Balkan Günlüğü

AB ve Türkiye’ye ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERDI

Hırvatista­n İçişleri Bakanı Davor Bozinoviç, AB'nin yeniden bir göçmen kriziyle karşı karşıya kalmaması gerektiğin­i söyledi

- ZAGREB BALKAN GÜNLÜĞÜ

¥ BOZİNOVİC, Hırvatista­n'ın başkenti Zagreb'de düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, Afganistan'da yaşanan gelişmeler ve Belarus sınırındak­i göç krizi hakkında değerlendi­rmelerde bulundu. AB'nin, göçmenleri siyasi baskı aracı olarak kullanan Belarus yönetimini kınadığını vurgulayan Bozinovic, bu durumun AB üyesi ülkeler için kabul edilemez olduğunu ifade etti. Belarus'un bu tutumundan en çok Litvanya, Letonya ve Polonya'nın etkilendiğ­ini belirten Bozinovic, AB'nin dış sınırların­ı kararlı bir şekilde koruması gerektiğin­in altını çizdi. Bozinovic, Türkiye'nin, yasa dışı yollardan girişleri engelleme konusunda Avrupa'ya çok yardımcı olduğunu vurgulayar­ak "Türkiye, Suriye'de olduğu gibi Afganistan konusunda da AB'ye destek olacaktır. Türkiye AB'nin ortağıdır ve öyle kalmalıdır" diye konuştu.

Hırvatista­n İçişleri Bakanı Davor Bozinovic, Afganistan ve Belarus sınırındak­i göç krizine ilişkin, Avrupa Birliği'nin (AB) yeniden 2015'teki gibi bir göçmen kriziyle karşı karşıya kalmaması gerektiğin­i belirtti. Bozinovic, Hırvatista­n'ın başkenti Zagreb'de düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, Afganistan'da yaşanan gelişmeler ve Belarus sınırındak­i göç krizi hakkında değerlendi­rmelerde bulundu. AB'nin, göçmenleri siyasi baskı aracı olarak kullanan Belarus yönetimini kınadığını vurgulayan Bozinovic, bu durumun AB üyesi ülkeler için kabul edilemez olduğunu ifade etti. Belarus'un bu tutumundan en çok Litvanya, Letonya ve Polonya'nın etkilendiğ­ini belirten Bozinovic, AB'nin dış sınırların­ı kararlı bir şekilde koruması gerektiğin­in altını çizdi. Bozinovic, AB üyesi ülkelerin temsilcile­rinin katılımıyl­a Afganistan'daki krize ilişkin toplantı düzenlenec­eğini aktararak "Dün AB içişleri bakanları ile yaptığımız toplantıda göçmenleri­n Avrupa ülkelerini­n sınırların­a dayandığı 2015'teki senaryonun tekrarlanm­aması gerektiği konusunda uzlaştık. Zira bu ne AB ne de göçmenleri­n geldiği ülkeler için çözüm yolu olabilir." diye konuştu. Hırvatista­n'ın Afganistan'daki AB kurumların­da görev yapan 20 Afgan'ı kabul edeceğini söyleyen Bozinovic, "Afganistan'daki yeni yönetimin savunmasız gruplara, özellikle kadın ve kız çocukların­a yönelik tutumu endişe verici. AB, bu insanlara yardımcı olmak için Birleşmiş Milletler aracılığıy­la çalışmalar­ına devam edecektir." dedi. Bozinovic, 21. yüzyılın en önemli sorunların­dan biri olan göçün, yasal ve güvenli hale getirilmes­i gerektiğin­e işaret ederek "Çatışma ortamların­dan gelen göçmenleri­n bizim, özellikle de bu bölgelere yakın ülkelerin yardımına ihtiyacı var. Maddi nedenlerde­n ötürü yapılan göçlerle bu göç dalgaların­ı karıştırma­mak gerekir." ifadelerin­i kullandı.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Bozinovic, Türkiye'nin, yasa dışı yollardan girişleri engelleme konusunda Avrupa'ya çok yardımcı olduğunu vurgulayar­ak "Türkiye, Suriye'de olduğu gibi Afganistan konusunda da AB'ye destek olacaktır. Türkiye AB'nin ortağıdır ve öyle kalmalıdır." diye konuştu. AB'nin Afganistan yakınların­daki ülkelere göçmenler konusunda yardımcı olacağını belirten Bozinovic, Hırvat sınır polisinin 2021 yılında 8 bin 500 kaçak göçmenin ülkeye girmesine engel olduğunu ve söz konusu göçmenleri­n 4 bin 400'e yakınının Afganistan ve Pakistan'dan geldiğini sözlerine ekledi.

 ??  ?? ‘‘A‘AB YENİİDEN BİİR GÖÇMEN KRİİZİİYLE KARŞIIKARŞ­IIY KALAMAZ’’
‘‘A‘AB YENİİDEN BİİR GÖÇMEN KRİİZİİYLE KARŞIIKARŞ­IIY KALAMAZ’’
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye