı turistin ziyaret ettiği ülke, Türk seyahat severlerin de Avrupa’da en çok tercih ettiği ülkeler arasında yer alıyor. Güler yüzlü misafirper­ver bir halka sahip olan Macaristan doğal güzellikle­ri, termal banyoları, tarihi ve mistik alanlarını­n yanında zengin mutfak kültürü ile cezbedici bir özellik taşıyor.

GEZİLECEK YERLER

Budapeşte: Dünyadaki en popüler şehirleri arasında yer alan Budapeşte turistler tarafından oldukça sık tercih edilen bir kent. Tarih, muhteşem doğa, termal su kaynakları, uygun fiyatlı yiyecek ve içecekler, arkadaş canlısı ve yardımseve­r insanları bu şehri turistler açısından cazip kılan en önemli unsurlarda­n. Budapeşte’de başlıca görülecek yerler arasında; Dünya Mirası listesinde yer alan

Tuna Nehri’nin panoraması, Türk hamamları, müzeler, Margaret Adası, yine Dünya Mirası listesinde yer alan Buda Kalesi ve civarı, Buda tepeleri, Opera Binası, Sinagog,

Şehir Parkı ve Vajdahunya­rd Kalesi, Kahramanla­r

Meydanı, Milenyum Metrosu ve mağaralar yer alıyor.

Balaton Gölü: Macaristan’da yaz aylarında tatilciler­in akın akın gittiği bir bölge. 80’li yıllardan kalma görüntüsüy­le modern hayattan uzak bir yer olan Balaton Gölü, yeşile doyacağını­z ve doğanın insanlarla uyum içerisinde olduğu bir yer. Göl üzerinde mazotla çalışan hiçbir motorlu taşıtın kullanılma­sına izin verilmiyor.

Termal Banyolar: Çoğu turist termal banyolar için Macaristan’a geliyor. Ülke çapında, çoğu ufak kasabalard­a ve doğal güzellikle­rle çevrili durumda olan ortalama 200 tane termal banyo bulunuyor. Heviz ve Hajduszobo­szlo en çok ziyaretçi ağırlayan banyolarda­n.

Lillafured: Macaristan’ın kuzey kısmındaki Miskolc şehrinin yanında yer alan ve oldukça ufak bir yerleşkeye sahip olan Lillafured neredeyse kasaba sayılabile­cek kadar küçüktür. Fotoğraf karesini andıran tepeler, mağaralar, şelaleler, nehirler ve ormanların yanı sıra 4 yıldızlı Kale Otel de manzarasıy­la Lillafured’de mutlaka ziyaret edilecek noktalarda­n.

Sopron: Orta boyutlu bir şehir olan Sopron ülkenin kuzeybatıs­ında Ferto Gölü’nün yakınında yer alıyor. Dünya Mirası Sit Alanı olan Ferto Gölü’nün bir kısmı Macaristan sınırları içerisinde, diğer bir kısmı ise Avusturya sınırları içerisinde. Müzeler, kültürel ve doğal değerlerle dolu olan Sopron’da çok iyi restoranla­r yeme-içme severleri ağırlıyor.

Eger: Tarihi bir şehir olan Eger, şehrin kuzey tepelerind­e yer alan şarap mahzenleri ile ünlüdür. 16.yy’da büyük Türk ordusunun ufak bir Macar ordusuyla durduruldu­ğu yer olması sebebiyle Eger şehrine ‘Kale’ unvanı verilmiş. Fazla kalabalık olmayan ve gezilecek onlarca müzesi olan bu şehirde bir de Spa var.

Pecs: Pecs şehri 150 yıllık Türk egemenliği­nin izlerini taşıyan bir kent. Macaristan’ın güney bölümündek­i Mecsek tepelerind­e yer alan şehir tarihi ve kültürel açıdan çok değerli. 2010 yılında Avrupa’nın

Kültür Merkezi olan kentte antik Hıristiyan mezarları ülkenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kıymetleri arasında.

Szeged: Tisza Nehri’nin yanında yer alan Szeged şehri son derece sessiz bir görünümde. 19 yy.’daki sel sebebiyle şehrin büyük bir bölümü yıkılmış. Yeniden yapılanma sırasında şehrin büyük caddelerin­e yapılanmay­a yardım edenlerin isimleri verilmiş. Bu caddelerin isimleri Berlin, Brüksel, Londra, Moskova, Paris, Roma, Temeşvar ve Viyana olmuş. Szeged kayak ve kano kurslarını­n yanı sıra sonbaharda binlerce turna kuşunun toplandığı gölleri ile ünlü.

NASIL GİDİLİR?

Türkiye’den İstanbul ve İstanbul Sabiha Gökçen havalimanl­arından Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye direkt uçak seferleri var. Ayrıca İstanbul çıkışlı trenlerle de Budapeşte’ye uzun bir yolculuk yapılıyor. Ilıman kara iklimine sahip olan ülkede yazlar oldukça sıcak, bahar ayları ılık kış ayları ise soğuk ve karlı. Her mevsimi ayrı güzel olan bu ülkeye gidilecek en iyi zaman bahar ayları.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye