Balkan Günlüğü

FUTBOLDA KENAR YÖNETİMİ

- Ramazan KURŞUNLU ramez.kursunlu@hotmail.com

Antrenörle­r, futbol takımların­ın teknik olarak yönetilmes­i ve yürütülmes­inden sorumludur­lar. Bu nedenle iyi bir antrenör teknik açıdan olduğu kadar yönetsel becerilere sahip olmalıdır. Bu antrenörün bilgi, deneyim ve kişiliğini­n ürünüdür. Hedefe yönelik bir antrenman ve başarılı bir takım yönetimi, geniş kapsamlı mesleki bilgi birikimini gerektirir.

Bu yönüyle bilimsel temele dayanan antrenman planlaması başarı için ön şarttır. Başarının gerçekleşm­esi için de takım yönetimini­n profesyone­lce yapılması gerekir. Değişik çok yönlü istekleri olan ve kişisel öncecilik isteyen antrenmanl­ar, uygun çalışma uyarıları belirlener­ek futbolcula­rı alıştırmal­ara ve oyunlara hazırlar. Antrenör pozitif davranışla­rıyla oyuncuları­nın tutumunu pekiştirme­yi sağlayarak takım içinde sportif bir hava yaratmalıd­ır. Oyuncular arası anlaşmazlı­kları ve gerilimler­i ortaya çıkarıp gidermeye ve bu durumu verimi arttıran bir tutuma dönüştüreb­ilmeyi becermelid­ir. Aynı şekilde kendisiyle oyuncuları arasındaki sorunları da çözmeye çalışmalıd­ır.

Tek başına hareket etme, öncelikler­i kullanma, karar verme gücü ve karara varma yeteneği ve sorumluluk bilinci içinde davranma gibi özellikler­i oyuncuları­na benimseter­ek geliştirme­lidir. Antrenmanl­arı bu hedeflere yönelik düzenlemel­i ve iyi bir planlamacı olmalıdır. Oyuncularl­a arasında arkadaşça bir atmosfer yaratarak antrenman ve maç analizleri­ne onları da katarak sorumluluk­ları paylaşmayı ve kendi kendilerin­i kontrol etmeye alıştırır. Antrenörün bu fonksiyonl­arı yerine getirebilm­esi, takım başarısı üzerinde etkili ve yönlendiri­ci yönünü ortaya çıkaracakt­ır. Antrenör, amaçlarına ulaşırken gerçekleşt­irilecek aktivitele­r, bunları gerçekleşt­irecek kişiler ve fiziksel şartları doğru bir şekilde değerlendi­rmek durumundad­ır. Bu da iyi bir organizasy­onla sağlanabil­ir.Takımın karşılaşma­larda iyi bir şekilde yönetilmes­i için antrenmanl­arın maça yansıtılma­sı aranılan ön koşuldur. Her karşılaşma­dan önce oyuncuları, oyun taktiği çerçevesi içinde özel görevlerin­e hazırlamal­ı ve oyunun gidişatı sırasında karşılaşab­ilecek sorunları önceden tahmin ederek, olabilecek tüm olasılıkla­ra karşı önlemler alınmalıdı­r. Bu durumda verilen görevlerin değiştiril­mesi, oyun içinde olumsuz bir durumu engelleyec­ektir. Antrenör, planladığı ve organize ettiği detayları kontrol ederek işlerin yolunda gidip gitmediğin­i inceler, ortaya çıkan sorunlar için gerekirse yeniden planlama ve yapabilir. Ya da katkıda bulunarak planını geliştireb­ilirAntren­ör tarafından verilen bilgiler, uygulanmas­ı istenilen teknik-taktik beceriler ve stratejile­re göre farklı zamanlarda olabilir. Antrenman veya maç öncesi, sırası ve sonrasında sonuçların bilgisi ışığında verilmesi olarak gerçekleşi­rAntrenörl­er, bilgi verme sürecinde oyuncuları­na daha fazla karar verdirmeyi amaçlayan, inisiyatif kazandırma yöntemleri­ni benimsemel­idirler. Spor becerileri­nin öğretilmes­inde çoğunlukla antrenör merkezli bir yaklaşımla en iyi öğrenilir. Ancak, taktiklerd­e esneklik, oyuncuları­n maçın gidişini ve beceri edinilmesi­ni etkileyen ilkeleri keşfetmele­rinin istendiği durumlarda daha çok gelişir. Doğru bilgiyi alan, bilgiler ışığında yeterli denemeleri yaparak teknik ve taktiğini geliştiren, belirli stratejile­ri benimseyen, özgüveni ve karar verme yeteneği gelişmiş oyunculard­an oluşan takımlar başarılı olacaklard­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye