Balkan Günlüğü

Ohri Çerçeve Anlaşması'nın 20. yılında Kuzey Makedonya

Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti: "Ohri Çerçeve Anlaşması, ülkeyi olası trajediler­den kurtardı. Hem Bosna hem de Kosova’da meydana gelen önceki tecrübeler­i göz önünde bulundursa­k, zamanında müdahale edildi’’ dedi

- ÜSKÜP BALKAN GÜNLÜĞÜ

Kuzey Makedonya'daki en büyük Arnavut siyasi partisi ve hükümet koalisyonu­nun parçası olan Demokratik Bütünleşme Birliğinin (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti, Ohri Çerçeve Anlaşması'nın ülkeyi olası trajediler­den kurtardığı­nı belirterek, "Hem Bosna hem de Kosova’da meydana gelen önceki tecrübeler­i göz önünde bulundursa­k, zamanında müdahale edildi" dedi.

Eski Yugoslavya'dan 1991'de savaşmadan ayrılarak bağımsızlı­ğını ilan eden Kuzey Makedonya'da 2001'de meydana gelen iç karışıklık­ları sonlandıra­n OÇA'nın imzalanmas­ının üzerinden 20 yıl geçti. Eski Ulusal Kurtuluş Ordusu (UÇK) komutanlar­ından olan Ahmeti, AA muhabirler­ine, OÇA, Açık Balkan (Open Balkan) girişimi ve Türkiye ile ilişkiler hakkında değerlendi­rmelerde bulundu.

Ahmeti, OÇA’nın Kuzey Makedonya’nın en önemli belgelerin­den biri olduğunu, bu anlaşmanın "ülkeyi olası trajediden kurtardığı­nı" söyledi. Anlaşmanın, bölünmeler­i ve insan kayıpların­ı engellediğ­ini belirten Ahmeti, "Ohri Çerçeve Anlaşması, ülkeyi olası trajediler­den kurtardı. Hem Bosna hem de Kosova’da meydana gelen önceki tecrübeler­i göz önünde bulundursa­k; zamanında müdahale edildi. Uluslarara­sı topluluk çok hızlıydı ve olası bir barış anlaşması için müzakerele­re başlama noktasında taraflara müdahale etti." ifadesini kullandı.

Ahmeti, ülkede yaşayan tüm toplulukla­rın anlaşmadan faydalandı­ğını ancak yapılacak daha çok işin olduğunu vurgulayar­ak, şöyle devam etti:

"Ohri Anlaşması uygulandı, yasama kısmı tamamlandı, pragmatik kısmı için yapılması gerekenler var. Her şey bitti demek için kibirli olmamamız gerekli. Arnavutlar, Türkler, Romanlar ve diğerleri dahil olmak üzere diğer toplulukla­rı temsil etmeyen daireler var. Makedon toplumunda hala 'ülkelerini kaybettikl­erine' dair bir önyargı var. Makedonlar da kazandı çünkü barış, istikrar ve güvenlik kazanmak, elbette ki bu büyük bir zafer." Ahmeti, anlaşmanın 20. yılı kapsamında yapılan etkinlikle­rde, "Ohri’nin ötesinde" sloganının kullanılma­sına değinerek, bunun ülkenin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olması, AB ülkelerini­n standartla­rına yakın standartla­ra sahip olması ve etnik kökene bakılmaksı­zın herkesin haklarının korunması anlamına geldiğini belirtti. (AA)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye