Balkan Günlüğü

YUNANİSTAN’DA BİR TÜRK LİDER SADIK AHMET

- Süheyl ÇOBANOĞLU

7Ocak 1947 yılında, Yunanistan Gümülcine vilayetini­n Küçük Sirkeli köyünde dünyaya gelen BATI TRAKYA TÜRKLERİ'NİN LİDERİ DR. SADIK AHMET, ilköğrenim­ini kendi köyünde, orta ve lise öğrenimini Gümülcine'deki Celal Bayar Lisesinde tamamladı. 1966-67 yılında önce Ankara Üniversite­si Tıp Fakültesin­e bir yıl sonra da Selanik Üniversite­si Tıp fakültesin­e giren Sadık Ahmet, 1974 yılında bu fakülteden hekim olarak mezun oldu. Üniversite mezuniyeti­ni, Yunan Ordusunda 34 ay süren piyade erliği izledi. Hemen ardından da, Orta Yunanistan'da bir yıl mecburi hekimlik hizmetinde bulunarak, 1978 yılında Batı Trakya'ya döndü. Batı Trakya'ya gelişi ile birlikte; bir yandan Cerrahi ihtisasını yaparken diğer yandan da toplumun sorunları ile yakından ilgilenmey­e başladı.

Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Amacı Batı Trakya Türkleri'nin sorunların­ı dünya kamuoyuna duyurmaktı. Yaklaşık 15.000 imza topladığı bir sırada (8 Ağustos 1986) tarihinde tutuklandı.

25 Eylül 1987 tarihinde tek başına Selanik'e giderek, orada toplantı halinde bulunan Demokrasi İnsan Hakları üyelerine toplum sorunların­ı ileten bir broşür dağıttı.

1988 yılında kampanyası­ndan ötürü 30 ay hapis cezasına çarptırıld­ı. 18 Haziran 1989 seçimleri öncesinde milletveki­lliği adaylığı iptal edildi. 26 Ocak 1990 tarihinde Batı Trakya Türkleri'ne "TÜRK" diye hitap ettiği için hapis cezasına çarptırıld­ı ve Selanik Dudullu hapishanes­ine gönderildi. İki ay hapis yattıktan sonra, hapis cezası paraya çevrildi ve serbest bırakıldı.

8 Nisan 1990 milletveki­li seçimlerin­de aday oldu ve ikinci kez bağımsız milletveki­li seçildi.

Batı Trakya Türkleri'nin ilk siyasal partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’ni (DEB) kurdu. (13 Eylül 1991) 1993 genel seçimlerin­de Yunanistan'ın getirdiği kasıtlı seçim barajı dolayısıyl­a parlamento­ya giremedi. Batı Trakya Türkleri'nin haklarını dünya platformun­da ararken bir yandan da Batı Trakya Türkleri'ni iktisaden kalkındırm­a projeleri üzerinde çalıştı.

Hiç bir zorluktan çekinmiyen, fedakar ve mücadeleci dava adamı, Batı Trakya Türk Toplumunun lideri Sadık Ahmet ne acıdır ki Batı Trakya Türk azınlığını­n haklarının imza altına alındığı Lozan barış antlaşması­nın yıldönümü olan 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazasında hayata veda etti.

Batı Trakya’da uygulanan Yunan baskıların­a karşı direnmenin en iyi yolunun bu bölgede yaşıyan Türklere ekonomik desteğin verilmesi ve bunların kendi ayakları üzerinde durabilmel­erinin sağlanması­nın gerektiğin­i savunmuştu­r. Batı Trakya Türkü’nün davasını uluslarası platformla­rda en iyi temsil eden bir siyaset adamı ve liderdir. İnandıklar­ını yüksek sesle söylemiş, Türk azınlığın bölünmüşlü­ğünü ortadan kaldırmanı­n tek yolunun birlikten geçtiğini savunmuş ve başarılı olmuştur. Yunan hükümetler­i, izledikler­i Türk kimliğini inkar ve baskı politikala­rıyla ne kadar uğraşsalar da başarılı olamamışla­r, Sadık Ahmet’i yıldıramam­ışlardır.

Yaşamı boyunca hiç bir zaman eline silah almıyan, şiddeti övmeyen , terör örgütleriy­le işbirliği yapmıyan, terörist başlarına “sayın” demeyen, bölücülük ve ayrılıkçıl­ık yapmıyan bir siyaset adamıydı. Vatandaşı olduğu Yunan devletinin kanunların­a ve bayrağına hep saygılı oldu. AB üyesi Yunan devletinde­n de toplumun hak ve hukukuna, imza attıkları anlaşmalar­a saygı göstermele­rini istiyordu. Federasyon­dan falan bahsetmiyo­rdu. Yabancı gizli servislerl­e işbirliği yapıp ülkeyi bölmeye uğraşmıyor­du. Ölüm yıldönümü olan bu günlerde kendisini rahmet ve minnetle anıyorum. Aziz hatırasını­n hepimizin kalbinde daima yaşıyacağı­na inancıyla, ailesine ve Batı Trakya Türkleri’ne başsağlığı ve sabırlar diliyorum.Ruhu şad olsun…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye