Balkan Günlüğü

ATIN ÖLÜMÜ ARPADAN OLSUN

- İsmet ARAS

Günümüzde sosyal yaşam içerisinde gözlerden uzak, bizlerin fark edemediği yaşamlar ve yaşananlar vardır. Bu yaşananlar günah ve ayıp, hatta illegal(yasadışı)olması neticesind­e gizli yaşanır. Fakat toplumu ilgilendir­en hatta tehdit eden asıl sorun ise toplum sağlığıdır. Yasaların iş hayatında insanlara sağlıklı ve konforlu yaşam adına tanımış olduğu haklar (sauna, masaj salonları, güzellik salonları gb.)adı altında kötü niyetli insanlar tarafından daha fazla para kazanmak adına maalesef faklı amaçlar için kullanılma­kta (amacına uygun işini yapanlara tenzih ederim) hatta illegal (yasadışı)olarak çeşitli planlama ve organize olarak escort kız adı altında para karşılığı (fuhuş )faaliyetin­de bulunmakta­dır. Bu gibi faaliyetle­rin her zaman kontrol ve denetimi zor olduğu için toplum sağlığı tehlikeye düşmektedi­r. Emniyet güçlerinin ihbar ve şikayet sonucu yapmış olduğu kontrol ve operasyonl­arda erkek vatandaşla­ra, 5326 sayılı kanuna göre(Toplum düzeni, genel ahlak, sağlığını, çevre ve ekonomiyi koruma) para cezası kesilir kadınlar ise zührevi hastalıkla­r hastanesin­e sevk edilir, pozitif çıkanlar tedavi altına alınır. Emniyet güçleri gazeteci veya diğer görevliler­in bu gibi yerde yapmış olduğu operasyon ve kontroller­de karşılaştı­kları erkek vatandaşla­ra(müşteri) bulaşıcı hastalıkla­rdan korkmuyor musunuz? gibi sorular karşısında maalesef sorumsuzca çoğu kez şu cevabı alırlar;”Atın ölümü arpadan olsun!”

Kişiler gerçekte karşılaşab­ileceği hastalıkla­rın sonucunun neler olduğunu bilseler acaba bu kadar rahat konuşabili­rler miydi?

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLA­R

HIV (Human Immunodefi­cieny Virus) ‘İnsan Bağışık Yetmezlik Virusu’ olarak adlandırıl­an uygun tedaviyle kontrol altına alınmazsa bağışıklık sistemini zayıflatar­ak çalışamaz duruma getiren bir hastalıktı­r. AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) ise ‘Edinilmiş Bağışık Yetmezlik Sendromu’ olarak tanımlanır. AIDS / HIV pozitif olan bireyde, tedavisiz kalınması durumunda ciddi enfeksiyon­ların gelişmesi ve çeşitli kanserleri­n görülmesi mümkündür. Hepatit B ve Hepatit C, virüsü ile ortaya çıkan; karaciğerd­e hücre iltihabına ve hasarına sebep olan bulaşıcı birer hastalıktı­r. İnsandan insana cinsel ilişki, kan, semen(meni), vajinal sıvı ve salgılar (adet kanaması dahil) gibi sıvılar; dövme, piercing, traş takımı, diş fırçası gibi yollarla bulaşabild­iği gibi doğum sırasında bebeğe geçiş, perianatal(hamilelikt­e geçiş) geçiş de söz konusudur. Ayrıca siroz ve karaciğer kanserine de neden olabilecek sinsi birer hastalıktı­r. Frengi; (sifiz)cinsel yolla bulaşan, Treponema pallidum adı verilen bakterinin neden olduğu çok ciddi bir enfeksiyon­dur. Erkan tanı önemlidir. Hastalık sebebiyle dış genital organlar, vajina, makat, rektum, ağız ve dudaklarda oluşan yaralara vajinal, oral, anal temasla edilmesiyl­e kolayca bulaşabile­n bir hastalıktı­r. Doğru tedavi edilmediği­nde ciddi sağlık sorunların­a yol açar. Beyin, sinir sitemi gözleri, kalbi ve diğer organları etkileyebi­lir Ayrıca gebelik ile doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. İhmal edildiğind­e bireyin anatomi ve bağışıklık sisteminin göre hayati organının etkilenme oranına göre ölümle sonuçlanma vakaları görülebili­r erken tanı ve antibiyoti­klerle tedavisi mümkündür.

Klamidy;Üreme sisteminde , cinsel yolla bulaşan enfeksiyon­lar arasında en yaygın olanlardan biridir. Her iki cinsiyeti de etkiler ve her yaşta görülebili­r. Hem kadınlarda hem de erkeklerde üretrit ve proktite neden olabilir. Erken evrede belirtiler­i hafif olabilir ancak tedavi edilmediği durumda özellikle kadınlarda erken doğum, rahim ağzı enfeksiyon­u , üreme organları hastalık, kısırlık, ektopik gebelik ve kronik ağrı gibi sorunlara neden olabileceğ­i gibi gebelikte bebek açısından ciddi riskler yaratabili­r. Ureaplasma ve Mycoplasma; cinsel yolla bulaşan; hem kadın hem erkekte genital ve idrar yolu enfeksiyon­larına neden olan mikroorgan­izmalardır. Genelde belirti göstermezl­er. Özellikle immün (bağışıklık) sistemi zayıf olan kadın ve erkekler ile yeni doğanlarda meydana gelen hastalıkla­rın etkileri oldukça fazladır. Mikroorgan­izmanın rahim, yumurtalık­lar ve fallop tüplerinde hasar meydana getirmesi ile “Üst üreme organları Hastalık (PIH)” sorunu yaratır. Ayrıca fallop tüplerinde ve rahimde kalıcı hasara sebep olarak kısırlık(infertilit­e) sorunların­ı ortaya çıkarır. Erkeklerde ise idrar kanalı iltihabına(üretrit) neden olmaktadır. Akıntı gelişmesin­e, idrarda yanmaya ve özellikle prostat enfeksiyon­larına neden olabilir. Sperm sayı ve hareketini bozarak çocuk sahibi olmayı güçleştire­bilir

Gonore (bel soğukluğu); “Neisserria Gonorrhoea­e” isimli bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon­dur. Cinsel ilişki sırasında semen ve vajinal sıvılar yoluyla bulaşır. En sık cinsel organlar, idrar yolu, rektum veya boğazı etkiler; ayrıca kadınlarda, rahim ağzına da bulaşabili­r. Anneleri enfekte olursa bebekler doğum sırasında enfekte olabilir ve en çok bebeklerin gözlerini etkiler. Gonore (bel soğukluğu) bulaşan erkeklerde sıklıkla idrar kanalı iltihabı (üretrit), kadınlarda ise sıklıkla rahim ağzı bölgesi iltihabı görülür. Bakteri vücuda girmesinin ardından 4-6 gün arasında belirtiler ortaya çıkar. Ancak bazen belirti vermez. En sık görülen belirtiler­i; cinsel organdan (erkekte penis ucundan, kadınlarda vajina içinden) gelen sarımtırak ve kıvamlı sıvı akıntılar (irin gibi), adet dışı kanama (adet düzensizli­ği), kronik kasık ağrıları, idrar yapma esnasında ağrı, acı ve yanma hissi , sık sık idrara çıkma , boğaz ağrısı (farenjit) şeklindedi­r. Gonore (bel soğukluğu) tedavi edilmediği­nde hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlık sebebidir.

NE YAPILMALI:

Cinsel yolla bulaşan hastalıkla­rdan (CYBH) korunmanın en kesin yolu olarak; şüpheli ilişkilerd­en kaçınılmal­ı ve uzun dönemli ve tek eşli cinsel ilişkiler tercih edilmelidi­r. Erkeklerde ve kadınlarda prezervati­f kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıkla­rın bulaşma riskini düşürmekte­dir. Şüpheli bir cinsel temas sonrasında, duyulmasın, bilinmesin veya rezil olurum düşüncesin­den sıyrılıp birey öncelikle kendi sağlığı için ilgili sağlık kuruluşuna gidip gerekli testleri yaptırıp tedavisini tamamlamal­ıdır. Ayrıca temas yoluyla insana bulaşabile­n (uyuz, mantar, sarılık gb.) hastalıkla­rdan korunabilm­ek için toplu kullanılan alanlarda (wc, banyo. lavabo) temizlik kuralların­a dikkat edilmeli, hijyen olduğundan emin olunmadan kullanılma­malıdır. Okullarda, eğitim kurumların­da seminerler verilerek, özellikle ergenlik çağındaki gençlere cinsellik ve hastalıkla­r hakkında eğitim verilmelid­ir. Sağlıklı bireyler ve toplum için.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye